Hoe krijg je meer energie door voeding? 7 voedingsmiddelen om mee te beginnen.

[ad_1]

We weten inmiddels allemaal al wel dat voeding invloed heeft op hoe fit je je voelt. Drink je een groene smoothie dan voel je je energievol, eet je super veel junkfood dan heb je alleen maar zin om op de bank te hangen. Hoe komt het dat eten ons fitheidsniveau beïnvloedt en welke voedingsmiddelen kan je dan het beste eten voor meer energie? Krijg meer energie door voeding; in dit blog vind je 7 voedingsmiddelen waardoor jij je fitste zelf kan zijn!

Voeding heeft invloed op onze energielevels

Heb jij een tekort aan energie, dan is het eerste wat je kunt kijken naar je eetpatroon. Hoe gezond eet je? Je lichaam heeft energie nodig om z’n functies uit te voeren. Eten en drinken is brandstof voor je lichaam. Maar net als bij een auto: als je de verkeerde brandstof erin stopt, als je diesel in een benzine auto stopt, functioneert de boel niet meer. Kies eten waar je meer energie van krijgt.

Hoe kan het eigenlijk dat voeding invloed heeft op hoeveel energie we hebben? Een aantal nutriënten hebben een grote rol in de energiehuishouding van ons lichaam. Dit zijn vooral de B-vitamines. Deze zorgen ervoor dat de energie die in voeding zit wordt vrijgemaakt en we deze kunnen gebruiken. Elke B-vitamine heeft zijn eigen rol bij het verbranden van koolhydraten, vet en eiwitten. 

Meer energie: ga van vulling naar voeding

Bepaalde voedingsmiddelen vullen, maar geven je lichaam weinig voedingsstoffen. Dit worden ook wel ‘lege calorieën’ genoemd, denk aan: suikerrijke producten (taart, snoep, koek, ijs) witte zetmeelproducten (witte rijst, wit brood, witte pasta), gefrituurd eten. Deze voeding bevat weinig vitamines en mineralen. 

Het is dus geen slim idee om alleen maar lege calorieën naar binnen te werken; je krijgt meer energie door minder suiker. Je lichaam blijft dan steeds hunkeren naar voedzame voeding. Je geeft je lichaam vulling zonder voedingswaarde en dit kun je direct merken aan je energieniveau.

Om meer energie te krijgen kan je dus niet alleen puur suiker gaan eten. Naast dat dit niet goed is voor je tanden en je afvalproces, geeft het ook alleen maar een een korte energiepiek. Het is belangrijk om koolhydraatrijke voedingsmiddelen met vezels te eten, zodat de energie gelijk verdeeld wordt over de dag. Daarnaast is het belangrijk om voldoende eiwitten te eten op een dag. Eiwitten zorgen voor spierbehoud en spieropbouw. Hoe meer spieren je hebt, hoe makkelijker het bewegen gaat. Des te meer zin heb je om de trap te nemen of even naar de sportschool te gaan.

Op basis van al deze aspecten hebben wij een lijst gemaakt van 7 voedingsmiddelen die je meer energie geven! Zo kan jij je fitste zelf worden en je afvalproces makkelijker maken.

1. Zilvervliesrijst

Zilvervliesrijst bevat een scala aan goede voedingsstoffen. Naast dat de rijst koolhydraten bevat, zit het ook bomvol vezels. De vezels zorgen ervoor dat je de koolhydraten geleidelijk over de dag opneemt. Oftewel: je krijgt energieboosts de hele dag door! Daarnaast zijn volkorenproducten (graanproducten met vezels) goed voor je gezondheid. Ze verlagen bijvoorbeeld het risico op bepaalde hart- en vaatziekten en zorgen voor een goede darmwerking. Verder bevat rijst eiwitten, B-vitamines en mineralen zoals fosfor en kalium. 

2. Bananen

Naast de snelle suikers in bananen, die zorgen voor een super energiehit, bevatten bananen net als rijst veel vezels. Ook zijn ze rijk aan het mineraal magnesium. Magnesium speelt een belangrijke rol in de energiehuishouding van je lichaam. Wanneer je veel stress of vermoeidheid ervaart, ontstaat er sneller een tekort aan kalium in het lichaam. But no worries bananen bevatten veel kalium. Even een stressmomentje? Neem dan in plaats van een koekje een banaan en merk het verschil!

3. Yoghurt

Yoghurt bevat veel eiwitten en ook vitamine B2 en B12. Echter moet je wel oppassen, want veel yoghurt die je in de winkel koopt bevat ook toegevoegd suiker. Dit werkt niet bevorderend voor je energielevels. Ga dus voor een yoghurt zonder smaak en zonder toegevoegd suiker. Bij plantaardige yoghurt is het handig om niet alleen naar de toegevoegde suikers te kijken, maar ook naar bijvoorbeeld toegevoegd vitamine B12. 

4. Volkoren boterham

Brood wordt vaak gezien als ongezond. Toch valt een volkoren boterham in een gezond energievol voedingspatroon. Net als zilvervliesrijst is een volkoren boterham rijk aan koolhydraten en vezels, die zorgen voor een geleidelijke energie aflevering gedurende de dag. Ook bevat brood een scala aan B-vitamines: B1, B3, B5, B6 en B11. Die overigens ook helpen om je te concentreren. Ga je een vergadering in of heb je een tentamen? Neem een lekkere volkoren boterham met pindakaas en banaan en je kan er tegenaan!

5. Aardappelen

Aardappelen bevatten koolhydraten, vezels (vooral in de schil), vitamine C en vitamine B6. Ook zitten er in kleinere mate andere B-vitamines in. Qua mineralen stelt de aardappel ook niet teleur. Ze bevatten kalium en in kleine hoeveelheden calcium en fosfor. Daarnaast bevat de aardappel vitamines en mineralen die bijvoorbeeld in pasta en rijst niet voorkomen. 

Wist je dat volwassen Nederlanders zo’n 76 gram aardappelen per dag eten? Dat is dus niet voor niets.

6. Zalm

Een tekort aan omega-3 vetzuren kan een laag energieniveau veroorzaken. Niet gevreesd, want zalm bevat een hoog percentage aan omega-3 vetzuren. Deze zorgen niet alleen voor een verhoogt energieniveau, maar ze verlagen het cholesterolgehalte en verminderen zo de kans op hart- en vaatziekten. Bovendien is zalm ook rijk aan vitamine B6, B3 en B2. Deze vitamines zijn belangrijk voor de energiehuishouding.

7. Amandelen

Amandelen zitten boordevol goede vetten en voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan vezels, eiwitten, vetten, magnesium, B12, en fosfor. Amandelen zijn dus een goede snack om altijd in je tas te hebben. Pas wel op: amandelen bevatten ook veel calorieën, dus houd je aan de richtlijn van een handje noten per dag. Of besmeer je volkoren boterham met amandelpasta en voor je het weet heb je de energie om toch nog even je workout te doen.

Wat ga jij vandaag eten om je fit te voelen? Laat het ons weten in de reacties!

E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit e-book ontdek je hóe je dat doet.

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.

Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.

In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.

Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen[ad_2]

https://miekekosters.nl/meer-energie-door-voeding/