Met je camper naar marokko, tot in detail uitgelegd!

[ad_1]

In mijn eentje met mijn bus naar Marokko, ik vond het nogal spannend! 

Ik heb me zo goed mogelijk geprobeerd voor te bereiden door me in te lezen, maar er zijn weinig details te vinden over hoe dat nou precies gaat.  

In deze blog zet ik alle ins en outs, alles waar ik zelf ook vragen over had, op een rijtje zodat jij met een gerust hart de oversteek kunt maken.  

Ticket

Het begint natuurlijk allemaal bij de aanschaf van een ticket. Deze kun je in Algeciras bij Carlos halen (een fenomeen onder de vanlifers). Hier het adres van de agency; C. Fragata, salida 1113, 11379 Los Barrios, Cádiz, Spanje.

Carlos is een oude, vriendelijke man en in het bedrijf werken twee lieve vrouwen, die z’n dochters lijken te zijn. Ze spreken als het goed is Spaans, Frans en een beetje Engels. 

Het enige wat je nodig hebt is je kentekenbewijs, de afmetingen van je bus en als je je bus niet voor de deur kunt parkeren is het slim om een foto van je voertuig te laten zien zodat zij de beste prijs voor je kunnen maken. Ik hoefde voor mijn kleine Renault trafic L1H2 maar 180 euro te betalen voor een open retourticket.  

Ze schrijven de tijden voor je op waarop je de boot kunt pakken, geven je een handig mapje waar je (pre) ticket, paspoort en belangrijke pasjes in kunnen en nog een formulier met wat informatie. 

Na het pinnen kreeg ik nog heel lief een kleinigheidje en een dikke hand van Carlos. Ze gaven me mee dat als er ook maar iets is ik altijd mag bellen en ze een grote familie zijn.

Bankpas op wereld 

Voor je naar Marokko gaat is het handig om even te kijken of je met je huidige pas kunt pinnen buiten Europa. Ik moest die van mij via de Triodos bankieren app nog op wereld zetten. Zoek even op hoe dit bij jouw eigen bank werkt! 

Haven algeciras

Het was even zoeken toen ik bij de haven aankwam, ik wist niet exact waar ik moest zijn. Er zijn veel rijbanen en borden en mijn navigatie had ik op een random punt gezet bij de haven dus die klopte ook niet helemaal. Uiteindelijk is mijn tip: volg vooral de borden, zoek naar de borden waarop staat Tanger con ticket/billette en dan wijst het zich vanzelf. De havenmedewerkers spreken goed Engels, Frans en Spaans dus als je vragen hebt komt dat helemaal goed. 

Ik moest bij twee deurtjes mijn pre ticket laten zien die ik van Carlos had gehad en toen kreeg ik mijn “echte ferry tickets”. 

(Ik zou trouwens alles voor de zekerheid bewaren in het mapje van Carlos, ik heb nu namelijk nog geen idee wat je daarvan nodig gaat hebben op de terugweg)

Na even wachten ga je door twee poorten, een waar je je ticket laat zien en een waar je je paspoort laat zien en dan mag je doorrijden naar de incheck bij de boot.  

Hier heb ik even staan wachten, dus als je nog even moet plassen, vooral doen haha! 

Als je een beetje vooraan staat is het het makkelijkst parkeren, je rijdt de boot op en kunt een draai maken om vervolgens file te parkeren. Je wordt hierin begeleid (enigzins streng, maar duidelijk) en dan kun je je auto op slot doen en naar het dek. 

Ferry 

Eenmaal op de boot kun je binnen een kaartje halen die je in moet vullen. Ik wist niet bij alles wat ik er precies op moest schrijven maar dit is wat ik heb gedaan en ze deden er verder niet heel moeilijk over;

– persoonsnummer paspoort

– achternaam

– meisjesnaam (gewoon achternaam)

– voornaam 

– beroep (visual artist)

– reden bezoek (tourism) 

– documentnummer 

– adres in Marokko (geen want rondreis)

Paspoort stempel

Na een tijdje wordt er omgeroepen dat je je paspoort kunt laten stempelen, maar dit merk je vanzelf als er een rij bij het raampje begint te vormen. 

Je neemt je paspoort en het ingevulde kaartje mee en wanneer je aan de beurt bent vraagt degene achter het raam soms om aanvullende informatie.

Bij mij vroeg ie wat mijn verblijfadres was in Marokko, en ik legde hem uit dat ik een camper had dus rond ging reizen. 

Daarna zette hij een stempel en mijn kaartje hield ie.

Ik moet zeggen dat ik het niet heel duidelijk vond of dat alles was, en ik zo klaar was maar dat bleek wel zo te zijn haha. 

Ook heb ik geen idee welke taal de medewerkers op de boot nou spreken, ik spreek uit verwarring maar gewoon Frans, Spaans en Engels door elkaar heen haha. 

De boot zou rond 11 uur vertrekken, maar ga er maar van uit dat dit later wordt. 

Ik dacht rond 12 in de haven van tanger te zijn, maar het is ondertussen kwart over 13 en ik zit nog op de boot. 

Haven Tanger Med 

Wanneer je de boot af rijdt wordt je paspoort gecontroleerd en dan mag je doorrijden, de exit borden staan duidelijk aangegeven en uiteindelijk kom je uit bij de douane. (Als je moet plassen zou ik hem voor die tijd even stilzetten haha, ik zat natuurlijk weer met een overvolle blaas en zenuwen te wachten tot de douanier mijn paspoort terug kwam brengen. 

Ze vragen je nog even uit te stappen, willen achterin je bus en binnen kijken. 

Degene die mij controleerde was heel aardig, maakte een praatje met me en verder was er niks aan de hand. (Als je een drone hebt zou ik deze of heel ver weg inpakken, want die moet je eigenlijk achter laten als ze hem vinden). 

Vlak na de douane kom je bij een parking waar je dirham kunt pinnen, geld kunt wisselen en een simkaart kunt regelen. Hier spreken ze vloeiend Frans, maar ook een beetje Engels. Iedereen is tot nu toe super aardig en ik voel me erg op m’n gemak! 

Hierna hoefde ik alleen nog maar een vriend op te pikken in de medina van tanger, maar ik zou als tip meegeven dat je ergens buiten het echte centrum afspreekt want ik heb door miniscule straatjes gereden waar mannen met karren, jongens op scooters en dieren allemaal door elkaar kruisten. Hartstikke gezellig als ik te voet ben haha, maar met mijn bus vond ik het echt even stressen. 

Ik heb een paar flinke hellingproeven gedaan waar mn banden bij gingen slippen dus ik vond het mooi geweest en heb gevraagd of die vriend mij kon meeten op een grote weg.

Ook zijn er soms hele hele stijle weggetjes naar beneden, dus zorg dat je goed weet hoe je af moet remmen op de motor (om je remschijven etc een beetje te besparen). 

Hopelijk geeft dit een beetje meer inzicht in het hele proces, als je nog vragen hebt kun je me altijd een berichtje sturen via de website of op Instagram! 🙂  

[ad_2]

https://vrijeigenwijs.wordpress.com/2023/10/11/831/