Hoeveel calorieën verbrand je met verschillende activiteiten

[ad_1]

Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen of wandelen? En in je slaap, verbrand je dan eigenlijk ook kcal? Deze informatie kan je gebruiken om te bepalen hoeveel calorieën jij per dag nodig hebt. Om af te vallen, of juist om op gewicht te blijven. Als je wilt afvallen is beweging, naast voeding, een van de belangrijkste knoppen waar je aan kunt draaien. Door meer te bewegen verhoog je je verbranding en is het makkelijker om een energietekort te creëren, waardoor je afvalt. Daarom hebben mensen met een actief beroep meer calorieën nodig dan iemand met een kantoorbaan.

Maar niet elke activiteit verbrandt evenveel calorieën. Hieronder heb ik per activiteit op een rijtje gezet hoeveel calorieën je ermee verbrandt. Deze berekening is op basis van een vrouw van 65 kilo bij 1.70 meter. Als je zwaarder bent (of als man) komen er hogere waarden uit. Die kan je berekenen in de app myfitnesspal. De verhoudingen tussen de activiteiten blijven hetzelfde, waardoor je ongeacht je gewicht of geslacht kunt zien met welke activiteit je de meeste calorieën verbrandt. In dit overzicht staan gegevens over:

  • fietsen
  • wandelen en hardlopen
  • zwemmen
  • touwtje springen
  • traplopen
  • slapen

Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen

Fietsen is een bezigheid die je zowel in de sportschool als in de buitenlucht kunt doen. Het belangrijkste verschil is dat je in de sportschool meer controle hebt over de intensiteit en de weerstand van je work-out. Fietsen in de buitenlucht heeft weer andere voordelen, zoals dat je je dagelijkse portie zonlicht en vitamine D krijgt. Maar hoeveel verbrand je er nou eigenlijk mee?

 Fietsen
30 minuten tussen de 19 / 23 kilometer per uur (doortrappen) – 260 kcal
60 minuten tussen de 19 / 23 kilometer per uur (doortrappen) – 520 kcal
30 minuten tussen de 23 / 26 kilometer per uur (inspannend) – 325 kcal
60 minuten tussen de 23 / 26 kilometer per uur (inspannend) – 650 kcal

Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen

Wandelen heeft vele voordelen. Een van die voordelen is dat je er naar verhouding redelijk wat calorieën mee verbrandt zonder jezelf in het zweet te werken. Niet iedereen kan elke dag touwtje springen of fitnessen, maar wandelen is iets wat je altijd kunt doen. Laat dit je motiveren om elke dag een half uur tot een uur vrij te maken om te wandelen. Een heerlijke ochtendwandeling, of tussen het werken door in de middag; dan ben je er daarna weer helemaal klaar voor!

Wandelen
30 minuten wandelen (algemeen) – 98 kcal
60 minuten wandelen (algemeen) – 195 kcal
30 minuten – 12,5 minuut per km – 107 kcal
60 minuten – 12,5 minuut per km – 215 kcal
30 minuten vlot tempo – 10,5 minuut per km – 124 kcal
60 minuten vlot tempo – 10,5 minuut per km – 247 kcal

Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen

Hardlopen is een vorm van cardiotraining. Met één minuut hardlopen verbrand je ongeveer twee keer zoveel calorieën als met wandelen. Daar staat tegenover dat het best een tijdje duurt voordat je lange afstanden kunt joggen. Wil je beginnen met hardlopen? Dan heb je wat aan deze apps voor hardlopen. Het maakt niet uit hoe goed of slecht je conditie in de basis is, ook jij kan leren om die 5 kilometer vol te houden!

Hardlopen
30 minuten joggen – 8 km per uur – 260 kcal
60 minuten joggen – 8 km per uur – 520 kcal
30 minuten hardlopen – 10 km per uur – 358 kcal
60 minuten hardlopen – 10 km per uur – 715 kcal

Andere activiteiten

Traplopen
Tijd om die kuitjes aan te spannen! Haal een keertje koffie op een andere verdieping en pak wat vaker de trap in plaats van de lift, want met traplopen verbrand je ook lekker calorieën. Alle vormen van normale, dagelijkse beweging tellen mee.

10 minuten traplopen – 130 calorieën
20 minuten traplopen – 173 calorieën

Zwemmen
30 minuten lichte/gemiddelde inspanning – 228 kcal
60 minuten lichte/gemiddelde inspanning – 455 kcal
30 minuten intensieve inspanning – 325 kcal
60 minuten intensieve inspanning – 650 kcal

Touwtje springen
10 minuten gemiddeld springen – 108 kcal
20 minuten gemiddeld springen – 217 kcal
10 minuten snel springen – 130 kcal
20 minuten snel springen – 260 kcal

Hoeveel calorieën verbrand je met slapen

Slapen kan je zien als je verbranding in rust, maar dit komt niet helemaal overeen. In rust blijft je lichaamstemperatuur namelijk iets hoger dan wanneer je slaapt en dat heeft gevolgen voor je verbranding. Een term die hiervoor wordt gebruikt is BMR (Basaal Metabolisme) of RMR (Rust Metabolisme). Het staat voor de minimale hoeveelheid energie die nodig is om je lichaamsprocessen uit te voeren. Als je het grootste gedeelte van de dag zittend doorbrengt, is je BMR goed voor 60 tot en met 70% van je dagelijkse energieverbruik.

Processen die energie verbranden zijn bijvoorbeeld je ademhaling, hartslag en spijsvertering. Het energieverbruik tijdens het slapen is nog wat lager dan je BMR. Net als bij beweging geldt: hoe zwaarder je bent, hoe meer calorieën je verbrandt.

Aantal calorieën op basis van 8 uur slaap

Lichaamsgewicht Calorieën
60 480
70 560
80 640
90 720
100 800
110 880
120 960

Bron: slaapinfo.nl

Desondanks is voldoende slaap (minimaal 7 – 8 uur per nacht) heel belangrijk voor je gezondheid en je gewicht. Laat je verbranding in slaap dus geen reden zijn om een uurtje minder te pakken, dat heeft altijd negatieve gevolgen. Zie ook ons blog over waarom slaap essentieel is tijdens het afvallen.

Benieuwd hoe je op basis van je beweging berekent hoeveel energie jij nodig hebt? Bereken daarvoor je caloriebehoefte.

E-book: Afvallen zonder dieet

Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.[ad_2]

https://miekekosters.nl/hoeveel-calorieen-verbrand-je-met-beweging/