Zo val je af op vakantie – verleg je focus

[ad_1]

Op vakantie ben je omringt met lekker eten en drinken. Je wil van alles wat proeven en je gaat meerdere keren per dag uit eten. In dit blog leer ik jou hoe je met behulp van focus kan genieten van je vakantie én kan afvallen.

 

Op vakantie

Ik ben op dit moment in Jordanië en wat kan je hier lekker eten zeg! Ik wist niet precies wat ik kon verwachten van tevoren en ik heb ook niet uitgezocht hoeveel calorieën er in zitten. Ik ga hier gewoon ontzettend genieten. Kijk vroeger als wij op vakantie waren en er was heel veel lekker eten, dan had ik vaak een heel uitgebreid ontbijt in het hotel en daarna uitgebreid lunchen. Als het even kon, probeerden wij meestal één keer per dag uit eten te gaan. Soms was het wel twee keer. Dan met lunch en ’s avonds nog een keer. Ook namen we allemaal lekkere dingen uit het supermarktje mee naar de hotelkamer. Ik heb nu in mijn hoofd dat ik lekker ga eten wat ik tegenkom en daar ga ik van genieten, maar ik neem gewoon niets mee naar de hotelkamer. Want dat scheelt heel erg veel, maar dan kan je nog steeds best veel lekkere dingen eten.

Nou het is nu de eerste dag in Jordanië en ik vind het fantastisch. We hebben een vrij westers ontbijt gehad met yoghurt met zelfgemaakte granola en fruit. Helemaal top! Ik heb wat foto’s ervan op Instagram geplaatst. Als je het leuk vindt om mij een beetje te volgen klik dan hier. In de middag zijn we lekker rond gaan lopen in de oude stad. Allerlei marktjes bekeken. Vervolgens hadden we een restaurantje gevonden en daar heb ik baba ganoush gegeten met wat flat bread. Veel lekkerder dan dat het in Nederland was en ook nog eens een stuk goedkoper. Nou gaan we vanavond ook nog eten, maar dat komt helemaal goed. Als ik tussendoor niks doe, vind ik het prima te doen. Dat is volgens mij aan jou ook de vraag. 

  • Hoe ga jij het doen in de vakantie? 
  • Welke afspraken maak je met jezelf? 
  • Weet je waar jouw valkuilen liggen?

 

Moedeloosheid is het tegenovergestelde van regie

Ik heb onlangs ook een mail gestuurd. Mensen die de inspiratiemail volgen, hebben die misschien wel gezien. Ik krijg namelijk toch vaak nog mails dat mensen ondanks mijn boeken en podcasts et cetera toch weer terugvallen in hun oude eetgedrag en of ik ze daarbij kan helpen.

Nou laat ik maar gelijk eerlijk zijn. Als je de tekst hierboven leest, dan straalt het probleem er eigenlijk al vanaf. Je voelt een milde machteloosheid van de schrijver. Moedeloosheid misschien wel. “Waarom lukt het mij maar niet?” Maar je merkt ook dat diegene het wel heel graag wil. Deze machteloosheid is het tegenovergestelde van regie en dat zit dus precies in dit soort gevoelens.

 

Focus is key

Ik heb ooit van Tony Robbins geleerd dat je gevoel bepaald wordt door hetgene waar jij je focus op legt. Of het nou waar is of niet, waar jij je aandacht op richt als jij denkt dat er iets gezegd is wat je niet leuk vindt en je blijft daar mee bezig, dan voel je je shit. Ook al is er misschien helemaal niks gezegd. Het hoeft dus niet per se waar te zijn. Ik geloof dat dit qua afvallen nog veel verder gaat. Dat het ook zo is dat waar je op focust, bepaald wat je weegt.

Een mail die ik laatst kreeg was dat iemand zei dat ze 4 dagen regie had op haar eetgedrag en dan vervolgens weer terug viel in haar oude gedrag. Dat betekent dus concreet dat diegene op het moment dat het misgaat wel 4 goede dagen heeft gehad. Dat is 4x zoveel dagen dat het wel goed is gegaan. Maar die goede dagen bepalen het gevoel niet. Dat doet de dag waarop je loslaat, de dag dat het misgaat. Als je daarin blijft hangen, als je daar op blijft focussen van ‘shit nou is het weer niet goed gegaan’, dat is ontzettend zonde. En ik herken het enorm, dus ik denk dat het voor veel mensen herkenbaar is. Mensen focussen zich gewoon eerder op falen, dingen die fout gaan en minder op succes. De knop is nog niet om.

“Als jouw focus blijft liggen op dat het afvallen zwaar is, dan blijf je zwaar.”

 

Maak je eigen keuzes

Maar dan komt het goede nieuws. Jouw focus bepaal je altijd helemaal zelf. Je hebt dus altijd een keus. Blijf je hangen of stap je eruit? Focus jij je op je zwaarte of focus jij je op lichtheid en succes. Als jij die eigen focus kunt sturen, dan stuur je dus je eigen gevoel, je eigen eetgedrag en uiteindelijk je eigen gewicht. Dat is hoe jij je gewicht kan controleren en het is iets wat je kan oefenen. Hoe vaker je het doet, hoe beter het gaat.

 

Dus focus jij je in de vakantie op dat je meer hebt gegeten dan normaal of ligt jouw focus op de mensen om je heen, het prachtige uitzicht dat je hebt en de rust?

 

 

EXTRA TIP: ik heb over dit onderwerp ook een gratis podcast opgenomen. Met nog veel meer voorbeelden én tips. Klik hier

 

 

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.

Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.

In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.

Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen[ad_2]

https://skinnyminds.nl/afvallen-op-vakantie-focus/