Zo stap je uit je dip tijdens het afvallen

[ad_1]

Van Dip-pen naar Dim-men (ook in Corona tijd)

Zo voorkom je een dip tijdens het afvallen en pak je, ook als het moeilijk is, regie op je eetgedrag

Thuiswerken

Vanochtend hadden we afgesproken om 10.00 te starten met werken, m’n kinderen en ik. Om kwart tien was dochter nog niet wakker. Zoon zat chagrijnig achter z’n computer omdat ie al eerder een webinar had voor school en hij in de veronderstelling was dat ie vervroegd vakantie mocht vieren. Voordat iedereen uiteindelijk zat te werken, had ik al heel wat ‘gedoe’ achter de rug. Laat staan dat ik zelf was toegekomen aan mijn werk. Herkenbaar? Als je niet uitkijkt leidt een situatie als deze, waarin dingen anders lopen dan je verwacht, je linea recta naar de kast met eten.

Even wat lekkers pakken, dat mag nu wel in deze tijd.

Zorgen maken

Nog meer voorbeelden: Mijn vader is ouder en niet al te gezond. Hij valt dus in de kwetsbare risicogroep. Ik ben afgelopen weekend niet bij m’n ouders op bezoek gegaan. Ik durfde het niet aan. De hele situatie maakt me bang: stel dat ze ziek worden, zie ik ze dan nog? Ik maak me ook zorgen over m’n werk, hoe hard zal de klap zijn? En zo kan ik wel even doorgaan.
Natuurlijk wil ik hier niet aan denken, niet te veel stilstaan bij mijn zorgen. Mijn eerste reflex is dan ook: wegduwen die angsten of dempen. En wat is voor handen? Veel eten, online shoppen of kansloos Netflixen.

Het gevolg: een DIP

Als we nu eens inzoomen op het overeten. Veel mensen die graag willen afvallen, die bezig zijn met het veranderen van hun eetgedrag, zullen juist nu, met alles wat er speelt, moeite hebben om niet te veel te eten.

Dus: als je daar niet alert op bent beland je zo in een dipje: je eet te veel, blijft snaaien. Het is de schuld van Corona, van je kinderen die niet luisteren, van het thuiswerken, van je stress omdat je opdrachten worden afgezegd etc.

Nu iets lekkers eten is wel het minste waar je je druk om maakt. Er spelen veel ergere dingen dan jouw gewicht.….

Wat is precies een DIP?

Wat gebeurt er nu precies als je in een DIP beland? Het betekent dat je blijft hangen in het Denken In Problemen, je komt in een negatieve cirkel met negatieve gedachten, oordelen, smoesjes en saboterend gedrag.

Helpt dat denk je?
Om in een situatie als deze jezelf, je keuzes, behoeften en doelen ondergeschikt te maken aan je angsten en irritaties en te vluchten in overeten?

Nee!
Natuurlijk niet!!

Als je daar aan toegeeft kom je aan, je voelt je nog lamlendiger, je angsten en zorgen verdwijnen niet. Sterker nog: je krijgt er een probleem bij: je baalt van jezelf en je gewicht.

Start met DIM-men

Juist in lastige tijden, is het extra belangrijk goed voor jezelf te zijn, om dicht bij je eigen doelen en waarden te blijven, om te denken in mogelijkheden En dat kan!

Je kunt stoppen met DIP-pen en starten met DIM-men (Denken In Mogelijkheden).

De situatie en jezelf in de situatie (h)erkennen en accepteren, je gevoelens (ook als ze onprettig zijn) ervaren om je mogelijkheden weer te zien.
Dát is DIM-men.
En daarmee creëer je ruimte om effectief gedrag te kiezen, zelf REGIE TE PAKKEN, in actie te komen. En geloof me: dat geeft een veel beter gevoel!

Verborgen kansen

Ik geloof dat er in een tragedie vaak een verstopte kans zit, een verborgen zegening. En ik weet het: die komt echt niet altijd direct naar boven, soms pas veel, veel later. Maar het helpt altijd om jezelf deze vraag te stellen: wat kan ik hiervan leren? Wat kan ik nu doen om regie te pakken?

Zo heb ik met mezelf afgesproken om deze thuiswerktijd te gebruiken om vaker hard te lopen en m’n eten weer bij te houden. Maar ook om spelletjes te doen met m’n kinderen waar voorheen vaak geen tijd voor was. Ik heb afgesproken dagelijks contact met m’n ouders via Facetime te houden. Ik hoor van vriendinnen dat ze deze tijd aangrijpen om zakelijk meer online te doen, efficiënter te overleggen, etc. En je ziet in het hele land hartverwarmende initiatieven ontstaan.

Video: Van Dippen naar Dimmen

In de video leg ik uitgebreid uit hoe DIP-pen en DIM-men precies werkt. Onder de video heb ik een voorbeeld uitgewerkt in de DIP en DIM cirkels.
Dus: heb jij last van een DIP, Denk je in Problemen? Bekijk de video en leg jouw situatie, gedachten, gedrag en gevoel eens op de stappen in deze cirkels. Zo stap je uit je DIP!

Onthoud: niet de situatie bepaalt je (eet)gedrag en gevoel. Jouw gedachten & omgang met de situatie bepalen jouw (eet)gedrag.

Word je bewust van je DIP, start met DIM-men en pak regie.
Dat kan altijd. Ook nu kun je afvallen, fit worden en je doelen bereiken!

Heb jij voorbeelden van DIM gedachten of acties? Ik hoor ze graag!

Succes,

Mieke

————————————————

Voorbeeld 1: Thuiswerken met gedoe

Zo werkt DIP-pen:

Situatie

Zoals hierboven geschetst: het thuiswerken gaat niet zoals verwacht, ik kom niet toe aan m’n eigen werk en heb een hoop gedoe om iedereen aan het werk te krijgen.

  1. Vergelijken

Gedachten: Afspraak was toch afspraak, waarom doen ze nooit wat ik vraag? Bij anderen gaat dat thuiswerken wel soepel, hier is het altijd gedoe. En ik had gehoopt dat we juist gezellig samen zouden werken.

2. Oordelen

Mijn kinderen zijn echt niet gedisciplineerd. En ik kan gewoon niet consequent zijn. Ik ben een slechte opvoeder.

3. Machteloos

Dat wordt niks deze drie weken (of langer), wat een ellende. Tja, wat kan je eraan doen… ‘loopt ondertussen naar de kast’

4. Smoesjes/goedpraten

Ik heb trek, nu mag ik wel even wat eten. In deze tijd is het niet te doen je aan een eet-plan te houden. Het is al moeilijk genoeg allemaal.

5. Dik of dieet eetgedrag

Ah lekker, we hebben chocola! Eh nog een stukje graag…

Gevolg: rotgevoel, aankomen, balen, of alles wegwuiven: weer een nieuwe lastige situatie

Hoe het ook kan: DIM-men

Situatie: 

Zoals hierboven geschetst: het thuiswerken gaat niet zoals verwacht, ik kom niet toe aan m’n eigen werk en heb een hoop gedoe om iedereen aan het werk te krijgen.

  1. Erkennen/ accepteren

Dat liep niet soepel, dat geeft me een onrustig gevoel, niet fijn.

2. Houd het klein, in het nu

Adem in en uit (eventueel doe ik OBA), ik voel me teleurgesteld.
Helpende gedachte: Iedereen moet wennen aan de situatie. Dat gaat ook niet zomaar goed. Wat kan ik nu doen, zodat het morgen beter gaat?

3. Gevoel van invloed

Ik heb behoefte aan duidelijke regels en wat meer structuur. Misschien was mijn plan nu te ambitieus. Ik betrek de kinderen erbij, maken we samen afspraken met wellicht wat meer ruimte en flexibiliteit voor hen. Ik richt beneden een ‘stille werkplek’ in.

4. Hulp vragen

Zullen we samen een plan maken voor morgen en de rest van de week? Ik heb behoefte aan wat meer structuur, jullie aan flexibiliteit en zeggenschap. Dus hoe kunnen we dit het beste inrichten voor ons allemaal?

5. Regie pakken

Goed, dan pakken we het vanaf morgen zo aan. Zullen we dan nu een uur werken en dan lekker samen lunchen?

Gevolg: goed gevoel, duidelijke afspraken, contact en zin in een gezonde, lekkere lunch.

—————————————–

E-book: Voor jezelf en je doelen kiezen

Download ons nieuwe gratis e-book en ontdek hoe je jezelf weer op nummer 1 zet. Leer doelen stellen en voor jezelf te kiezen. Vol zelfvertrouwen!

“The difference between Fat & Fit is I” –> Download nu[ad_2]

https://miekekosters.nl/van-dippen-naar-dimmen/