Zo kies je slank op je verjaardag- (of op die van een ander)

[ad_1]

Taart, koekjes, wijn, toastjes, bitterballen, ontbijt op bed of diner met ijs toe. Op verjaardagen kom je – om het maar even zacht uit te drukken – doorgaans niet tekort. Hartstikke leuk en lekker natuurlijk. Maar wil je afvallen, dan heb je als je alles neemt wel een probleem. Gelukkig zijn er voor je verjaardag (of die van een ander) talloze manieren om te genieten van lekker eten, zonder te veel te eten. Met deze slimme en handige tips geniet jij op iedere verjaardag: zonder overeten of baalgevoel achteraf.

Geef jezelf jouw eigen doel cadeau

Veel mensen vinden het op hun verjaardag (of op die van een ander) moeilijk om te kiezen. Dat is niet zo gek, want de dag bestaat vaak uit veel meer verleidingen dan normaal. Daardoor ontstaat het gevaar dat je door de bomen het bos niet meer ziet en dus maar tegen alles ‘ja’ zegt, steunend op de gedachte: ach, het is nu toch mijn verjaardag (of: achja, ome Gerrit wordt maar één keer 48. Zonde, want daarmee doe je uiteindelijk jezelf tekort. Jij wil graag slank worden/blijven, en dus is nadenken over je slanke keuzes de moeite waard. Voor jezelf!

Merk je dat je jezelf saboteert met smoesjes en wegwuifgedachten? Denk dan aan jouw doel. Weer in bikini, dat mooie jurkje aan met de kerstdagen, een gezond BMI: wat je doel ook is, visualiseer het en neem het mee in je keuze. Geef jezelf dit jaar jouw eigen doel cadeau! Daar word je pas echt blij van.

Slanke cadeautips

Als je jarig bent word je natuurlijk in het zonnetje gezet, mét leuke cadeautjes. Wil je afvallen, dan is het wel handig om je geliefde vrienden en familie van slanke cadeautips te voorzien. Want met een pakket buitenlandse kaasjes, doos bonbons of een agenda vol met etentjes, high tea’s en high wines wordt afvallen er niet makkelijker op.

Kies vooraf!

Of het nu je eigen birthday is of die van een ander: kies vooraf wat je gaat nemen. Als je vooraf geen concrete afspraken maakt met jezelf zeg je veel sneller ja tegen die schaal met cupcakes, hapjes of een punt taart. Zonder afspraak geef je sneller toe aan je korte termijn reflex. Ga dus vooraf even in beraad met jezelf en schrijf je afspraken concreet op. Zo kies je voor het allerlekkerst en voorkom je een baalgevoel achteraf. Voorbeelden van afspraken met jezelf zijn:

  • Ik neem tijdens het borrelen max. 3 hapjes
  • Ik neem alleen taart als deze zelfgebakken is/ mijn lievelingssmaak is
  • Ik drink om het glas wijn een glas water
  • Ik ga voor 2 lekkere rode wijntjes
  • Ik sla de crême brulée van vriendin X over, ook als ze aandringt
  • Voor de verjaardag van (…) ga ik een half uurtje hardlopen

Slanke hapjes

Ben jij het feestvarken? Dat heeft een groot voordeel. Je beslist namelijk zelf over alles water op tafel komt. En dat geeft je de kans om ook voor slanke opties te kiezen. Bijvoorbeeld meloen met seranoham (35 kcal) in plaats van een gevuld ei (84 kcal), toastjes met zalm (39 kcal) tegenover toasjes met brie (60 kcal), of olijven (5 kcal per stuk) in plaats van pinda’s (125 kcal per eetlepel).

Met een beetje speurwerk vind je genoeg tips voor slanke hapjes. Ook kun je zelf uitzoeken hoeveel kcal jouw favoriete hapjes bevatten met de Eetmeter van Voedingscentrum. Natuurlijk hoeven er echt niet alleen slanke hapjes op tafel te staan, maar de mogelijkheid om slank & slim te kiezen helpt om overeten te voorkomen.

De nee zeg truc

Soms is het maar al te lastig om de zelfgebakken taart of hapjes van je vriendin/oma/buurvrouw af te wijzen. Sla je een traktatie af, dan gaat lang niet iedereen daar meteen mee akkoord. “Jij kunt het wel hebben”, “Dit is speciaal voor jou” of “dat sport je er zo weer af” zijn veelgehoorde pogingen tot overhalen. Ze kunnen ervoor zorgen dat je toch die koek of dat hapje neemt, zonder dat je het eigenlijk wil.

Heb je moeite met nee zeggen? Dan is er voor verjaardagen een hele handige truc: zeg nee + bied een alternatief. Bijvoorbeeld: De taart ziet er heerlijk uit, maar ik sla even over. Ik heb wel zin in een heerlijke kop thee!. Je zult merken dat het zoveel makkelijker wordt om nee te zeggen. De gastvrouw dringt namelijk niet aan omdat ze per se wil dat je haar lekkers opeet. Ze dringt aan omdat ze het jou naar je zin wil maken. Geef je haar een alternatief waarmee ze dat kan doen, dan zul je merken dat je geen weerstand meer krijgt. Handig hè?

Cheers

Proosten op een nieuw levensjaar is natuurlijk gezellig. Maar met welk drankje je dat doet, kan een enorm verschil maken in calorieën. Champagne is verreweg de slankste keuze, met slechts 57 kcal per glas. Met wijn maakt het verschil of je kiest voor grote glazen (+- 120 kcal) of kleine glazen (75 kcal). Ben je meer een cocktail fan? Dan is even vergelijken de moeite waard. Klassiekers als de long Island icetea (780 kcal), margarita (740 kcal) en Piña Colada (640 kcal) kunnen – afhankelijk van hoe ze gemaakt worden- net zo veel calorieën bevatten als een volledige maaltijd. En dat terwijl een wodka ice tea of een watermeloen mojito max 100 kcal bevatten. Mix, match en vergelijk jouw favoriete drankjes hier.

Taart!

Gebak is er in vele soorten, smaken en maten. Maar ook hier geldt: de ene taart bevat meer kcal dan de ander. Ter vergelijking, een overzichtje van het aantal kcal per 100 gram, een kleine punt taart. (Bron: voedingscentrum). Weten hoeveel kcal een stuk taart bevat kan je helpen bij je keuze. Eet je liever nu een stuk taart, of later een wijntje en wat hapjes? Het grote voordeel van taart is dat je je punt zo groot kunt maken als je zelf wil. Wil je niet te veel eten, dan kun je altijd vragen om een klein stukje.

1. Kwarktaart 218 kcal
2. Vruchtentaart met room, van zandgebak 257 kcal
3. Appeltaart 258 kcal
4. Slagroomtaart 316 kcal
5. Mon Chou taart 332 kcal
6. Chocoladetaart 337 kcal
5. Marsepeintaart 350 kcal
6. Mokkataart 400 kcal
6. Citroen meringue taart 439 kcal
7. Hazelnoottaart 469 kcal

Compenseer vooraf

Handig aan verjaardagen is dat je vaak al een tijdje van tevoren weet wanneer de viering plaatsvindt. En dus kun je er gemakkelijk vooraf rekening mee houden. Bijvoorbeeld door een keer extra te sporten, vooraf licht te eten of door er lopend/op de fiets heen te gaan.

Stil je trek voor de verjaardag

Neem voor het feest losbarst alvast iets om de ergste trek te stillen. Bijvoorbeeld een soepje, cracker of een stuk fruit. Zo voorkom je dat je met enorme trek op het feestje beland en je meteen op al het lekkers stort.

Maak/koop niet teveel

Voorkom dat je koelkast een week na je verjaardag nog steeds vol staat met taart, quiche, smeersels en hapjes en maak/koop niet te veel. Probeer vooraf goed in te schatten wat je precies nodig hebt. Is er toch nog een heleboel over? Geef je lekkernijen mee aan je gasten, deel uit op je werk of gooi het weg. Dat is misschien wel zonde, maar jezelf als prullenbak gebruiken en daardoor aankomen is nog veel meer zonde!

En tot slot: Geniet bewust van wat je eet!

Als laatste en misschien wel belangrijkste tip: geniet bewust van wat je wél eet. Dat maakt dat je niet bezig hoeft te zijn met dat wat je niet neemt. Keuzes maken hoort erbij in een slanke leefstijl. Kies van tevoren wat jij graag wil eten en houd je aan de afspraak met jezelf. Zo gaan slank kiezen én genieten perfect samen!

E-book: Afvallen zonder dieet

Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen[ad_2]

https://miekekosters.nl/slank-kiezen-verjaardag/