Met deze 5 tips eet je langzamer

[ad_1]

Je kunt deze tekst ook beluisteren in een podcast.

Meld je hieronder aan en wordt op de hoogte gehouden voor nieuwe afleveringen.

In dit artikel vind je de volgende onderwerpen:

Ik moest er laatst weer is denken  aan de sinterklaas van 2022. Bij ons is sinterklaas altijd best wel chaotisch en dit keer moesten mijn kinderen ook snel weer naar huis om nog iets te doen voor school. Wij hadden eten gehaald bij de snackbar om de hoek en dat eten ging dus behoorlijk snel. Wat me dus deed denken aan het fenomeen “snel eten”. Maar, wat kan je hier nou tegen doen? Daar weet ik alles van. Ik ben namelijk echt een enorme schrok op, als ik me er niet van bewust ben dan eet ik echt mega snel. Mijn kinderen zeggen ook wel is als ik aan tafel kom: “Zo, daar heb je schrok op weer”, zo erg is het. Dit is natuurlijk sowieso niet goed, maar al helemaal niet handig als je wil afvallen. Dus, ik ben er eens ingedoken. Hoe kan je nou langzamer eten en waarom is dat nou zo belangrijk?

Zeven kg minder

Als jij een snelle eter bent net zoals ik, dan eet je vaak sneller dan dat je lichaam het signaal aan je hersenen geeft dat zegt dat je vol zit. Als jij dus begint aan een maaltijd, krijgen je hersenen ongeveer 20 minuten later een signaal binnen dat je verzadigd bent. Maar, als je dus een hele snelle eter bent dan heb je je bord al veel sneller leeg dan die 20 minuten, en kun je dus nog niet aanvoelen dat het genoeg is. Je kunt dus nog steeds trek ervaren, al heb je genoeg gegeten. De kans dat je een tweede keer opschept is zo dus veel groter. Ik heb ooit uitgerekend dat als je elke dag een tweede keer zou opscheppen, je ongeveer zeven kg aankomt in een jaar. Alleen dat al laat wat mij betreft zien hoe belangrijk langzamer eten is, en dus de gewoonte van snel eten te verbreken. Die zeven kilogram kun je dus simpelweg voorkomen met langzamer eten.

Tien minuten wachten

Één van de dingen die ik in ieder geval met mezelf heb afgesproken is dat ik tenminste tien minuten wacht met een tweede keer opscheppen. Dan geef ik mijn hersenen de tijd om dat signaal te ontvangen, en als ik na die tien minuten nog steeds trek heb en heel graag een tweede keer wil opscheppen doe ik dat. Maar, ik kan je nu al vertellen dat dit negen van de tien keer helemaal niet zo is. Dit wachten kan ook moeilijk zijn, met dat lekkere eten op tafel, je hebt nog trek, het wordt ook nog eens langzaam koud, dus heb je te maken met verschillende triggers. Het wordt moeilijker om dit te weerstaan, een handige oplossing is dus echt rustiger en bewuster langzaam te eten.

Langzamer eten is leuker

Langzamer eten is ook gewoon leuker als je het mij vraagt. Je kunt daarmee veel meer genieten van de smaken, de geur, noem het maar op. Ik vind het belangrijk echt te genieten en dit helpt daar enorm bij. Ook zeggen wetenschappers dat als je vaker en beter kauwt je voedsel beter zou verteren en meer voedingstoffen opneemt. Tot slot hou je ook gewoon meer energie over als je langzamer en minder eet. Toen ik begon met afvallen was ik gewend om altijd echt propvol te zitten. Dus, dat je na het eten zin hebt om op de bank te ploffen, om even uit te rusten bewijze van spreken. Maar, dan is het gewoon echt te veel geweest. Voldaan eten is geen trek meer hebben, maar wel nog prima in staat zijn een stukje te lopen. In ieder geval nog energie te hebben om in actie te komen

Bestek uit de handen

Ik heb om deze redenen een aantal tips om langzamer te eten. Nou, mijn belangrijkste tip heb ik van mijn dochter gekregen, die had hem zelfs op tiktok gezien. Zij wilde dat wel eens proberen en vroeg of ik mee wilde doen, met mijn schrok-op-gedrag, en dat was na elke hap je bestek neer te leggen. Om te voorkomen dat je eigenlijk al voordat de ene hap is verwerkt, een andere in je mond stopt. Je moet er even aan wennen, maar het helpt wel echt heel erg. Nu pas merk ik hoe snel ik hiervoor at. Dus, pas nadat de ene hap echt weg is, pak je weer je bestek op om de volgende te nemen, en legt het bestek weer neer. Heel simpel eigenlijk, maar een heel handig trucje om langzamer te eten.

Stokjes?

Ik heb ook nog twee wat apartere tips. De eerste is met stokjes eten, omdat je hierdoor kleinere hapjes neemt en dus ook langzamer eet. Ik ben daar persoonlijk niet zo van, ik zou dat niet volhouden, maar ik ken wel mensen die het doen en er echt wat aan hebben. De tweede tip is met je verkeerde hand eten, ook dat is niet iets wat voor mij helpt, maar ook dit heb ik vaker voor bij zien komen, en wie weet is het wel iets voor jou. Nou, is het wel zo dat als je dit patroon van te snel eten wil doorbreken, deze twee bovenstaande tips wel kunnen helpen, als is het maar om even stil te staan bij wat je doet en weer meer gefocust bent en er weer mee bezig bent.

40 keer kauwen?!

Nog een paar tips, die ik overigens niet zelf altijd gebruik maar wel heel behulpzaam kunnen zijn. Vermijd prakjes, dus dingen zoals vloeibaar eten, hier hoef je namelijk veel minder op te kauwen en dan is het nog makkelijker om snel te eten, zorg dus dat je echt goed kauwt. Misschien kun je zelfs tellen hoe vaak je kauwt, wetenschappers zeggen dat gemiddeld 40 keer het beste is, maar tellen kan ook helpen om bewuster te worden van langzaam eten. Ook is echt focussen op wat je eet een goede tip. Als jij eet bij de tv of met je telefoon ben je vaak gericht op andere dingen en stop je het eten vaak gedachteloos in je mond, en dus ook weer sneller. Ga echt focussen op je maaltijd en maak er een moment van.

Meer genieten, minder opscheppen

Nogmaals langzaam eten is echt belangrijk. Zelfs uit onderzoeken is gebleken dat mensen die sneller eten ook meer kans hebben op obesitas. Het is niet zo dat snel eten ook automatisch leidt tot meer eten, maar ik heb hier wel uitgelegd dat de kans daarop groter wordt. Het is moeilijker om nog meer eten te weerstaan als het nog voor je staat, superlekker was, en je nog trek hebt omdat je het zo snel in je mond hebt gestopt. Dat is echt zo. Ik zeg langzaam eten betekent meer genieten en beter nee zeggen tegen die tweede keer opscheppen. Ik wens jullie succes hiermee.

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen



[ad_2]

https://miekekosters.nl/met-deze-5-tips-eet-je-langzamer/