[ad_1]
“Begin je dag goed met een lekker ontbijtje”. “Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag”. “Als je ontbijt overslaat ben je ongezond”. Dit zijn uitspraken die we allemaal wel eens hebben gehoord. Maar is ontbijten wel zo belangrijk als iedereen zegt? In dit blog kom je erachter of ontbijt overslaan erg is, wat de voordelen van ontbijten zijn en we geven je tips voor een gezond én vullend ontbijt.
Ontbijt de belangrijkste maaltijd?
Veel mensen krijgen van huis uit mee dat ontbijten de belangrijkste maaltijd van de dag is. Echter neemt maar een klein deel van deze mensen ook daadwerkelijk de tijd om rustig en gezond te ontbijten. Waar komt het eigenlijk vandaan dat ontbijten het belangrijkst zou zijn?
De meest voornaamste reden is dat we door te ontbijten ons beter kunnen concentreren. Je zou beter presteren op school of op werk. Echter is dit nog niet uit onderzoek gebleken. Benieuwd naar wat nou wel de voordelen zijn van ontbijten? Lees dan verder.
Voordelen van ontbijten
Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar het voordeel van een gezond ontbijt. Echter zijn er een aantal voordelen die wel door onderzoek ondersteund worden.
- Je gaat minder snacken – Een regelmatig voedingspatroon waarin de maaltijden voldoende calorieën bevatten, geeft je maag minder kans om tussendoor honger te krijgen. Echter gaat dit hier om maaghonger en niet om hoofdhonger. Wil je van je hoofdhonger af? Lees dan deze blog over emotie-eten.
- Verminderde kans op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten – Onderzoek laat zien dat mensen die ontbijten minder kans hebben op deze ziektes. Echter kan dit ook komen doordat de mensen die ontbeten minder slechte gewoontes hadden, zoals roken, alcohol drinken en weinig bewegen.
- Het brengt je spijsvertering op gang – Als je ‘s ochtends wakker wordt heb je vaak al zo’n 10 uur niks gegeten. Je lichaam is in rust modus. Maak je lichaam weer wakker met wat eten. Zowel de hersenen, als de maag en darmen. Hoe beter je spijsvertering werkt, hoe makkelijker het zal zijn om af te vallen.
Geen honger in de ochtend
Wat bij veel mensen ook het geval is, is dat ze geen honger hebben in de ochtend. Ontbijten klinkt voor deze mensen meer als een straf. Je kunt er dan voor kiezen om geen onbijt te eten (zie ook ons blog over intermittent fasting). Wil je liever wel ontbijten, dan zijn er een aantal dingen die je kan proberen:
- Eet een paar uur nadat je bent opgestaan – Wellicht heb je tegen die tijd wel honger gekregen en is het nog te vroeg voor lunch. Neem dan alsnog een lekker en voedzaam ontbijt.
- Ontbijt met vloeistoffen – Neem een lekkere smoothie (smoothie recepten) voor het ontbijt. Je hebt niet het gevoel dat je aan het eten bent, maar je lichaam wordt toch wakker geschud met voedingsstoffen.
- Maak er een gewoonte van – Als ontbijten niet in je systeem zit, kan het zijn dat je lichaam rond die tijd niet gewend is om trek te hebben. Wil je toch graag ontbijten, creëer dan een nieuwe gewoonte.
Tips voor een gezond ontbijt
Een gezond ontbijt bestaat uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Ook zegt het Voedingscentrum dat het ontbijt uit ongeveer 300-400 calorieën moet bestaan. Alleen een appeltje eten wordt dus niet gezien als een ‘gezond’ ontbijt. Mocht je er toch voor kiezen om een dag niet te ontbijten, zorg dan voor een lunch met meer substantie of een gezond tussendoortje die veel voedingsstoffen bevat. Dit zijn drie ontbijtrecepten die voldoen aan deze eisen:
1. Ontbijtshake met mango, aardbei en havermout
Ingrediënten:
- Sap van 2 perssinaasappels
- 1/2 mango en 100 gram aardbeien
- 200ml magere yoghurt
- 4 eetlepels havermout
Voedingswaarde:
- Calorieën: 314 kcal
- Koolhydraten: 54 gram
- Vetten: 2,2 gram
- Eiwitten: 13 gram
2. Boterham met chocopasta en banaan
Ingrediënten
- Volkoren boterham
- 1 eetlepel (15 gram) pindakaas cacao pasta
- 1 banaan
Voedingswaarde:
- Calorieën: 326 kcal
- Koolhydraten: 50 gram
- Vetten: 8 gram
- Eiwitten: 10 gram
3. Yoghurt parfait met rode vruchten
Ingrediënten:
- 2 eetlepels aardbeien jam
- 3 eetlepels cruesli/muesli
- Handjevol rode vruchten
- 200 gram skyr
Voedingswaarde:
- Calorieën: 380 kcal
- Koolhydraten: 55 gram
- Vetten: 5 gram
- Eiwitten: 25 gram
Op zoek naar meer lekkere recepten? Hier kan je al onze gratis receptenboekjes downloaden.
Wat is jouw favoriete ontbijtje? Laat het ons weten in de reacties hieronder!
E-book: Afvallen zonder dieet
Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode. Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.
Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen