Hoe urgent is afvallen voor jou?

[ad_1]

Dat je doel aantrekkelijk is, is heel belangrijk als je wilt afvallen. Maar je wens om af te vallen moet ook urgent zijn. Veel mensen sturen op urgentie. Als afvallen na de zomer, of vanaf januari ook wel kan, is je kans op succes NU nihil.

 

Maak je doel urgent

Iedereen wil wel afvallen. We hebben er wel eens een keer onderzoek naar gedaan en ik geloof dat 80% van de volwassen vrouwen in Nederland wel een paar kilo kwijt zou willen. Maar goed, het willen is natuurlijk wel iets heel anders dan het ook echt doen. En voor dat ‘doen’ heb je een paar dingen nodig. Nou eentje daarvan is een heel aantrekkelijk doel hebben. Je moet het leuk gaan vinden, je moet er zin in hebben en je moet weten waarvoor je het doet. Dan heb je dus een doel nodig waarvan je super enthousiast wordt. Het tweede, wat ook belangrijk is, is dat je het urgent maakt. Dat betekent dat je het nu moet willen. Je moet nu willen afvallen, niet na de zomer of pas in januari.

Mensen reageren altijd op urgentie en dat herken je misschien zelf ook wel. Je bent bijvoorbeeld met iemand in gesprek en je telefoon gaat. Misschien is het telefoontje helemaal niet zo belangrijk, maar toch ben je geneigd om op te nemen. Terwijl misschien je gesprek veel belangrijker was. Dat komt omdat de urgentie triggert. Dus als jouw afslankdoel niet heel urgent is voor jou, dan zullen er altijd andere urgente dingen voorgaan. Er zullen dan altijd dingen belangrijker blijven dan jouw doel en daarmee val je niet succesvol af.

 

Lijdensdruk maakt urgent

Hoe weet je dan of jouw doel echt urgent is voor jou? Vaak komt dat voort uit een bepaalde lijdensdruk die je nu ervaart. Dat betekent eigenlijk dat je echt niet meer zo door wilt gaan als dat je doet, omdat het je teveel kost. En de vraag is dan: “Wat kost het jou om niet te veranderen?”

Kijk elke verandering, als je het hebt over afvallen, is het veranderen van je gewicht en veranderen van je eetgedrag en dat kost wat. Dat doet altijd wel een beetje pijn, want die moeilijke momenten ga je zeker hebben. Momenten dat iedereen allerlei lekkers neemt en jij niet. Je gaat het gevoel hebben dat je nee moet zeggen, terwijl je eigenlijk wel wat wil eten. Het wordt minder makkelijk.

 

Accepteer of verander

Heel veel mensen bagatelliseren hun huidige situatie en hun huidige gewicht. Kijk, accepteren is prima. Als je het echt accepteert. Maar dan klaag je er ook niet over. Stoppen met klagen betekent zeggen: “Hoe ik nu ben, dat is mijn streefgewicht.” Je laat jezelf gewoon zien, je draagt kleding die je leuk vindt. Je staat voor wie je bent en dat is helemaal oké. Als je dat nou wel moeilijk vindt om te accepteren, en dat zijn toch genoeg mensen, en je wilt liever wat kilo’s kwijt, dan gaat het erom dat je verandert. Daadwerkelijk veranderen en in actie komen. Dan heb je genoeg van je huidige situatie en van je huidige gewicht en eetgedrag.

 

Ik wil weer gezien worden

Ikzelf vertelde dat ik volgens mij vorig jaar een beetje aan het struggelen was. Ik was niet heel erg aangekomen, maar ik had ook niet dat krachtige regie gevoel. De gevoelens hierover duwde ik allemaal weg. Ik zei alleen maar: “Maar zo erg is het niet. Het zijn maar een paar kilo. Het gaat eigenlijk nog best wel goed.” Dat is ook wel logisch. Ik heb veel meegemaakt, dus ik praat continu goed wat ik zelf doe. Ik voelde eigenlijk niet, ik ging het gevoel van de huidige situatie niet aan. Op het moment dat jij je gevoel wegduwt en goedpraat, is er geen urgentie meer om te veranderen. Om urgentie te krijgen, moet je echt eerlijk naar jezelf zijn. Is het echt waar dat het allemaal goed is? Is het echt waar dat het je niks doet? Is het echt waar dat je best wel tevreden bent? Of heb je ook wel nadelen ervan of baal je van bepaalde dingen. Op het moment dat ik dit voor mezelf bedacht, ben ik weer echt die regie gaan pakken. Ik was mezelf een beetje aan het verstoppen namelijk, maar dat wil ik niet meer. Ik wil weer op het podium staan van mijn eigen leven en van mijn eigen bedrijf. Ik wil weer zichtbaar zijn. Ik wil weer kleur bekennen. Ik wil weer staan voor mezelf en die regie pakken. Mijn eigen keuzes maken en daar tevreden mee en trots op zijn. Dat was voor mij de grote doorbraak.

 

FACE THE FEAR

Op het moment dat jij wil afvallen, is het helpend om een keer echt eerlijk open te staan voor je realiteit en voor de pijn die eronder zit voor jezelf. Dat maakt dat je niet alleen in je hoofd weet dat je wilt afvallen en dat je niet alleen gemotiveerd wordt door het plezier wat je krijgt als jij je doel zou halen, maar ook omdat jij de pijn niet meer wil. Je wilt het niet langer. Denk bijvoorbeeld aan het feestje wat je hebt afgezegd, omdat jij je schaamt voor je huidige gewicht. Of het festival waar je niet heengaat, omdat je niet zo lang kan staan. Of dat je niet durft te daten, omdat je denkt dat niemand je zo leuk zou kunnen vinden. Het kan ook iets serieuzers zijn, bijvoorbeeld een doktersbezoek. Als deze zegt: “Als je nu niks veranderd, dan krijg je gezondheidsproblemen.” Dit zijn allemaal voorbeelden van ongemak en pijn of misschien zelfs wel angst. Het is iets wat je niet langer wil en pas als je dat een keer ervaart, en daar eerlijk en open over bent, dan wordt je doel urgent. Je voelt dat je wil veranderen niet alleen in je hoofd, maar in je hele lichaam.

 

Praat positief

Urgentie voelen is belangrijk om te veranderen, toch is het iets heel anders dan jezelf op de kop geven. Als jij besluit “ik ga nu afvallen”, dan krijg je af en toe te maken met tegenslagen. Of dat nou is dat je toch teveel eet of iets anders dat maakt niet uit. Hoe dan ook, het gaat niet altijd precies zoals je het wilt. Als je op een moment dat het fout gaat kritisch op jezelf bent, jezelf op je kop geeft en veroordeeld, dan heb je daar helemaal niks aan. Die urgentie voelen en open staan voor je huidige realiteit en de onderliggende pijn, is iets totaal anders dan oordelen over jezelf. Het is openstaan voor je eigen werkelijkheid en daarmee het als een hefboom gebruiken om in actie te komen. Dat je ‘nee’ gebruikt op een positieve manier. Wat er gebeurd als je kritisch bent op jezelf, is dat je alleen maar meer gaat balen. Je geeft veel eerder op.

Er is ooit een onderzoek geweest naar de interne criticus, of hoe mensen tegen zichzelf praten. Ze hadden ontdekt dat mensen vanaf ongeveer het derde levensjaar tegen zichzelf praten over bepaalde gebeurtenissen. De mensen die positief tegen zichzelf praatten presteerden beter na hun fouten.

 

Als je doel urgent genoeg voor je is, kom je in actie en dat is dus iets heel anders dan jezelf veroordelen. Het gaat om eerlijk zijn. Waarom wil je het nu? Waarom kan je niet nog langer wachten? Dus ontdek, ervaar en erken waarom je NU wilt afvallen en zet dat om in een positieve actie.

 

 

EXTRA TIP: ik heb over dit onderwerp ook een gratis podcast opgenomen. Met nog veel meer voorbeelden én tips. Klik hier

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.

Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.

In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.

Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen[ad_2]

https://miekekosters.nl/hoe-urgent-is-afvallen/