waarom we vaak helemaal losgaan met kerst

[ad_1]

Vind je het moeilijk om je te beheersen met de kerstdagen? Eet je eigenlijk elk jaar te veel, en ga je vervolgens helemáál los? Met kerst lijkt er geen middenweg: het is vaak alles of niets.

Dit alles-of-niets-denken komt met de feestdagen heel vaak voor. Het idee is dat je toch al aan het ‘zondigen’ bent, dus dat het allemaal niet meer uitmaakt. Vervolgens eet je alles wat je lekker vindt, tot buikpijn en misselijkheid aan toe. En misschien trek je de lijn nog verder door: de hele week is nu toch al verpest… maandag begin je wel weer met opletten. Daarmee geef je jezelf toestemming om de rest van de week ook alles te eten wat los en vast zit.

Het is niet logisch

Eigenlijk is dat hele losgaan en alles-of-niets een vreemd fenomeen. Stel je voor dat je een nieuwe jurk aan hebt en dat hier een vlek op komt. Wat doe je? Je stopt hem waarschijnlijk in de wasmachine. Verder niets. Maar als je het vergelijkt met eten, zeg je als het ware: nu er toch al een vlek op mijn jurk zit, kan ik er ook wel twintig vlekken bij maken en m’n hele jurk verpesten!

Bovendien zorgt overeten er uiteindelijk níet voor dat je meer geniet van het kerstdiner. Integendeel. Als je helemaal los gaat en overeet, voel je je daarna overvol en onprettig. Hetzelfde geldt voor de feestdagen daarop. Dat is waarschijnlijk niet wat je wilt. Lekker eten zonder overeten, dat is het doel!

Hoe kun je omgaan met het ‘alles of niets’ eten?

Voorkom dat je helemaal los gaat bij het kerstdiner en denk aan het voorbeeld van de jurk. Dan voel je je echt veel beter. De behoefte van losgaan met eten komt vaak doordat we onszelf al te lang dingen hebben ontzegd. Leg jezelf geen restricties op, sta jezelf toe om regelmatig te genieten van lekker eten, dan neemt de aandrang om los te gaan met eten af.

Verder kunnen deze vier tips je helpen om niet in de alles of niets modus te schieten:

1. Kies bewust

Een reden waarom we met kerst vaak veel eten is omdat er zoveel is om uit te kiezen. Neem daarom alleen wat je écht lekker vindt en niet omdat het toevallig voor je staat. Is het geen 8, 9 of 10 waard? Dan neem je het niet.

2. Eet langzaam en geniet

Als je langzamer eet, heb je minder tijd om te veel te eten en geniet je meer van wat je proeft. Pauzeer ook af en toe bewust met eten om gezellig met de mensen om je heen te praten. Dat verlegt je focus.

3. Luister naar je lichaam

Denk aan dat overvolle gevoel als je teveel hebt gegeten: dat wil je niet! Met dat in je achterhoofd heb je eerder genoeg gehad. Luister naar je lichaam, je voelt vaak wel wanneer je vol zit. Ga dan niet toch nog voor een toetje.

4. Bekijk jezelf van een afstandje

‘Kan mij het schelen’. Zit je in een alles of niets bui? Kijk eens van een afstandje naar jezelf. Wat ben je in vredesnaam aan het doen? Zo zie je eerder de belachelijkheid van je gedachten.

Niet gelukt? Niet getreurd

Heb je met de feestdagen toch te veel gegeten? Maak het niet groter dan het is, relativeer. Het is maar één keer per jaar. Je moet heel veel eten wil je daadwerkelijk kilo’s aankomen met kerst. Geen reden om je hele week erdoor te laten verpesten. Geniet van wat je hebt gegeten en pak de volgende dag je normale eetpatroon weer op!

E-book: Zelfdiscipline verbeteren om af te vallen

In ons gratis e-book ontdek je hoe jij de zelfdiscipline ontwikkelt om wel te doen wat je te doen staat. Zonder gezeur strijd en gedoe, maar mét een slimme strategie om je discipline te vergroten. Download het e-book snel![ad_2]

https://skinnyminds.nl/alles-of-niets-denken-kerst/