Zo zeg je nee tegen overeten met kerst

[ad_1]

De kerstdagen zijn naast gezellig en warm, soms ook een gedoe. Als gastvrouw ervaar je stress van het organiseren en het tevredenstellen van de mensen aan tafel. Je krijgt misschien lastige vragen van familieleden (“Hoe gaat het in de liefde?” en “Wat jammer dat S. niet meer in de picture is, dat was een leuke man!”), of er spelen andere onuitgesproken spanningen.

Iedereen wil de lieve vrede bewaren; het moet immers wel gezellig zijn met kerst. Dit levert soms opgekropte emoties en frustraties op. Als je een emotie-eter bent, dan eet je dat weg, of je hebt bijvoorbeeld moeite om eten af te slaan (omdat je niemand voor het hoofd wilt stoten). En zo eet je, ondanks je voornemen om dit jaar niet te veel te eten, toch meer dan je eigenlijk wilt.

Dat kan anders! Zo zeg jij nee tegen overeten met kerst en de feestdagen.

Relaxed nee zeggen met kerst

Natuurlijk is het met kerst wat lastiger nee zeggen dan normaal. Vooral als je zelf niet degene bent die heeft gekookt. Je wilt niemand kwetsen of de indruk wekken dat het niet lekker is. Het is dus verleidelijk om van alles wat te nemen uit beleefdheid. Opmerkingen als: ‘Dit moet je écht proberen!’, ‘Hoezo wil je geen toetje?’ en ‘Eet nog iets, er staat nog zoveel’, zijn vaak niet slecht bedoeld, maar maken het wel lastiger om voor je eigen behoeften te kiezen.

Hoe zou jij het vinden?

Heeft de ander er echt wat aan dat jij overeet en achteraf baalt? Als je op een vriendelijke manier laat weten dat je niet meer hoeft, zal niemand daar een probleem van maken. Immers: je vervelend voelen omdat je te veel hebt gegeten, is een grotere domper dan wat eten laten liggen op je bord. Het kwetst mij niet als iemand zegt genoeg te hebben gehad, dus andersom maak ik me daar ook niet meer druk om. Het is niet persoonlijk. Je zegt geen nee tegen je familielid, je zegt alleen nee tegen overeten.

En natuurlijk hoef je niet per sé op te letten met kerst. Het gaat erom dat je kiest voor wat je echt wilt. Wil je een slanke, regievolle kerst? Dan hoort nee zeggen daarbij. Tegen jezelf en tegen anderen. Vaak is er zoveel eten dat je nooit alles kunt nemen zonder je achteraf overvol te voelen.

Wat kun je doen?

Als je bang bent om iemand te kwetsen, helpt het om vooraf aan te geven dat je niet te veel wilt eten. Bijvoorbeeld omdat je er voorgaande jaren last van hebt gehad. Zo weet de persoon die heeft gekookt dat het niets te maken heeft met het eten.

Je sluit daarmee niet helemaal uit dat iemand daarna alsnog blijft aandringen. Nee zeggen blijft lastig, zeker met kerst. Je niet laten leiden door kerstfrustraties ook. Het helpt om dan vooraf te bedenken wat je in bepaalde situaties doet. Daarom hier alvast twee praktijkvoorbeelden van een slanke aanpak:

Voorbeeld: ‘nee’ zeggen met kerst

De situatie
Je schoonmoeder heeft een heerlijk kerstdiner gekookt met veel verschillende hapjes (of gangen). Jij ziet er tegen op. Ze heeft niet voor niets zo lang in de keuken gestaan, maar je wil niet te veel eten. Wat nu?

Jouw werkelijkheid
Je wil niet te veel eten én je (schoon)familie niet teleurstellen. Je hebt dus een paar opties:

  • Je neemt kleine porties van elke gang / voornamelijk caloriearme hapjes
  • Je neemt alleen voor- en hoofdgerecht, geen toetje / alleen het allerlekkerst
  • Je compenseert vooraf en houdt rekening met het kerstdiner (al neem je van alle gangen nog steeds een kleinere portie dan normaal)
  • Je probeert langzaam te eten, zodat je minder eet dan normaal

Je aanpak
Denk aan de inzichten hierboven. Hoe erg is nee zeggen werkelijk? Gezelligheid met kerst maak je samen. Veel eten is daarbij niet noodzakelijk. Kies waar jij je prettig bij voelt, al vind je het moeilijk. Het is niet jouw taak om andere mensen te pleasen ten koste van jezelf. Alles wat overblijft is desnoods lekker voor een kliekjesdag!

Bovendien: je kunt je waardering voor het koken en het organiseren van het diner ook op ander manieren tonen. Dan is iedereen blij. Benadruk bijvoorbeeld hoe lekker het eten is, neem een kerstpresentje mee, etc. Breng een positieve sfeer in het kerstdiner op jouw manier.

Voorbeeld 2: kerstemoties en familiedruk

De situatie
Je tante stelt vervelende vragen tijdens het kerstdiner en het brengt negatieve gevoelens naar boven. Hier heb je helemaal geen zin in, maar wat moet je anders. Vorig jaar ging je uit frustratie meer eten…

Jouw werkelijkheid
Het probleem is dat je je tante niet wilt afkappen. Je weet dat ze het waarschijnlijk niet verkeerd bedoelt, maar ze doet er jou geen plezier mee. Eigenlijk wil je haar vragen ontwijken, maar dat durf je niet goed. Je emoties weg-eten is echter ook geen oplossing, het geeft je alleen een extra reden om je rot te voelen. Je zal anders moeten dealen met de ongemakkelijke vragen van je tante en met de gevoelens die het losmaakt.

Helpende gedachten
Ik zeg in zo’n situatie bijvoorbeeld dingen tegen mezelf als:

  • Ik vind het vervelend, maar het is maar één keer per jaar
  • Ik hoef niet onzeker te zijn, ik ben omringd door mensen die van me houden
  • Deze emoties kan ik verdragen, ik hoef niet te eten
  • Mijn tante heeft geen kwade intenties, ze toont gewoon interesse
  • Iedereen is vooral met zichzelf bezig, ze zien niet dat ik me nu ongemakkelijk voel
  • Ik heb de ergste vragen gehad, dus ik hoef er de rest van de avond niet bang meer voor te zijn

Doorademen
Als ik het toch nog moeilijk heb, focus ik even op m’n ademhaling: Adem in, adem uit, dit gevoel gaat zo weer weg.

Afleiden
Wat direct werkt is mezelf en de anderen afleiden, door simpelweg over een heel ander onderwerp te beginnen. “Wat zijn jullie plannen voor Oud & Nieuw?”

Als je er maar bewust voor kiest!

Bepaalde kerstpatronen komen ieder jaar weer terug. Gelukkig kun je je eigen gedrag kiezen en vooraf bedenken hoe je het dit jaar anders wilt doen. Je kunt meer verdragen dan je denkt, en andere mensen ook! Kerst wordt zoveel leuker als je accepteert wat je niet kunt veranderen en kijkt naar je eigen invloed. In je hoofd lijken dingen vaak groter en moeilijker dan ze in werkelijkheid zijn. Ervaar het zelf: een relaxte, slanke kerst!

E-book: Afvallen zonder dieet

Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet. 

 



[ad_2]

https://skinnyminds.nl/overeten-kerst/