Zo pak je de regie terug als je ‘verslaafd bent’ aan zoet

[ad_1]

Deze tekst is ook te beluisteren via een podcast
Klik hier voor de podcast op spotify

In dit artikel vind je de volgende onderwerpen:

Naar aanleiding van de live sessies die ik heb gedaan wil ik even op wat praktische en inhoudelijke vragen ingaan, ik hoop dat jullie hier wat aan hebben! Iemand stuurde mij een mailtje en zei dat ze in het verleden wel eens is afgevallen en weer is aangekomen en dat ze heel graag dat lekkere gevoel van regie weer in handen wil hebben. Ze is overdag tot de avondmaaltijd prima bezig, lekker gezond, maar s ‘avonds eet ik me vol met chocolade koekjes, chips, etc. Het voelt echt als een verslaving en het lukt me om het een tijdje minder te doen maar toch val ik steeds terug, zegt ze. Hoe pak ik dit aan? Dit is een interessante vraag want er zit een heel aantal elementen in.
Ten eerste, wat zonde dat dat je weer terug bij af bent. Ik ken dat, ik had dat vroeger natuurlijk zelf ook vaak en dat is gewoon geen fijn gevoel.

Ik geloof niet dat je in termen zoals verslaving moet praten, dat is mijn eerste tip. Gebruik een ander soort taalgebruik en woorden. Op het moment dat je jezelf gaat inpraten dat jij een verslaving hebt dan is het veel moeilijker om er mee te stoppen. Je maakt het met het woord verslaving zo sterk, je geeft het zoveel macht en maakt het zo groot in je hoofd. Natuurlijk kan je er mee stoppen, iedereen kan er mee stoppen! Jij bepaalt zelf wat je in je mond stopt. Er zijn veel soorten van verslaving, maar dit is geen verslaving. Hier kun je echt vanaf. Het is geestelijk misschien een verslaving, omdat je dat steeds tegen jezelf zegt daarmee is het ook zo zwaar en moeilijk om in te grijpen. Dat is het verhaal wat je tegen jezelf vertelt, ik zou zeggen ga voortaan jezelf een ander verhaal vertellen. Namelijk, ik wil afvallen en Ik ga ervoor. Ik ga er alles ervoor doen en dat betekent dat ik mijn avonden anders ga inrichten en in ieder geval stop ik met over eten.

Waarom over eten? Het is niet omdat je trek hebt. Je zult niet elke avond in heel veel chocola koekjes, chips en dropjes zin hebben. Er zit 100% wat achter die onweerstaanbare eet drang waarbij je het gevoel hebt dat je machteloos bent. Dan zit er dus iets achter een andere behoefte, een onvervulde behoefte, iets wat je eigenlijk wilt. En ja, dat kunnen echt verschillende dingen zijn, dus Ik kan dat niet voor je invullen. Maar wat ik wel weet is dat er ’s avonds heel vaak voorkomt gewoon simpelweg moeheid is. Ze moeheid verwarren met lekkere trek. Daarmee rekken mensen eigenlijk de avond uit, eten helpt niet maar slapen wel. Dus als je dit herkent ga eens eerder naar bed dat kan je enorm veel opleveren!

Het tweede wat er vaak achter zit is verveling of eenzaamheid. Mensen eten vaak te veel als ze alleen zijn. Dan zijn ze de hele dag bezig en hebben ze afleiding door de mensen om hen heen. En Als je dan ’s avonds alleen bent, dan begint het. Overeten is een vrij makkelijk vlucht strategie of vermijding strategie. Je doet er niemand kwaad mee behalve jezelf en laat dat nou wel de moeite waard zijn om daar wat aan te doen. Grijp in en ga staan voor jezelf. Te staan voor wat je wilt en wie je wilt zijn en dat is niet over eten s’avonds. Dat is iets waar je energy van krijgt. Als je je verveelt zoek een hobby. Een andere optie is gewoon een vriendin bellen en bijvoorbeeld gaan wandelen.

‘Eten is niet de oplossing voor verveling en eenzaamheid’

Ook voor eenzaamheid zoek een oplossing, dus kijk of je in contact kan komen met mensen.  Dat kan online, dat kan In de community, dat kan op fora noem maar op. Misschien kun je inschrijven voor een datingbureau of vrienden en familie bellen. Ga ook kijken of er andere leuke andere dingen te doen zijn, want daar zit de oplossing. Afvallen en regie pakken werkt altijd door op meer aspecten van het leven. Alles hangt met elkaar samen. Het eten en over eten zijn vaak symptoomgedrag van andere dingen die spelen in je leven en die jij niet oplost of vermijdt door over eten. Voor veel mensen zit hier de oplossing, dus ga op zoek naar je echte behoeftes.

Ik hoop dat je hierin moed vind en denkt ik ga er gewoon voor, ik ga dit doen. Ik ga die regie terugpakken. Op mijn eetgedrag en daarmee ook op mijn leven. Dan kom je tot supermooie keuzes. Begin gewoon met eetgedrag, want dat is hoe ik het doe, heb ervaren en wat ik om me heen zie. Pak de regie op je eetgedrag, krijg meer energy en kom lekkerder in je vel. Het is ook goed om te beginnen met eetgedrag in plaats van een hele ingewikkelde keuzes te maken op andere gebieden in het leven. Jij hebt je eetgedrag zelf In de hand. Alleen jij bepaalt uiteindelijk wat je in je mond stopt. Als je hier regie op hebt dan gaat het stomen, krijg je energy en dan voel je je goed over jezelf. Je voelt je krachtiger, zelfverzekerder en aantrekkelijk.  Dan durf je keuzes te maken op andere gebieden en je dromen waar te maken. Dan ga je inderdaad een appartement huren in New York of dan ga je je rijbewijs halen terwijl je dat al die jaren niet durfde. Dan loop je weer eens een keer in bikini op het strand ook al ben je 50.

‘Laat die Energy weer stromen, begin met je eetgedrag en pak die regie op welke manier dan ook’

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen



[ad_2]

https://skinnyminds.nl/zo-pak-je-de-regie-teru-als-je-verslaafd-bent-aan-zoet/