Ik geloof echt in gedragsverandering

[ad_1]

Ellen bereikte haar streefgewicht van 65 kg met gedragsverandering. Dit is haar succesverhaal: 

Toen mijn dochter me op Skinnyminds wees ben ik 19 januari 2015 gestart. Mijn dochter en ik waren meteen enthousiast. De hele methode opende mijn ogen. Ik ontdekte al snel hoe anders dit was dan mijn vorige afvalpogingen. Ik had mijn eetgedrag nooit bij de kern aangepakt. Ik dacht altijd: ik wil zo snel mogelijk 10 kilo kwijt. Soms viel ik snel af, maar binnen no time zat ik terug op mijn oude gedrag én gewicht. Met Mieke’s visie viel ik weliswaar wat minder snel af, maar het ging vanzelf. En ik kom nooit meer aan. Dat weet ik gewoon.

Slechte gewoontes: om 10.00 uur had ik mijn lunch al achter de kiezen

Hoe begin je? In eerste instantie dacht ik, op advies van Mieke, ik ga onderzoeken wat mijn ‘dikke’ gewoontes zijn. Al vrij snel kon ik er een aantal aanwijzen. Zo nam ik altijd eigen lunch mee naar mijn werk. Die had ik vervolgens om 10.00 uur al achter de kiezen en om 12.00 stond ik in het centrum om daar een broodje te halen.

Ik werk op een grote afdeling, om de haverklap valt er wel iets te vieren. Ontzettend leuk natuurlijk! Maar zonder na te denken deed ik overal aan mee, of ik het nou lekker vond of niet. Ondertussen weet ik wel beter. Ik hou meer van hartig dan van zoet. Als ik iets niet lekker vind, dan neem ik het niet. Dat scheelt me gemiddeld twee gebakjes per week. Ik geloof niet in het vermijden van koolhydraten of suikers en vetten. Ik geloof in gezond eten en dus met gezond verstand. Dan kun je in principe alles eten wat je wilt!

Als het op is, is het op

Als je meer calorieën inneemt dan je verbrandt dan kom je aan. Maar hoe wist ik hoeveel ik op een dag verbrandde? Ik heb een fit-stappenteller aangeschaft. Dat was voor mij een echte stimulans. Zo wist ik precies: zoveel gaat erin en zoveel eruit!

Een kernkwaliteit van mij is plannen. Dat kwam nu perfect van pas. Zo begon ik met 1500 calorieën op een doordeweekse dag. En 1800 kcal in het weekend, met af en toe een uitschieter naar 2000. In het weekend gunde ik mezelf een lekker wijntje of twee. ‘Oh, oh, ik ben verkeerd bezig’ is geen moment door mijn hoofd geschoten. Want ik wás niet verkeerd bezig. Ik genoot en viel af, zonder schuldgevoel en mét dat wijntje, gebakje of een bitterbal. Net als slanke mensen.

Overdag eet ik vrij weinig en mager,  daardoor kan ik aardig wat eten als avondmaaltijd. Daar houd ik van. Ik schep wel maximaal  1 keer op en weeg het af. Als het op is, is het op. Dit is voldoende, weet ik nu. En ook al voel ik dat niet altijd direct, 10 minuten later ben ik echt voldaan.

65 kg

Toen ik even stilstond wist ik: dit komt heus wel goed

Vroeger toen ik ging lijnen at ik maximaal 1000 calorieën per dag. Dan had ik wel honger ja, en gaf ik het ook sneller op. Dan is 1500 helemaal niet zo weinig. Geloof me, als je mijn avondeten zag dacht je echt niet: arme meid, moet je het daarmee doen? Ik denk dat dit één van de redenen is waardoor het zo goed ging. Ik heb wel een aantal weken stilgestaan. Toch wist ik: er is niks geks verandert in mijn eetgedrag. Dit komt heus wel goed. En jawel, een week later was er ineens weer 1,8 kilo af. In mijn dikkere periode kwam ik ook niet elke week kilo’s aan, maar uiteindelijk waren ze er wel.

Nog steeds geen sportschool voor mij: ik heb een alternatief!

In mijn dikkere periode had ik zelfs moeite om sokken aan te doen of schoenen aan mijn voeten te krijgen. Als ik ’s maandags op mijn kleinkind paste had ik een vermoeide branderige rug. Dit alles is nu verleden tijd. Ik wilde een fitte oma zijn en dat ben ik nu! Ik was altijd A-sportief en ik heb nog steeds geen zin om naar de sportschool te gaan. Dat is niks voor mij. Maar sinds het afvallen wandel ik. Ik begon met kleine eindjes. Maar ik heb het ‘sport-stofje’ gevonden.

Inmiddels wandel ik zo’n 15 tot 25 kilometer, 3x in de week. Het voelt als dubbele winst: in de tijd dat ik wandel, eet ik niet, ik verbrand. Voor de winters heb ik een hometrainer aangeschaft. Dat ik dit zou kunnen, had ik nooit verwacht. Ik zei altijd gekscherend: het enige rondje dat ik loop is het rondje door de Albert Heijn. Ik baal nu zelfs als het geen weer is om te lopen, zo heerlijk vind ik het!

Ik werk op de derde etage en nam altijd de lift. Tegenwoordig ga ik áltijd met de trap en doe soms nog een extra rondje. Na een lange dag achter het beeldscherm wil ik graag bewegen. Daarnaast heb ik geen last meer van maagbranden. Ik leef!

Deze methode bracht me zelfs een vriendschapsgroep

19 januari 2015 schreef ik me in bij de grote Facebookgroep van Flair. Ik was er best actief. Met een klein groepje van 16 dames zijn we verder gegaan. Met hen heb ik al meerdere keren afgesproken. Ze kwamen deze zomer zelfs bij me op bezoek in Zeeland! We bespreken hoe het afvallen gaat en motiveren elkaar. De één valt sneller af dan de ander. We proberen elkaar te helpen en te coachen. Of elkaar soms even een schop onder de kont te geven! We hebben het niet alleen over afvallen natuurlijk. Het is onderhand een hele bijzondere vriendschapsgroep geworden.

Dit had ik nooit verwacht

Eerder kocht ik kleding die paste en waar ik me veilig in voelde. Veel zwart. Corrigerend ondergoed. Nu koop ik kleding die ik echt leuk vind! Als ik foto’s terugkijk dan denk ik: jeetje, hoe heb ik het toen zo ver laten komen. Ik durfde niet eens een mouwloos shirtje aan. Ik straal nu als nooit tevoren en heb meer zelfvertrouwen. Zo vertelde ik op het afgelopen event van Mieke, ‘de Aftersummerboost’ mijn verhaal aan honderden vrouwen. Ik hoop dat ik anderen daarmee kan inspireren en motiveren! Omdat ik weet hoe goed het voelt om die regie te hebben.

Ik geloof echt in gedragsverandering en niet in het volgen van een dieet of het (tijdelijk) gebruiken of uitsluiten van bepaalde voedingsmiddelen. Eten wat echt lekker is, dat is belangrijk. Ik vind een patatje heerlijk. Maar heb geen frietpan meer in huis, soms neem ik een patatje zonder saus, met een snack. Dat is eens in de zoveel tijd nog lekker, maar voor mij geen 10 meer. M’n smaak is ook veranderd nu ik bewuster eet.

Mijn tip aan anderen is: houd vertrouwen in de methode en in jezelf. Als ik het kan, kan jij het ook. Je moet alleen beginnen en blijven doen. Geef het de tijd. Wees niet te ongeduldig. Vaak wil je te snel resultaat zien. Dat is niet realistisch. Stel doelen die haalbaar zijn, dan komt het goed. En geniet van je keuzes, van het proces en van wat je leert. Dat alleen al is winst!

 

Interesse in ons 6-maanden coachplan? Klik hier voor meer informatie.

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.

Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.

In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.

Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen[ad_2]

https://miekekosters.nl/ellen-65-kg/