Zelfbewustzijn en zelfreflectie, het grootste goed van de mens

[ad_1]

Je kunt deze tekst ook beluisteren in een podcast.

Meld je hieronder aan en wordt op de hoogte gehouden voor nieuwe afleveringen.

In dit artikel vind je de volgende onderwerpen:

Helikopter zicht

Jezelf en je eetgedrag van een afstandje kunnen bekijken, zonder oordeel is zo belangrijk! Zelfbewustzijn is de eerste essentiële stap in het veranderen van je gedrag. Dat je naar jezelf kan kijken en observeren van een afstandje. Ik geloof dit zo belangrijk is voor ons als mensen, het onderscheidt ons dan ook van dieren. Door ons zelfbewust zijn kunnen we zien wat we doen en voelen wat we nodig hebben, daarnaast hebben kunnen we daar in zelf ook keuzes maken. Keuzes maken voor verandering en waar we door heen gaan. Een goed metafoor hiervoor zijn de olifanten in India. In India leggen ze kleine olifanten aan kettingen zodat ze niet ontsnappen, de olifanten hebben het idee dat de ketting sterker is dan zijzelf. Terwijl in werkelijkheid is dit natuurlijk niet waar, een volwassen olifant kan met een ruk loskomen. De olifanten doen dit niet omdat ze met het idee zijn opgegroeid dat dit niet kan. Ze weten niet anders. Dit geldt ook vaak voor gedachtes die mensen hebben rondom afvallen en eten. Er komen vaak mensen bij mij die aan het begin niet in hun zelf geloven: ‘Ik kan het toch niet, waarom zou ik het proberen?’ Dit zijn allemaal kettingen die zijn gevormd, overtuigingen en gedachten die tijdens je jeugd worden gevormd en daar leef je naar toe. Maar nu je volwassen bent kan je dit veranderen. Je moet bereid en in staat zijn om vanuit een helikopter naar jezelf te kijken. Stel jezelf vragen waarom je dit om die manier doet. Hoe kan ik het anders doen dat ik wel mijn doelen bereik? Dit moet je doen zonder oordeel, bekijk jezelf als een soort wetenschapper. Zo objectief mogelijk jouw patronen ondervinden en veranderen.

Blijven analyseren

Waar je wel voor moet oppassen is dat je blijft hangen. Stel je hebt een terugval en je blijft je maar afvragen waarom dit is gebeurd en hoe. De situatie keer op keer maar blijft analyseren. Op dit moment zet je niks om in nieuwe acties die richting jouw doelen gaan. Op dit moment is analyseren een soort patroon op zich zelf, je blijft maar piekeren en er verandert niets. Het analyseren is zeker wel iets waard als je het omzet in een concrete actie om de regie weer terug te pakken. Leer van wat je ervaart en ziet gebeuren, zet dit vervolgens om in een plan om naar jouw doelen te werken. Gek genoeg gebeurt dit bij heel veel mensen omdat ze het gevoel hebben dat ze goed bezig zijn. Over analyseren is dus niet altijd goed. Zelfbewustzijn en zelfreflectie zijn echt onwijs belangrijk en leuk zeker als je dat iedere keer doet vanuit een helikopter, zonder oordeel. Kijk wat je doet, hoe je dingen ervaart en vergeet niet om dat met een glimlach te doen. Het is zonde om het zo zwaar te maken voor jezelf. Is het nou zo erg als je één keer iets teveel chips op hebt? Een extra chipje te veel is niet het einde van de wereld, je kan namelijk direct weer de regie terugpakken door te kijken wat er gebeurde en wat er nou echt achter zit. Oh, ik was moe dus volgende keer ga ik gewoon wat eerder naar bed.

‘Het is echt essentieel dat je naar jezelf kijkt en dat je de patronen erkent en herkent’

Iemand zei iets moois over mijn trainingen wat mij is bijgebleven: ‘In je training til je eigenlijk alle lakens op’. Je kijkt eigenlijk hoe je van binnen werkt. Je koppelt een theorie aan jouw gedrag en kijkt gelijk wat je de volgende keer kan doen door middel van het zelfbewustzijn, het grootste goed wat een mens heeft.

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen



[ad_2]

https://miekekosters.nl/zelfbewustzijn-en-zelfreflectie-het-grootste-goed-van-de-mens/