Regie op je eetgedrag

[ad_1]

Deze tekst is ook te beluisteren via een podcast
Klik hier voor de podcast op spotify

In dit artikel vind je de volgende onderwerpen:

Voor mijn nieuwe boek en natuurlijk ook voor de gratis challenge ben ik heel veel bezig geweest. Ik heb stukken geschreven, maar ik ben ook veel bezig geweest met terugkijken, en wat mij betreft heb ik daar wel de belangrijkste les van de afgelopen jaren uitgehaald.  Tegenwoordig durf ik te zeggen: “Als jij geen regie hebt op je eetgedrag dan heb je dat ook niet op andere gebieden in je leven.” Dan ben je meer aan het overleven. Of je blijft comfortabel hangen in je comfortzone, maar je kiest niet voor een bruisend, energiek, fantastisch leven waarin je vol gaat voor je doelen. Je kiest er niet voor om echt goed voor jezelf te zorgen. Terwijl dat wel kan, als je het echt wilt. Ik geloof daar heilig in, want Ik heb het zelf helemaal zo ervaren. The way you do one thing, you do anything. Dat is een quote die ik laat ergens las, en ik dacht dat klopt helemaal, en daar gaat dit blog over.

Ik was dus in 2005 die 18 kg afgevallen door het eetgedrag van mijn slanke vriendinnen te kopiëren. Daarna ben ik me helemaal gaan specialiseren in eetgedragsverandering en in die tijd was ik euforisch. Het was voor mij zo’n eye opener om te stoppen met diëten en me echt te focussen op gedragsverandering, Dat was zo anders, ik was totaal gepassioneerd. Ik was super energiek, bruisend van de ideeën en ik wilde niets liever dan die ontdekking delen met iedereen die worstelde met zijn gewicht. Ik vond het fantastisch en ik had als doel dat niemand ooit meer zou hoeven lijden. Ik zat helemaal in die flow. En dat ben ik eigenlijk belachelijk lang gebleven. Ik bleef zonder moeite op gewicht. Ik was ontzettend tevreden, ik had echt de regie op mijn eetgedrag en dit werkte door in veel meer aspecten van mijn leven. Dat was ook de reden dat ik zo enthousiast bleef.

Doordat ik me goed voelde over mezelf, kwam ik steeds beter voor mezelf op. Ik ken het principe nu steeds meer van je hebt dat stemmetje in je hoofd, maar daar hoef je niet altijd naar te luisteren. Je kunt ook kiezen voor jezelf, dus ik maakte steeds meer keuzes echt voor mij. Ik gaf hierdoor ook veel beter mijn grenzen aan, ik durfde veel meer nee te zeggen, dus niet alleen tegen eten, maar ook in het algemeen. Ik gaf veel beter grenzen aan in de opvoeding, maar ook in mijn relatie, en wat ook nog erg belangrijk voor me was, is dat ik veel minder ging uitstellen. Bottomline was, het werkte door op allerlei doelen die ik had. Mijn nieuwe missie is veranderd van lachend in de spiegel kijken naar woest aantrekkelijk zijn. Lachend in de spiegel kijken kun je eigenlijk altijd, ook als je dit niet meent, je kunt altijd dingen weglachen. Woest aantrekkelijk willen worden daarentegen, meer energie en kracht, daar gaat het wat mij betreft om.

Het is ook een tijd anders geweest, want die flow die ik dus jarenlang heb gehad die raakte ik een beetje kwijt. Ik heb volgens mij in de Challenge verteld waardoor dit kwam. Ik werd namelijk getriggerd toen ik een week op een sapkuur ging en een soort van uitgehongerd thuiskwam, maar wel heel slank was. Toen dacht ik: “Moet ik misschien niet meer afvallen?” Maar dat vervolgens niet deed. De flow was dus in ieder geval een beetje weg, en heel eerlijk, ik was het ook wel een beetje zat om steeds hetzelfde verhaal over afvallen te vertellen. Dus mijn energie lekte eigenlijk een beetje weg daar, en ik werd zoekende. Dat vertaalde zich ook in mijn eetgedrag. Nu hield ik mijn gewicht wel onder controle al die jaren, mijn eetrelatie en mijn kijk op gewicht en mezelf was natuurlijk enorm veranderd in die eerste glorieuze jaren, dus als ik vroeger voor het geheim van slanke mensen de regie kwijtraakte, na een dieet wat ik dan had gedaan, dan kwamen er op magische wijze zo weer 10 a 15 kg aan. Maar dat gebeurde nu niet.

Ik heb een hele goede basis nu. Ik heb nieuwe slanken gewoontes. Ik geloof niet meer in de kilo’s die er op magische wijze bijkomen, ik geloof sterk in eigen verantwoordelijkheid. Ik bleef altijd sporten, ik compenseerde als ik teveel had gegeten en ik at nog altijd geen dingen waar ik niet echt van houd, maar over de hele linie werd ik toch wat makkelijker en dat betekent dat ik zo’n kilo of 2, 3 aankwam. Op zich geen ramp, want wat ik nog veel belangrijker vond is dat ik dat krachtige gevoel van regie miste. Het gevoel dat je alles in eigen hand hebt en dat je alles aan kan. In 2020 ging het nog iets verder, toen had ik echt best wel een zwaar jaar. Mijn vader overleed, mijn moeder had gezondheidsklachten, ik was heel veel daar en dat zorgde weer voor stress thuis. Ik ging er dus niet voor. Ik zei afspraken en leuke dingen af, omdat ik dacht dat ik wel een keer thuis moest zijn, want ik was al zoveel weg. Daarbij kon ik het niet meer vinden op mijn werk. Ik ging steeds minder hardlopen bijvoorbeeld en ik was toch wel heel moe met alles wat er gebeurde. Ik was aan het overleven. Ik ben toen een keer op de weegschaal gaan staan en ik woog meer dan 70 kg, terwijl ik in mijn top tijd rond de 65 woog. Ik schrok me helemaal wild. Ik, de expert in eet gedragsverandering, degene die trainingen geeft in afvallen zonder dieet, ik was het kwijt.

Dat was mijn allergrootste angst en dat zette echt wat in beweging. Het was een trigger voor mij om in beweging te komen, ik dacht dus direct, “maar dit gaat me niet gebeuren”, en ik ging de strijd aan. Gelukkig ging dat wel goed, dus, met wel een beetje hangen en wurgen, woog ik al snel weer rond die 68 kg en dat hield ik ook vol. Ik zag het wel een beetje als strijd, en daar kwamen ook weer de dieet-gedachtes en smoesjes bij kijken. Je herkent ze alleen niet direct als smoesjes, omdat het weer nieuwe dingen zijn. Zo heb je eigenlijk in elke fase van je leven andere smoesjes. Als je jong bent hoort feesten erbij, of je hebt geen geld voor heel gezond eten. Daar bleef ik een beetje in hangen.

Ik heb veel nagedacht over het gevolg hiervan, want het had echt effect op veel dingen merkte ik. Ik verstopte me steeds meer, ook dus op mijn werk. Ik was moe, ik had minder energie, bleef veel vaker hangen achter Netflix. Ik trok me dus een beetje terug. Ik was minder zichtbaar. Ik gaf geen trainingen meer, geen events, coachte ook geen mensen meer. Ik had eigenlijk het gevoel dat ik er minder toe deed. Eerlijk op alle fronten was ik de regie op een beetje kwijt. Ik was mezelf een beetje kwijt.

De ommekeer, want die is er gelukkig geweest, startte in december 2021, toen we in de lockdown zaten. Ik zeg altijd dat ik werk heb wat je overal ter wereld kan doen, maar ik deed het nooit, net zoals veel van mijn wensen en dromen. Maar, ik besloot spontaan naar Barcelona te gaan met mijn dochters. Mijn man en mijn zoon wilde niet mee en die vonden het ook niet zo’n goed idee. De afgelopen jaren paste ik me steeds aan als niet iedereen achter het idee stond, ik onderdrukte eigenlijk mijn eigen verlangens en dromen, vanuit een soort fake schuldgevoel, mijn zelf bedachte loyaliteits regels. Maar dit keer niet, dit keer deed ik wat ik wilde, want dit is echt goed voor me. We zijn toen gegaan en het was de beste beslissing ooit. Ik werkte elke ochtend en ’s middags gingen we met zijn 3ën naar het strand of het Picasso Museum. Ik voelde me geweldig en ik besefte daar hoe ongelooflijk belangrijk het is om je eigen keuzes te maken, los van wat iedereen zegt of welke stemmetjes je ook tegenhouden in je eigen hoofd. Doen waarvan je diep van binnen heel goed weet dat het de juiste keuze is. Dat is zo belangrijk.

Toen ik me zo goed voelde, dacht ik, ik moet een besluit nemen. Genoeg is genoeg. Ik wil mezelf weer helemaal terugvinden. Mijn doel werd weer zichtbaar, ik wilde er weer toe doen en stralen. Dan kun je met allemaal dingen beginnen, maar voor mij weet ik één van de makkelijkste dingen om mee te beginnen dat is toch echt goed voor jezelf zorgen en in mijn geval is dat met eetgedrag bewegen. Voor heel veel mensen is eetgedrag lastig, mensen eten ook makkelijk als vermijding, strategie of als vlucht strategie, omdat je er helemaal niemand kwaad mee doet. Alleen jezelf. Je hebt het helemaal zelf In de hand, maar dat werkt andersom ook. Dus als jij de regie op je leven op allerlei fronten een beetje kwijt bent en dus ook op je eetgedrag, begin dan met het aanpakken van je eetgedrag, want dat heb je helemaal zelf In de hand. Dat kan je helemaal zelf doen.

Ik besloot in Barcelona om van 2022 mijn fitste jaar ooit te maken en me door niets tegen te laten houden. Op dat moment dacht ik “Ik wil het graag genoeg. Nu gaat het helemaal goed.” Maar dat was niet helemaal waar. Het ging niet direct helemaal goed, zoals ik wilde. Die eerste twee maanden was ik nog best wel een beetje aan het zoeken en een beetje aan het struggelen. Met ups en downs in ieder geval. Ik was nog steeds wel op zoek naar die motivatie en vooral die flow. Ik had het van de daken geschreeuwd, dat ik het wilde. Dat was achteraf een super slimme tactiek. Ik moest gewoon doorgaan. Ik ga hier vol voor. Opgeven was echt simpelweg geen optie. Ik heb gewoon gedaan wat ik nodig vond. Ik moest maar nieuwe boeken lezen over motivatie of naar events over doorzetten en gedragsverandering gaan. Ik heb van alles gedaan, Ik heb van alles gevolgd en het werkte. Ik heb het weer helemaal teruggevonden. Het is nu ruim een half jaar later, en ik ben er gewoon weer op alle. vlakken, Ik ben bijna op mijn streefgewicht, ik ren elke dag, ik voel me superfit en energiek, maar veel belangrijker, ik straal weer en ik bruis van de ideeën.

Ik heb het idee dat ik mijn ideeën moet delen met de hele wereld. Ik heb echt het gevoel dat ik weer de hoofdrol speel in mijn eigen leven. Op alle fronten. Ik ben meer in contact met de mensen om me heen. Ik vind mezelf gewoon een leuker mens met regie, ik heb ook gewoon een leuker leven met regie. Daarom zeg ik altijd dat regie pakken over je eetgedrag zo ontzettend belangrijk is. Ik heb echt heel veel bijgeleerd de afgelopen maanden, maar ook in de afgelopen jaren.  Ik wil dit allemaal dolgraag delen en daarom heb ik een nieuw 100 dagen programma ontwikkeld. Er zit nieuwe energie van mij in. Het is veel meer gericht op motivatie en ook op commitment en doorgaan dus niet langer half doen, geen strijd, niet terugtrekken, maar echt ervoor gaan. Opgeven is geen optie. Helemaal ervoor gaan was een van die moeilijke keuzes die ik heb gemaakt. Ik moest weer mijn bedrijf worden, maar dan moet ik ook weer mezelf zijn, en ik moet ook weer zelf doen en daar heb ik ontzettend veel zin in. Ik geloof echt dat het contact met anderen die ook helemaal gaan voor hun doel ontzettend inspirerend. Wil jij die regie terug? Wil je afvallen? Wil je jezelf weer terug? En wil jij de regie op allerlei fronten in je leven weer een beetje terug? Begin dan met je eetgedrag, want dat kan altijd.

Jij bent de baas over je eetgedrag, je hebt van niemand toestemming nodig. Als je die regie pakt op je eetgedrag, werkt deze ook zeker door op de rest van je leven. Daar ben ik zelf ook voorbeeld van, maar ik heb zoveel andere verhalen. Annemiek bijvoorbeeld, die is 29 kg afgevallen. Dat vind ik zelf zo een fantastisch voorbeeld. Die appte dat ze een appartement heeft gehuurd in New York voor twee maanden, omdat het altijd wel een droom van haar is geweest. Nu durft ze het, nu doet ze het. Mijn nieuwe motto is dat ik even door het gevoel heen moet van “arme ik blijft toch wel dik”. Het is maar een fase. Als je daarin blijft hangen, dan verandert er niks. Dat is de keus. Blijf je hangen in de arm ik of stap je eruit. Eruit stappen voelt echt heel erg goed. Je hebt dan natuurlijk nog wel gedoe en stress, maar ik ga er dan bijvoorbeeld veel beter mee om. Nogmaals, is daarom de regie pakken over je eetgedrag zo immens belangrijk.

Als je de regie dus even loslaat op het gebied van eten, dan laat je dat vaak op veel meer gebieden los, dus pak hem dan daar weer terug. Het maakt niet uit hoeveel kilo’s je nou kwijt wilde, als jij weer wilt kiezen voor jezelf dan is er altijd een weg ik hoop sowieso, hoe dan ook, dat jij weer volmondig “ja” zegt tegen jezelf. Dat je weer gaat bruisen en stralen en de kilo’s verliest die je kwijt wil en in ieder geval dat je weer woest aantrekkelijk bent. Begin nu en meld je aan voor mijn nieuwe 100 dagen plan, pak die regie![ad_2]

https://skinnyminds.nl/regie-op-je-eetgedrag-voor-je-hele-leven/