op reis met je kat; tips and tricks

[ad_1]

Ik weet nog goed dat ik op instagram een aantal filmpjes voorbij zag komen van mensen die in hun bus rondreizen met een kat. Ik dacht altijd dat dit geen optie was.. Voor een hond lijkt zoiets veel natuurlijker, maar op het meenemen van je kat ligt toch nog een beetje een taboe.
Zelf wist ik ook niet zeker of het wel realistisch is om met je kat op reis te gaan, is dat niet zielig? En hoe zorg je er dan voor dat je kat goed om kan gaan met het vele rijden? Helemaal als je een kat hebt die al wat ouder is en niet van jongs af aan kan wennen aan de situatie..

Ik heb er tijdens mijn reis van vier maanden toch voor gekozen om mijn kat mee te nemen. Ik wilde ten eerste niet langer mijn dromen on hold zetten vanwege mijn kat, maar ik kon haar ook echt niet zo lang missen. Mijn kat Lillie heeft een hartprobleem en ik zorg al zo lang voor haar dat ik precies weet wat ik moet doen in welke situatie. Dit durfde ik echt niet aan een ander over te laten. Daarnaast is het gewoon echt mijn maatje en is vier maanden zonder elkaar echt te lang haha.

Dus ik vertel graag meer over hoe ik vanlife met een kat ervaren heb, wat de voor en nadelen waren en geef nog wat praktische tips voor als je zelf ook overweegt om je kat mee te nemen in je bus.

Praktische informatie: inenting en chippen
Als je je kat mee wil nemen op reis naar bijvoorbeeld spanje en portugal moet je kat ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Nu kan je er natuurlijk voor kiezen om dit niet te doen, aangezien je er niet echt op gecontroleerd kunt worden als je in je bus rondreist. Maar ik zou het toch wel echt aanraden.

Toen wij door ongelofelijk veel autopech uiteindelijk naar Nederland moesten vliegen was ik ontzettend blij dat ze ingeënt was, anders hadden we helemaal niet mogen vliegen.
Het inenten moet je officiëel gezien drie weken voor vertrek doen geloof ik uit mijn hoofd, hier heb ik me niet aan gehouden maar wel handig om te weten. De kosten voor een inenting zijn geloof ik rond de 35 euro.

Daarnaast moet je kat gechipt zijn. Nu was mijn kat ooit al in het asiel gechipt, dus dat scheelde. Chippen kost tussen de 25 en 50 euro.

Wennen
Het is belangrijk dat je je kat eerst laat wennen aan de bus. Het helpt ook als je je kat al tijdens het klussen aan de geluiden en geuren laat wennen en tussendoor af en toe door de bus heen laat lopen.

Denk eraan dat je de bus zo indeelt dat er een kattenbak in past, er een krabpaal/matje/balk in zit en je ergens je eet en drinkbakjes neer kunt zetten op zo’n manier dat ze niet verschuiven tijdens het rijden. Daarnaast is het ook fijn als je kat genoeg klimmogelijkheden heeft en eventuele verstopplekjes.

Het is natuurlijk niet niks om je kat mee te nemen op reis, dus dan is het goed om de leefruimte zo comfortabel en leuk mogelijk te maken voor ze. Als je bus af is kun je natuurlijk wat spulletjes, kleedjes, mandje etc in de bus plaatsen waar de geur van je kat al heel erg in zit en hij/zij zich veilig bij voelt.

Zodra alles helemaal ingericht op zo’n manier dat je kat zich thuis begint te voelen, de plekjes kent en zijn/haar geur er lekker in zit, kun je gaan oefenen met rijden. Tijdens het rijden is er natuurlijk beweging en geluid wat je kat nog niet herkent.
Begin met het aanzetten van de motor, laat je kat hier even aan wennen en rijd dan een klein stukje. Oefen dit een paar keer, zodat je kant het normaal gaat vinden en niet bang is dat er iets geks gebeurt (ze naar de dierenarts moeten oid). Hierna kun je oefenen met weekendjes weg in Nederland en als dat helemaal goed gaat kun je er wel vanuit gaat dat vanlife met je kat moet lukken.

Het kan zijn dat je kat in het begin gaat miauwen, dat was bij Lillie namelijk wel het geval en daardoor voelde ik me echt ellendig. Ik wist niet of het ging lukken, maar na een paar weken was ze aan het rijden gewend en lag ze lekker te slapen tijdens het rijden.
Tip: beloon je kat met een snoepje na het rijden

Bang zijn dat je je kat kwijtraakt onderweg

Natuurlijk wil je niet dat je onderweg je kat kwijtraakt omdat ze bijvoorbeeld ergens van schrikt, wegrent en je haar niet meer kun vinden. Een oplossing daarvoor is het omdoen van een riempje met uittrekbaar koord (net zoals bij een hondenriem). Zorg er wel voor dat je een juist riempje omdoet, dat wil zeggen een waarbij het riempje om de nek en de middel van je kat zit. Als je enkel een halsbandje hebt en je kat wil verder lopen dan het koord reikt, dan trekt dat enorm aan zijn/haar nekje (erg oncomfortabel en onverantwoord).

Daarnaast kun je een halsbandje kopen waar een gps tracker aan vast zit. Deze kun je instellen en dan kun je tot op ongeveer 15m nauwkeurig zien waar je kat is. Ik heb er toendertijd een gekocht via bol.com waar je een simkaartje voor kon kopen, maar die was super kut. Ik kreeg hem niet goed ingesteld en heb hem uiteindelijk helemaal niet kunnen gebruiken. Lees dus vooral goed de recensies en schaf een goede aan! De kosten hiervoor variëren van 50-80 euro.

Natuurlijk ligt het er heel erg aan hoe erg je kat gehecht is aan jou en aan zijn/haar leefruimte. Ik durfde mijn kat niet te lang zonder riempje rond te laten lopen buiten, maar achteraf gezien denk ik eigenlijk dat ze helemaal niet zo ver van ons vandaan zou zijn gegaan. Thuis komt ze altijd na 10 minuten weer terug naar binnen en loopt ze constant achter ons aan als we buiten aan het werk zijn.

De nadelen van vanlife met je kat op een rijtje

Je moet altijd alert zijn als de deuren van de bus open staan. Ik wilde Lillie gewoon lekker zonder halsbandje of iets dergelijks in de bus rond laten lopen, dus dan moet je goed in de gaten houden of ze niet ineens een sprintje trekt en er vandoor gaat.

Het riempje met uittrekbaar koord wat constant in de knoop raakt tussen de bosjes of onder de wielen van de bus, dus eigenlijk kan je ook niet echt relaxed wat anders gaan doen. Ik was eigenlijk continue achter Lil aan het aanlopen om haar uit te knoop te halen haha.

Wanneer je kat ziek is moet je natuurlijk een buitenlandse dierenarts vinden in de buurt. Wij hadden op een gegeven moment dat Lillie haar standaard brokjes op waren (ik had vier zakken meegenomen, maar dat was helaas niet genoeg). Ze heeft nogal een gevoelig maagje, dus ze ging niet heel lekker op nieuwe spaanse brokken. Ze heeft toen een week lang naast de kattenbak gepoept omdat ze zich niet lekker voelde. Ook geeft ze wel eens over (dat is thuis ook zo) maar het is een stuk minder makkelijk om een wasje te draaien of schoon te maken als je in een bus woont.

Wanneer je autopech hebt moet je met je kat langs de weg op hulp/ een sleepwagen wachten, in zo’n herriewagen naar een garage, daar wachten. Het is allemaal niet ideaal. En aangezien wij dit een stuk of 7 keer hebben doorgemaakt tijdens onze reis was het extra kut. Ik voelde me enorm schuldig. Dus ik zou aanraden om (wanneer ze verwachten dat ze langer bezig zijn dan een uur) meteen naar een hotel te gaan, zodat jij en je kat daar even kunnen settelen. Natuurlijk was het bij ons gewoon een ongebruikelijke situatie, hoe groot is de kans dat je zo vaak gesleept moet worden… En in het vervolg zorgen wij er natuurlijk voor dat we de kleine lettertjes van de ANWB hebben gelezen, zodat alles dit keer wél goed geregeld wordt en we meteen een leenauto krijgen waarmee we naar Nederland kunnen rijden.

Conclusie
Het is natuurlijk wat meer werk en vergt echt wel wat geduld.. Na alle pech heb ik gezegd dat ik het niet meer zou doen, mijn kat meenemen. Maar ik was laatst een paar dagen met mijn nieuwe bus naar frankrijk en ik miste haar enorm. Ik zou haar dus gewoon weer meenemen als ik vier maanden op reis ga.

Het is zo fijn dat je eigenlijk de hele dag bij je kat kunt zijn, haar aandacht kunt geven en ook in de gaten kunt houden hoe het met haar gezondheid is. Ik had haar niet willen missen die maanden.

Dus als je erover nadenkt om je kat mee te nemen, dan zou ik zeggen; het kan, maar neem het serieus en zorg ervoor dat je alles goed geregeld hebt om alles zo comfortabel mogelijk te maken.

[ad_2]

https://vrij-eigenwijs.com/2022/08/04/vanlife-op-reis-met-je-kat-tips-and-tricks/