Van altijd de stevige naar een stralende slanke bruid!

[ad_1]

Voordat ik 20 kilo afviel, was ik altijd de stevige. Maar ik werd niet beperkt door mijn lijf of gewicht, voor mijn gevoel deed ik alles wat ik wilde en werd ik niet beperkt door mijn lijf of gewicht. Zo heb ik altijd hardgelopen en gebasketbald. Ik was nu eenmaal wat steviger en had niet het gevoel dat dat ooit anders zou worden. Maar toen ik net een relatie kreeg stond ik weer eens op de weegschaal. Ik schrok ervan: was ik zo zwaar?

Toen begon het diëten. Ik bereikte een heel mooi gewicht van 74 kilo, maar de verloren kilo’s bleven er niet af. Achteraf weet ik dat het komt omdat ik niet bewust bezig was met eten en afvallen. Ik was druk, wilde snel en dacht niet na over mijn doel. Ik wilde afvallen; punt. Maar na een lange periode van streng zijn liet ik alles weer los en kwam ik weer aan. Zo ging het op en neer.

Vooral in perioden van ziek zijn of blessures voelde ik strijd. Want ik dacht altijd: als ik niet kan sporten, kom ik aan. Toen ik een blessure had klom de weegschaal omhoog naar 86. Ik deed nog meer mijn best om af te vallen, maar dat mislukte. Ik raakte in verwachting, met overgewicht, wat ervoor zorgde dat het me tijdens mijn zwangerschap ook niet zoveel meer kon schelen. Met mijn gewicht zou ik daarna wel weer aan de slag gaan. Daardoor kwam ik tijdens mijn zwangerschap wel 30 kilo aan.

Geen dikke bruid!

Toen zag ik het boek van Mieke liggen: “Elke dag chocola, 15 kilo eraf”. Dat sprak mij als echte snoeper wel aan. Als ik gingen diëten of afvallen mocht ik niks, in ieder geval geen lekkere dingen. Het idee dat je kunt afvallen mét lekker eten vond ik leuk en vernieuwend. Ik had qua gewicht echt mijn toppunt bereikt. Na mijn zwangerschap woog ik 96 kilo; ik vond dat er nu iets moest gebeuren. Ik zat niet lekker in mijn vel, vooral mentaal niet, maar had goede hoop dat ik me een stuk beter zou voelen als ik mijn overgewicht zou aanpakken.

Daarnaast had ik een bijzonder doel om naartoe te werken. Het was eind 2015 en op 10 juni 2016 stond onze bruiloft gepland. Precies op de dag dat mijn partner en ik 10 jaar samen waren. En dus ging ik met de methode van Skinnyminds aan de slag. Want ik wilde me niet dik voelen tijdens de bruiloft of balen van de foto’s.Ik wilde stralen in die bruidsjurk!

Op naar mijn doel

Ik begon met lezen en werd al getriggerd door de eerste zinnen. Vanaf dat moment wist ik dat er iets ging veranderen. Ik vond het heel waardevol dat ik over mijn doel en mijn waarden moest gaan nadenken. Mijn doel was eerder altijd ‘gewoon afvallen’. Over de reden dat ik dat wilde had ik eigenlijk nooit zo nagedacht. Nu vroeg ik mezelf af: wat is voor mij belangrijk in het leven? Ik wilde graag fit zijn omdat ik dol ben op sporten en dat graag wil blijven doen. Ik wilde in balans zijn én om kunnen gaan met disbalans. Ook liefdevol zijn en het hebben van compassie voor mezelf en mijn omgeving stelde ik vast als belangrijke waarden, samen met een flinke dosis humor.

voor- en na foto 20 kilo afvallen

De gedachten achter mijn eetgedrag

Na het lezen van het boek was ik enthousiast en begon actief met het toepassen van alle tips. Ik had een planning/menu gemaakt voor mezelf van 1200 tot 1300 kcal per dag. Deze planning lag echter nooit helemaal vast, omdat mijn avondmaaltijd niet echt gestructureerd is. Ik eet vaak buiten de deur of bij anderen. Dat zorgde eerst wel voor onrust. Hoe moest ik dat nu doen? Maar afgezien van het avondeten kon ik eigenlijk alles plannen. Ik koos zelf, maar plande in en hield bij wat ik had in aantal calorieën. Daar was ik heel consequent in, het gaf me houvast.

Ik begon de dag vaak met yoghurt met fruit of granola omdat ik merkte dat dat voor mij meer vulde dan brood. Ik at meer gekookte eitjes en koos standaard voor fruit als tussendoortje. Ook ontdekte ik dat ik met soep of rauwkost naast mijn twee boterhammen voor de lunch extra verzadigd raakte, waardoor ik tot het avondeten niets meer nodig had. En in de avond trakteerde ik mezelf altijd op een lekker stukje chocola.

Alleen het allerlekkerste

Wat voor mij enorm hielp was het maken van een top 3 met de dingen die ik het allerlekkerst vond. Op een verpleegafdeling van een ziekenhuis wordt er best vaak getrakteerd. Ik zag in dat ik op werk vaak taart of andere zoetigheden of snacks at die op tafel stonden, zonder dat ik ze echt heel lekker vond. Slagroomtaart vind ik bijvoorbeeld helemaal niet zo lekker, maar at ik wel regelmatig. Mijn top 3 gaf mij inzicht. Als ik het toch niet echt lekker vind, waarom zou ik het dan eten? Slagroomtaarten (en andere lekkernijen die niet in mijn top 3 staan) kan ik nu gemakkelijk laten staan

Met gedachten hoef je niet altijd iets te doen

Het belangrijkste wat de methode van Skinnyminds me heeft gebracht is dat ik heb geleerd dat je met gedachten niet altijd meteen iets hoeft te doen. Als ik eerder dacht: “ik heb zin in chocola” dan had ik al snel een reep op. Wanneer ik dat nu denk weet ik dat ik met deze gedachte niet per se iets hoef te doen. Gedachten kun je weerleggen en gaan op den duur ook weer weg. De sterke connectie die er voor mij was tussen denken en doen – in dit geval; eten- heb ik doorbroken.

-0 kilo afvallen en een nieuwe bruidsjurk

Door de aanpassingen in mijn eetpatroon en voornamelijk het anders gaan denken over eten ging het afvallen als een trein. In eerste instantie wilde ik voor mijn bruiloft onder de 80 kilo wegen. Maar dat gewicht bereikte ik al in april. Toen dacht ik: dan kan ik ook wel door naar de 75. In mei woog ik 74,5 kilo. Wat een geweldig gevoel! Er was alleen één probleem: mijn trouwjurk had ik al in januari gekocht. Die was inmiddels veel te groot. Dat was voor mij en heel bijzonder gevoel, dat iets te groot om je lijf kan zitten. Dat gevoel kende ik helemaal niet. Met mijn gewicht van voorheen paste ik wel eens een XL die alsnog te strak zat en nu had ik zo dringend een kleinere maat nodig.

Eenmaal terug in de bruidswinkel mocht ik mijn jurk gelukkig ruilen voor dezelfde, maar dan twee maten kleiner. En zelfs die moest nog worden ingenomen!

Houden zo, die 75 kilo

Na een flow van een half jaar waarin ik aan het afvallen was, kwam ik na het kopen van de nieuwe jurk in een nieuwe modus terecht. Ik kon niet meer afvallen, want dan paste mijn bruidsjurk niet goed. Bovendien voelde ik me hartstikke goed bij dit gewicht. Deze -20 kilo wilde ik graag behouden.

10-06-16

Op 10 juni was het eindelijk zover, de bruiloft! Het was een geweldige dag waarvan ik ontzettend heb genoten. Ik heb me geen moment te dik gevoeld, was ontzettend blij met mijn jurk en met mezelf (en niet onbelangrijk, mijn man!). De reacties van de mensen om mij heen waren heel enthousiast en positief, maar mijn vrienden en familie hadden me natuurlijk zien afvallen. Zij waren al langzaam aan mijn uiterlijk gewend geraakt. De leukste reacties vond ik die van vrienden die foto’s lieten zien aan vrienden. Die zeiden dan: ‘huh? Is dat Wendy? Die herken je haast niet!”. Ook in het dorp waar ik al 30 jaar woon werd ik overspoeld met complimenten. Dat was heel leuk.

Toch is het de regie die telt

Maar na de bruiloft, de flow van het afvallen en de vele complimenten werd alles weer ‘normaal’. Vanaf nu ging ik slank door het leven, maar merkte ik ook dat alleen slank zijn niet ultiem gelukkig maakt. Wat mij wel echt gelukkig maakt is dat ik kon genieten van mijn waarden en het pakken van regie. Want dat is het enige wat echt werkt en de reden dat ik al twee jaar op gewicht ben.

In bepaalde perioden eet ik wat meer en kruipt de weegschaal soms weer omhoog naar 78 kilo. Maar dan gaan bij mij de alarmbellen af en pak ik meteen weer de regie. Dan let ik weer even op mijn eetschema en maak ik net weer die slankere keuzes. Als ik eerder de weegschaal weer omhoog zou zien schieten gooide ik de handdoek in de ring (arme ik, ik moet ook altijd mijn best doen voor mijn gewicht). Nu is er geen paniek of zelfmedelijden: ik weet wat ik moet doen om in actie te komen en om slank te blijven.

Ik kan met honderd procent zekerheid zeggen dat ik nooit meer terug zal vallen of boven die 80 kom. Het heeft me heel erg gesterkt dat ik weet dat je jezelf kan herpakken als je een paar kilo aankomt. Dat ik dat ook echt doe maakt dat ik nu op gewicht ben.

Genieten & racefietsen

Ik dacht altijd dat mijn gewicht en lijf me niet belemmerden, maar toen ik 20 kilo lichter was ontdekte ik pas de voordelen van slank zijn. Hardlopen, fietsen; het gaat me veel gemakkelijker af! Ook droomde ik altijd wel van racefietsen, maar ik wilde niet die dikke persoon zijn op dat dunne fietsje. Inmiddels ben ik met racefietsen gestart en fiets ik zo 100 km. Dat geeft echt een kick, daar geniet ik van. Met die 20 kilo erbij had ik dat niet gedaan.

Ook kan ik enorm genieten van kleding en shoppen. Het geeft een heerlijk gevoel om in de winkel maatje M of 38 te kunnen pakken en dat het dan past of zelfs te groot is. Eerst kocht ik dat wat het beste zat, nu kan ik kiezen wat ik het allerleukste vindt. Ik geniet van het slank zijn, het pakken van regie en van het respect dat ik heb voor mijn waarden. Zo heeft Skinnyminds mij veel meer gebracht dan het verliezen van kilo’s!

Interesse in ons 6-maanden coachplan? Klik hier voor meer informatie.

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen[ad_2]

https://miekekosters.nl/wendy-20-kilo-afvallen/