[ad_1]
In dit blog deel ik 3 technieken die jou leren te genieten van jouw manier van eten, van jouw basiseetpatroon waar je tevreden mee bent en mee afvalt. Als je goed leert omgaan met jouw triggers dan kan jij je aan je plan houden!
Weet je al wat de trigger is tot jouw eetdrang? Zo niet, lees dan eerst dit blog: “Wat zit er achter jouw eetdrang”.
Als het goed is weet je dus al wat jouw belangrijkste triggers zijn. De dingen, momenten, situaties waardoor jij meer eetdrang krijgt. Ik heb 3 technieken die kunnen helpen om anders om te gaan met die triggers. Waardoor jij je aan je eetplan kan houden, kan genieten én kan afvallen.
Techniek 1: Vermijd de triggers
Je kan natuurlijk niet alle triggers vermijden en dat moet je denk ik ook niet willen, maar een aantal ervan kan je vrij makkelijk vermijden. Stel nou dat de bioscoop voor jou een hele belangrijke trigger is, dan kan je best zeggen dat je de komende week niet naar de bioscoop gaat. Of voor een wat langer termijn, maar om even weer in de afvalmindset te komen is het echt niet erg om zo’n trigger even te gaan vermijden. Dat geldt voornamelijk dus als je de regie nog niet hebt. Als je niet echt in die flow zit, dan is het in de eerste instantie nog best zinvol om wat dingen te vermijden. Je lange termijndoel is dat je echt die regie pakt. Dat je los van welke situatie, los van welke trigger dan ook, voor jezelf kan kiezen.
Maar goed, in het begin is het ook een kwestie van waarom zou je de kat op het spek binden? Haal bijvoorbeeld niet in huis waar je heel gevoelig voor bent. Als je weet dat er iets in huis is wat je super lekker vind, en je ziet het, dan vind je het moeilijker om te laten staan. Als je het niet in huis hebt, dan eet je het ook gewoon niet. Dat is in ieder geval voor mij de reden waarom ik snoep in huis haal, dat is zelf niet zo lekker vind. Dat doe ik dan voor mijn kinderen, maar ik kies voornamelijk varianten die ik zelf makkelijker laat liggen. Dat maakt mijn leven gewoon een stukje makkelijker.
Als voor jou de supermarkt een hele belangrijke trigger is, vermijd dan gewoon de hele supermarkt. Ga bijvoorbeeld online bestellen. Wat ook helpt is shoppen met een lijstje of niet met honger naar de winkel gaan, maar vermijd dan de paden met jouw triggers. Bijvoorbeeld het pad met koek en snoep. Nog een voorbeeld is als je twee chocolaatjes wil eten, zet dan niet een heel bakje op tafel.
Techniek 2: Vermijd jouw associatie
Een tweede optie is dat jij je associatie ten opzichte van die triggers gaat vermijden. Je gaat hierbij eigenlijk heel bewust gebruik maken van verbeeldingskracht en creativiteit. Dat doe je door een soort van visualisatie oefening. Als je aan de trigger denkt, ga je er een andere associatie aan leggen. Iets waardoor je niet direct gaat eten. Om te bewijzen dat het werkt, wil ik je vragen om eens even je ogen dicht te doen. Heel even ademhalen. Stel je nou eens voor dat je een hele mooie gele rijpe citroen hebt en je snijdt hem doormidden en er druppelt wat van het vruchtvlees. Je neemt een druppeltje sap op je tong. Voel je het? Hoe smaakt het? Wat ervaar je? Wat nou grappig is, is dat je brein eigenlijk niet zo goed weet wat het verschil is tussen dat wat je je voorstelt en de werkelijkheid. Dus je krijgt vaak dezelfde sensaties als je visualiseert. Dat kan je dus ook met een bepaalde trigger doen.
Dan ga je eigenlijk nog een stapje verder, want je kan dat bewust en onbewust doen. Een bewust voorbeeld is bijvoorbeeld: Mijn partner moest naar zijn werk en stopt op de terugweg altijd bij de benzinepomp en daar kocht hij wat lekkers. Dat was zijn trigger. Toen vertelde ik hem over de visualisatie oefening. Dus probeer nou eens te bedenken, de eerstvolgende keer dat je gaat tanken, dat als je al dat eten in de pomp ziet, maar wat jij niet meer wil eten. Stel je eens voor dat het allemaal is ondergespoten met benzine. En dat alle mensen met benzine en diesel vingers dat hebben aangeraakt. Je ruikt het. Je wil het niet meer eten, dat is hartstikke vies.
Die andere associatie is niet iets wat je een keer bedenkt omdat het grappig is en er daarna nooit meer wat mee doet. Dan werkt het natuurlijk niet. Je moet het bewust oproepen. En hoe vaker je dat doet, hoe makkelijker en automatischer dat gaat en hoe makkelijker de trigger voor je wordt. Voor mij werkt het heel goed, maar het is wel iets wat je dus bewust moet doen en moet blijven herhalen en oefenen. Iedere keer weer de link leggen in je hoofd en het gevoel oproepen.
Je kan dit ook gebruiken bij bepaalde gelegenheden:
Eerst: Ik ga een weekendje weg, dan kan ik lekker veel eten.
Nu: We gaan een weekendje weg, we gaan het heel gezellig met elkaar hebben.
Ga het maar eens uitproberen. Niet eenmalig, maar iedere keer als je in die situatie zit of iedere keer als er iets gebeurd wat jou triggert.
Techniek 3: Verpulver je trigger
De laatste techniek is dat je door je trigger heen gaat. Je gaat heel bewust met jezelf afspreken: “Ik ben sterker dan die trigger.” Je zoekt de top. Ik vertel vaak over het experiment van Pavlov. Iedereen kent het wel, de honden die eten kregen en dat er een bel gerinkeld werd. En dat als ze op een gegeven moment alleen maar de bel hoorde rinkelen, dat ze al speeksel in hun mond kregen. Ik zeg altijd: “Het verschil tussen mensen en dieren is dat mensen de lange termijn consequenties kunnen overzien.” Ze kunnen zich de baas worden over hun impulsen. Je bent geen Pavlovse hond zullen we maar zeggen. Dus wees je ervan bewust dat als jij een trigger tegenkomt, je bewust een keuze kan maken. Jij bent veel sterker en je kan dat bewijzen. Ze noemen dat ook wel exposure. Je bereid je heel erg voor op dat iets je gaat triggeren, maar je gaat erdoorheen. Je gaat deze trigger verpulveren en dat kan je heel veel opleveren.
Ik heb het zelf bijvoorbeeld ook gedaan met chocola. Ik zei altijd: “Een stukje chocola is geen chocola.” Op een gegeven moment dacht ik van ja dat is ook onzin. Die chocola is niet de baas over mij. Ik ben de baas over de chocola. Kom maar op met die chocola, ik ga laten zien dat ik wel kan stoppen na twee stukjes. En zo heb ik dus heel bewust die trigger verpulvert. En de grap is, als je dat doet, dan krijg je nieuwe bewijzen en nieuwe ervaringen. Je bewijst aan jezelf dat je het dus wel kan. Dat je de trigger prima kan weerstaan. Sterker nog, die trigger wordt alleen maar kleiner. Want als jij het vaker doet, dan ga je twijfelen aan de kracht van de trigger.
Welke triggers kom je waarschijnlijk vandaag nog tegen en hoe ga je ermee om? Kan je ze vermijden, dat is het allermakkelijkst, als dat lukt. Ja en een nieuwe associatie maken is echt een goede om uit te proberen en om te blijven herhalen, want dat levert je heel veel op lange termijn op. En verpulveren natuurlijk al helemaal. Je gaat je blootstellen en echt jezelf bewijzen dat je het kan. Ik ben heel benieuwd welke techniek je gaat uitproberen en wat je ervan vindt.
Laat je reactie achter in de comment section, want ik vind het altijd leuk om die reacties te horen.
Als laatste wil ik zeggen. Kom maar op! Kom maar op met die triggers, jij kunt ze aan!
EXTRA TIP: ik heb over dit onderwerp ook een gratis podcast opgenomen. Met nog veel meer voorbeelden én tips. Klik hier
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen