Verantwoord afvallen: 3 praktische tips

[ad_1]

Verantwoord afvallen is makkelijker gezegd dan gedaan. We zijn zo ingesteld dat we allemaal zo snel mogelijk resultaat willen zien. Of dat nou op de weegschaal is of in de spiegel. Mensen zijn resultaatgerichte wezens. Daarnaast weten we ook dat snel afvallen niet iets is wat op lange termijn werkt en ook zeker niet leidt tot een over al gezonde leefstijl. Hoe pak je het dan aan op de lange termijn, ofwel hoe kan je verantwoord afvallen. In dit blog geef ik je een aantal praktische tips.

 

Hoeveel afvallen per week is verantwoord?

Zoals hiervoor gezegd is te snel afvallen niet verantwoord en ook niet op lange termijn vol te houden. Maar wat is dan wel verantwoord? Hoeveel kan je per week afvallen zonder dat het schadelijk is voor je lichaam en je mentale toestand? 

De aanbeveling is om tussen de 0,5 en 1 kilo af te vallen per week (bron: Gezondheidsraad). Ga je hier boven zitten is het vaak dat je lichaam, misschien onbewust, honger gaat lijden. Dit wordt weer gecompenseerd met vreetbuien, waardoor je gewichtsverlies van korte termijn is. Het kan zijn dat je aan het begin van je afvalproces sneller afvalt dan aan het eind ervan. Dit is omdat mensen die zwaarder zijn meer calorieën op een dag verbruiken dan mensen met een lager gewicht. Je blijft hetzelfde eten, maar je verbrand door je lichaamsgewicht minder op een dag. Leg daarom niet de focus alleen op het getal op de weegschaal, maar gebruik het meer als indicatie.

 

Focus verplaatsen

Wat belangrijk is als je verantwoord wil afvallen is niet alle focus leggen op het getal op de weegschaal. Ga je zeker niet elke dag wegen, want je gewicht kan per dag wel tot 5 kilo verschillen!! Dit is afhankelijk van de hoeveelheid voedsel die je hebt gegeten en hoeveel water je vasthoudt. Dit betekent niet dat er in één dag 5 kilo vet aan is gekomen.

Om te voorkomen dat je je alleen focust op het getal van de weegschaal kan je gebruik maken van meetmomenten. Meet je taille, borstomvang, buikomvang en heupen. Eventueel kan je ook je bovenbeen en bovenarm erbij pakken. Ga eens een maand slanke keuzes maken en kijk of daar verandering in zit. 

Ook dit zijn natuurlijk weer nummers. Maak aan het eind van de maand daarom ook een lijstje met hoe je je voelt. Wat is er verbeterd in je leven. Misschien slaap je beter of kan je langer rennen. Aan het eind van elke maand kan je zien hoe jij je leven hebt verbeterd, zonder te focussen op hoeveel je bent afgevallen. Je weet de voordelen van je verantwoorde keuzes en het is hierdoor op lange termijn vol te houden, ook als het nummer op de weegschaal even tegen lijkt te zitten.

 

Combineer gezond eten met bewegen – maak slanke keuzes

Hoe vaak we wel niet te horen krijgen dat als je wil afvallen je meer moet bewegen en minder moet eten is niet meer op twee handen te tellen. Echter zit daar voor verantwoord afvallen een grote kern van waarheid in. Je kan ook afvallen door elke dag maar twee cheeseburgers te eten, maar is dit verantwoord? Ik denk dat de meeste van jullie wel nee zouden zeggen. Daarom maak je voor 80% van je eetkeuzes een slanke keuze. Dit zorgt ervoor dat het makkelijk vol te houden is, omdat je geen verboden voedingsmiddelen hebt en je toch voor een groot deel een gezond eetpatroon aanneemt. 

Bewegen is maar een klein onderdeel van het afvalproces. Echter is bewegen wel goed voor je lichaam en ook goed voor gewichtsverlies op lange termijn. Net als dat je voor 80% slanke keuzes maakt, moet ook het bewegen vol te houden zijn. Ga dus niet als een gek calorieën verbranden door uren op de loopband te zwoegen. Zoek een vorm van beweging die bij jou past en die je voor langere tijd kan volhouden. Ben je er op een gegeven moment toch zat van, dan zoek je weer iets nieuws wat je interesse opwekt. 

Op het moment dat je deze twee dingen door kan zetten in je leefstijl, zal je verantwoord afvallen.

 

Dit waren mijn drie tips om verantwoord af te vallen. Met welke tip ga jij aan de slag? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

E-book: Afvallen zonder dieet

Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.

 

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.

Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.

In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.

Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen[ad_2]

https://miekekosters.nl/verantwoord-afvallen-tips/