zo voorkom je emotie-eten door hormonen

[ad_1]

Scheldend liep ik het huis binnen. Zelden had ik zo’n stomme wedstrijd gespeeld. We hadden onze wedstrijd met 13-2 (!) gewonnen, de grootste overwinning ooit, en ik zag niets positiefs. Superchagrijnig was ik.

Mijn man, de coach van mijn team, was in een opperbest humeur. Mijn vriendin die voor het eerst in 5 jaar gescoord had, kon er niet over ophouden… en ik wilde alleen maar weg. Ik wilde chocola.

Je kunt ook kiezen voor de audio variant van deze tekst. Klik hier voor de podcast over stoppen met emo-eten (onderaan vind je ook de link naar spotify)

Niets voor mij….

De dag na de ‘verschrikkelijke’ voetbalwedstrijd werd ik nog niet heel vrolijk wakker. En ik begon te denken, deze hele situatie past niet bij me….

Opeens viel het kwartje: hormonen.
Ik heb ze weer.

Ik had mezelf wijsgemaakt dat ik eroverheen was. Ik heb al heel lang vrijwel geen last meer van de overgang. Maar opeens herkende ik het: Het gevoel dat er een grijze deken over de dag ligt én die ruime kilo die er zomaar bij is op de weegschaal…

Afgelopen jaar had ik het vaker, van die zware-grijze-deken-dagen. Het duurt zo’n dag of 3 en dan is de ‘zwaarte’ zomaar weer weg, ziet de wereld er weer zonnig uit en de weegschaal ook.

Inmiddels kan m’n zonnebril dan ook weer op.
Gelukkig!

Maar goed, waarom val ik jullie lastig met mijn hormonen, kun je je afvragen.
Dat is omdat ik zo blij ben met het verschil met vorig jaar.

Verschil met vorig jaar: niet in DIP blijven hangen

Vorig jaar gingen mijn down-dagen meestal gepaard met te veel lekkere dingen eten. ‘Ach het zijn maar een paar dagen per maand, ik heb het nu zo zwaar…. zei ik dan tegen mezelf, En hup daar ging weer een stuk chocola naar binnen. Ik bleef te lang hangen in mijn te zware leven. Na een paar dagen pakte ik de regie wel weer terug, maar afvallen lukte niet echt. En het voelde niet goed.

Deze week schoot ik niet in overeten. Oké, ik was weliswaar niet het zonnetje in huis; ik hield wél regie op mijn eetgedrag. Én ik bleef er niet in hangen.
En dat is goed nieuws.

Want hieruit trek ik de volgende conclusie en die is wellicht ook relevant voor jou.

Conclusie: je kunt altijd kiezen voor regie

Wat er ook speelt qua emoties, hormonen, gedoe: je hebt een keuze!
Je HOEFT niet in overeten te vluchten, je kunt echt kiezen voor regie.
Trap niet in je eigen twijfels of smoesjes (zoals ik vorig jaar deed), oftewel: ga niet met je (negatieve) emoties en gedachten aan de haal, blijf er niet in hangen.

Natuurlijk wist ik dit al wel langer. En jij waarschijnlijk ook.
De vraag die ik mezelf stelde is dan ook, waardoor lukt het me nu wel die regie-keuze te maken?

Uit mijn recente ervaring concludeer ik, dat voor afvallen, ook als er van alles speelt 3 dingen essentieel zijn:

  1. Energie en besluit: ik bepaal mijn eetgedrag, en ik heb er zin in.
  2. Bewustwording: Hé, daar is ‘arme ik’ die heeft dit nodig ….
  3. Verantwoordelijkheid nemen: Geen eten voor ‘arme ik’

1. Energie en besluit: ik kies mijn eetgedrag, en ik heb er zin in

Ik heb begin dit jaar een besluit genomen. En dat is dat ik 100% commitment heb op mijn doel. Dus wat er ook gebeurt, ik doe wat nodig is. Ik grijp in, ik zet door. Al moet ik op mijn kop staan om mezelf weer te herpakken, dit besluit is heilig. 2022 is mijn fitste jaar ooit en ook mijn beste jaar sinds tijden.
Ik heb er zin in, ik heb lol in regie pakken, in minder eten, in bewust kiezen, in weer iets afvallen. Ik blijf niet hangen in machteloosheid, gedraal of getwijfel (het lukt niet / is het wel belangrijk voor me). Ik zorg dat ik energie heb én dat ik snel uit m’n dipjes stap.

Regie is toch echt het allerlekkerst! (en dat werkt veel breder dan op eten alleen)

Dit besluit over mijn commitment, dit gevoel van zekerheid, die energie en er zin in hebben is héél belangrijk bij afvallen zonder dieet. Er zijn eenvoudige technieken om dit te krijgen. In mijn nieuwe, GRATIS, Power event leer ik je hoe jij dit krijgt. Lees er hier meer over

2. Bewustwording: Hé, daar is ‘arme ik’, die heeft dit nodig ….

Om sneller in te grijpen, niet aan te komen en je dipjes zo klein mogelijk te houden zodat je verder afvalt, is bewust worden, voelen en accepteren de volgende stap.

Zit je in down-dagen? Wat voel je? Wat speelt er echt?

In mijn voorbeeld zijn het de hormonen die me in ‘arme ik’ doen schieten. Maar het kunnen natuurlijk net zo goed andere dingen zijn. Misschien ben je boos, heb je stress, pieker je, vergeet je jezelf in de drukte, etc.

Het belangrijkste: VOEL -> geef jezelf de ruimte om te voelen en te erkennen.

Pas als je durft te voelen, ervaar je wat je echt nodig hebt en kun je een echte oplossing kiezen. Dan heb je overeten niet nodig om arme ik te troosten.

‘Als honger niet je probleem is, is eten nooit de oplossing’

3. Verantwoordelijkheid nemen: geen eten voor ‘arme ik’

Als je weet wat je voelt: wees mild. Iedereen heeft wel eens wat off-days. Natuurlijk ben je zelfs een beetje zielig af en toe :-).
Zorg dan GOED voor jezelf!
Troost jezelf met een mooi boek, ga lekker in bad, laat je nagels doen, mediteer, zoek de rust, de natuur, vraag troost, erkenning of die arm om je heen.

Maar besef: Overeten hoort niet in dit rijtje. Dat is NIET goed voor jezelf zorgen.

Dus schiet je in “arme ik” weet dan dat je absoluut geen eten nodig hebt, maar even wat aandacht, ruimte, EN VOORAL REGIE.

Mildheid & daadkracht!

Altijd als je in ‘arme ik’ zit heb je weer regie nodig! Blijven hangen in ‘arme ik’ doet helemaal niets voor je leven en je gewicht. Dus stap er ook weer uit. Mildheid & daadkracht!
De keuze is: Blijf je lijden? Of kies je voor jezelf?

Gebruik je emoties als brandstof om wél de juiste dingen te doen. Acties die bijdragen aan wie je wilt zijn, aan je waarden én je afslankdoelen.

Stuur ‘arme ik’ weer naar de achterbank en maak ruimte voor je energieke, power-ik! Want van die versie van jezelf aan het stuur word je blij.
ÉN SLANK!

Dát is geen kwestie van talent, persoonlijkheid of aanleg, maar van de juiste dingen doen: het systeem toepassen.
Ontdek dit systeem in mijn nieuwe, motiverende, GRATIS POWER EVENT

Herken jij een dip? Blijf je er soms te lang in hangen?

Mis je de energie en het enthousiasme om nu te starten met afvallen, maar wil je wel graag wat kilo’s kwijt voor de zomer?

>>> Meld je dan nu aan!

Het gratis POWER EVENT is een live, online event gericht op motivatie, energie én op het besluit om NU te starten met afvallen zonder dieet.
Zeg maar dag ‘arme ik’, welkom ik kies slank!

Er zijn maximaal 100 plekken, vol=vol.
Dus wees er snel bij.

Ik zie je tijdens het Power event. Ik heb er heel veel zin in!

Liefs,|
Mieke

Ps. Het event is live en wordt NIET opgenomen. Er zijn meerdere data beschikbaar. Check snel op de site (bij aanmelden) wanneer jij kunt.

Podcast beluisteren kan ook op Anchor, Spotify, Google en Apple podcasts[ad_2]

https://skinnyminds.nl/afvallen-hormonen/