Ik heb mijn leven terug

[ad_1]

Mijn hele leven had ik overgewicht. Op mijn 12e was het zo erg dat ik bloed moest prikken omdat men dacht dat mijn schildklier niet werkte. Dit was niet het geval. Ik moest op dieet. Lees: een écht dieet. Dagelijks knabbelen op een worteltje. Nee! Dat werkt niet voor een meisje van 12. Ik heb eigenlijk nooit geleerd hoe ik normaal met eten om moest gaan.

Er gebeurde heel veel in m’n leven

Tussen m’n 18e en 23e, pleegden zowel mijn broer als m’n vader zelfmoord. Er gebeurde te veel in een korte tijd. Ik was alleen maar bezig met verwerken, met mijn hoofd op orde krijgen. Dat was mijn prioriteit, afvallen kon ik daar niet bij hebben. Sterker nog, ik vond mijn troost in eten: ik was een echte emotie-eter. Maar als ik in de spiegel keek was ik niet blij.

Ik was 34 jaar en 150 kilo

Gelukkig heb ik uiteindelijk alles een plekje gegeven. En toen m’n hoofd op orde was, kon ik langzaam maar zeker met mijn lichaam aan de slag. Ik was 34 jaar en ondertussen stond de weegschaal op 150 kilo. Meer kon mijn weegschaal niet meten. Ik vermoed zelfs dat ik nog een aantal kilo’s zwaarder was! Als ik zo door ga dan gaat het fout, besefte ik. Mijn moeder is al zoveel dierbaren kwijt, ik wilde niet de volgende zijn.

85 kilo afvallen

Levensstijl aanpassen

Mijn hele leven voelde ik me Liesbeth obesitas. Diëten leverde me nooit iets op. Als ik afviel, kwam ik snel daarna weer kilo’s bij. Ik wilde een manier van afvallen vinden die vol te houden was. Als ik nou eens begin met ongeveer 30, 40 kilo afvallen zonder operatie. Dan bevind ik me in ieder geval al in een veel gezonder gebied, dacht ik.

Ik besloot een nieuwe way of life te kiezen. Rustig aan, met wél af en toe ruimte voor wat lekkers. Daardoor kon ik het volhouden. Zo begon ik met afvallen. Toevallig las ik ergens iets over Mieke’s theorie. Hé, zij heeft dezelfde visie als ik, dacht ik.

Niet én/én, maar óf/óf! 

Vroeger als ik trek had in iets lekkers dan nam ik het allemaal. Nu neem ik alleen een koekje of een vette hap, als ik er écht zin in heb. Voor een keertje. Want dat mag ik lekker allemaal. Ik hoef alleen niet alles meer, en niet alles nu. Mijn leven bestaat uit keuzes maken en jezelf niet al het lekkers ontzien. Dat werkt.

De knop ging om

Ik wilde dus minder eten, en wel uit de schijf van 5. Ik ben namelijk gek op mijn boterham met kaas, pasta en zilvervliesrijst! Ik nam drie goede maaltijden per dag. Om de twee uur nam ik een tussendoortje. Ik wilde geen honger én ik wilde geen light-producten.

Met de hand op mijn hart kan ik zeggen dat ik tijdens het afvalproces nooit honger heb gehad. Ik at vooral volkoren- en pure producten. Zoals havermout, dadels, zilvervliesrijst en roggebrood. Allemaal rijke producten met langzame koolhydraten. Deze producten geven mij een veel voldaner gevoel dan wanneer ik vette of suikervolle producten eet. Het hongergevoel gaat bovendien sneller weg.

Pure producten; nooit calorieën geteld

Wekelijks ben ik mijn eten gaan plannen, daar deed ik mijn boodschappen op. Ik besteedde er aandacht aan, kookte zoveel mogelijk met pure producten, zo min mogelijk uit pakjes en zakjes. Calorieën heb ik nooit geteld. Ik at alles, maar met mate. Normaal schepte ik twee keer op, nu één keer. Ik maak als tussendoortje bijvoorbeeld zelf kruidkoek. Daar doe ik dan vetvrije en suikervrije havermout, wat dadels en een banaantje in. Een likje honing erop. Ik werd ontzettend creatief van het afvallen.

De operatie heeft kilo’s vel weggehaald

Ik heb in april een buikwandcorrectie gehad. Voor de operatie woog ik 67,5. Tijdens de operatie is er 2,5 kilo vel weggehaald. Ik weeg nu 65 kilo en ben dus in totaal 85 kilo kwijt! Van maat 60/58 ben ik naar 38 en soms zelf 36 gegaan. En ik geniet enorm!

In het weekend eet ik regelmatig iets lekkers en ga ik soms uit eten. Dat ontzie ik mezelf niet. En tóch pas ik in dat maatje 38! Als ik op een feestje zit en ik sla een keer een gebakje af, krijg ik nog wel eens de opmerking: ‘vroeger was je veel gezelliger!’ Maar hallo, ik ben er hoor! Ik maak nog evenveel grapjes en klets net zo gezellig mee als vroeger. Ook zonder taartje. Ik haal m’n gezelligheid of troost niet meer uit eten.

Meer dan 60 kilo afgevallen

Ik heb mijn leven terug! Dat zal zo blijven. Van liesje 1.0 ben ik naar liesje 2.0 gegaan. Alles waar ik vroeger moeite voor moest doen, kan ik nu! Mijn gewicht belemmerde me enorm. Ga maar eens met 85 kilo op je rug dingen doen. Dat houd je niet vol! Nu kan ik overal naar toe. Ik kan op het terras in een stoel zitten zonder dat ik vacuüm zuig. In de winkel kan ik alles aantrekken wat ik wil!

Geen smoesjes

Smoesjes helpen niet. Geen tijd? Besteed die twee uur per dag achter Facebook eens aan je eten. Het hoeft niet eens veel tijd te kosten. Kook een keer wat extra, gooi het in de vriezer en de volgende dag ben je binnen tien minuten klaar. Gezond eten, keuzes maken, patronen doorbreken is een investering in jezelf. Betrek je kinderen erbij, leer ze over gezond koken en hoe het werkt. Sommige kinderen weten niet eens waar melk vandaan komt! Uit de supermarkt toch?

Ik zal altijd bezig blijven met eten, maar ík heb daar geen moeite mee. Zo blijf ik genieten én slank!

Interesse in ons 6-maanden coachplan? Klik hier voor meer informatie.

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen[ad_2]

https://miekekosters.nl/liesbeth-85-kilo-afvallen/