Van ik wil het wel maar mag het niet, naar ik mag het wel maar wil het niet

[ad_1]

Je kunt deze tekst ook beluisteren in een podcast.

Meld je hieronder aan en wordt op de hoogte gehouden voor nieuwe afleveringen.

In dit artikel vind je de volgende onderwerpen:

Machteloos afvallen

Ik gebruik heel vaak oneliners in mijn boeken, podcasts, social media en nog veel meer. De eerste oneliner is gelijk ook de kern van mijn eerste boek en de kern van mijn methode: als jij wil afvallen zonder dieet en jij de regie wil pakken, dan gaat het om switchen van ja ik wil het wel maar mag het niet naar ik mag alles maar wil het niet. Het is misschien een subtiel verschil, maar wat mij betreft een essentieel verschil. Als jij praat in de zin dat je van alles wil maar het niet mag, dan ben je in volledig machteloos. Je hebt geen invloed en zit je vast aan een stel externe regels denk aan een dieet waar jij je aan moet houden. Jij zit niet in de regisseursstoel zit en zelf bepaalt wat je in je mond stopt. Het komt neer op moeten: ik moet slank zijn, ik moet afvallen, of ik moet afzien. Denken in moeten maakt het heel lastig om het afvallen vol te houden. Het afvallen is op deze manier negatief en niemand houdt dat lang vol.

In regie kilo’s verliezen

Het is een wereld van verschil als jij tegen jezelf zegt: ik mag alles, maar ik wil het niet. Door te kiezen heb jij de regie in handen. Alleen jij kiest wat jij in je mond stopt, dit is vanuit regie praten, denken en keuzes maken. Het verschil is echt essentieel, vooral in gevoel. Als ik vroeger aan de lijn deed en ook graag even naar een snackbar wilde, dan mocht ik dit niet want ik zat vast aan regels. Ik dacht vaak : “Arme ik”. Als ik dan toch naar de snackbar ging, ging ik los. Mijn dag is toch al verpest, nu mag het wel eventjes een keer. Eind stand voelde ik me al helemaal schuldig en genoot ik er ook niet van als ik dan een frietje at. Maar toen ik de mentaliteit veranderde en dus ook 18kg was afgevallen, dacht ik steeds wat kies ik, ik mag alles. Stel dat ik nu naar de snackbar ging koos ik ervoor om dan maar gewoon een frietje te nemen in plaats van helemaal los te gaan. Dit voelt totaal anders, ik kies er zelf voor en dit voelt nu goed, terwijl je gedrag in principe het zelfde is.

Verantwoordelijk en keuzevrijheid

Met deze mindset ben jij de baas over je eetgedrag en val je ook gewoon af omdat je in controle bent. Dit is echt funest voor het lange termijn afvallen en jouw doel. Jongens, ik ben 100% verantwoordelijk voor wat ik in mijn mond stop. Ik ben 100% verantwoordelijk. Laat ik dan ook zelf keuzes maken vanuit regie. Ik mag alles maar ik wil niet alles, ik heb een keus. Sta stil en denk na: is dit echt wat ik wil. Vanmiddag neem ik niks tussendoor, dus vanavond kies ik voor een stukje chocola. Dit is keuzevrijheid, kiezen wat je eet en wanneer je eet.

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen[ad_2]

https://miekekosters.nl/van-ik-wil-het-wel-maar-mag-het-niet-naar-ik-mag-het-wel-maar-wil-het-niet/