elke dag uit eten, geen kilo’s erbij

[ad_1]

Niet aankomen op vakantie, hoe doe je dat? Veel mensen – waaronder ikzelf – zijn wat soepeler met eten als ze op vakantie gaan. Het (veelal) mooie weer en de vakantiestemming maken dat je optimaal wilt genieten. Elke dag voelt als weekend, met bijbehorende verleidingen. Als ik had toegegeven aan het gevoel van ‘wat maakt het ook uit’, dan was ik op vakantie ongetwijfeld kilo’s aangekomen. Dat is niet zo moeilijk als je een langere periode elke dag uit eten gaat en veel nieuwe dingen uitprobeert. Het what-the-hell effect ligt op de loer. Wat dat precies is vertel ik verderop in deze blog én wat je ertegen doet.

Afvallen op vakantie: rijst ipv brood?

Voor mijn vakantie ging ik een maand naar Indonesië. Echt fantastisch! Soms vang ik verhalen op van mensen die in Azië juist zijn afgevallen, met als verklaring dat je minder dik wordt van rijst dan van brood. Maar in Indonesië zijn veel gerechten gebakken (goreng) of gefrituurd. Een portie nasi goreng voor ontbijt of lunch bevat veel meer kcal dan twee boterhammen, vaak ook nog met een gebakken ei erbij. Beiden bevatten snelle koolhydraten – het is dus niet zo dat je met rijst makkelijker slank blijft! Wel eet men er mogelijk kleinere porties dan wij gewend zijn, maar daar heb ik bij het uit eten gaan niks van gemerkt.

What-the-hell effect

Ik had vanwege het niet halen van mijn afvaldoel dus kunnen denken: what the hell. Ik ga los. Dit fenomeen zie je veel als je jezelf (onrealistische) beperkingen oplegt of een doel niet haalt. Als je bijvoorbeeld als doel stelt om geen suiker te eten, maar vervolgens zwicht voor een handje M&M’s, dan kan het maar zo zijn dat je denkt what the hell, en de hele zak leegeet. Een andere psychologische term hiervoor is alles of niets eten.

Had ik mijn zelfcontrole laten gaan, dan was mijn vakantie waarschijnlijk als volgt verlopen: elke dag uit eten, 3 keer per dag warm eten, alle lekkere gerechtjes uitproberen bij het ontbijtbuffet, tussendoor nog wat dingen proeven bij Warungs (kraampjes) aan de straat, snacks scoren bij de lokale supermarkt (het is immers vakantie), sapjes en biertjes drinken (wijn was er te duur) en regelmatig de taxi pakken in plaats van lopen. Slank op het strand zat er toch niet meer in, dus what the hell.

Ik houd van lekker en soms ook veel eten, maar zou ik me daar een hele vakantie prettig bij hebben gevoeld? Nee. Gevoelsmatig zou ik dan meer dan een paar kilo te zwaar zijn. Ik besloot te gaan waar ik me niet alleen tijdens mijn vakantie, maar ook daarna het prettigst zou voelen: genieten zonder overeten. Eten met regie.

Elke dag uit eten, toch niet aankomen

Ja, ik ging dus wel (bijna) elke dag uit eten. Zonder eigen keukentje kon dat ook bijna niet anders. Maar doorgaan met bewust eten voelde voor mij prettiger dan helemaal niet nadenken bij wat ik in mijn mond stopte. Een aantal keuzes zijn daarbij doorslaggevend geweest. Misschien kun jij ze ook toepassen als je (langer) op vakantie gaat.
Mijn doorslaggevende keuzes:

1. Wat drink je als je uit eten gaat?

Spreek met jezelf af hoeveel en wat je gaat drinken en verdeel dat over de dag. Drink tussendoor zoveel mogelijk water, zeker als je op een plek bent waar het warm is.

Gemiddeld dronk ik een glas drinken bij elke maaltijd en bij het diner vaak twee. Dat zijn 4 glazen per dag. Als je water of iets anders drinkt zonder calorieën, dan bespaar je daar al snel 400 kcal mee. Maar neem je 2 keer een vruchtensapje (160 kcal) en ’s avonds 2 biertjes (260 kcal), dan zijn dat al 420 kcal! Dit is een simpele manier van besparen. Zo nam ik af en toe een vruchtensapje of een drankje, maar niet elke dag en niet bij elke maaltijd. Ik geniet meestal meer van een bord eten, dus dan is de keuze snel gemaakt! Andersom kan je ook kiezen voor een lichtere maaltijd en wel extra drankjes.

2. Hoe kom je van de ene op de andere plek?

Voor langere afstanden is het praktisch om vervoer te hebben. Maar kortere afstanden vond ik eigenlijk prima om te lopen. Onze gids op Java was verbaasd om te horen dat we van het station naar ons hotel waren gelopen. Hij vertelde dat de meeste Indonesiërs wat dat betreft lui zijn en liever een taxi of Go-Jek pakken. Het voordeel van lopen is wel dat je meer van de omgeving ziet. Het heeft me zeker geholpen om op gewicht te blijven en ik voelde me er lekker bij. Tip: neem een stappenteller mee en probeer elke dag je stappendoel te halen (bijvoorbeeld 10.000 stappen per dag).

3. Buffet en een overvloed aan keuzes

Ik vind het altijd enorm verleidelijk om bij een buffet van alles wat te proberen. Heerlijke Indonesische gerechten, kleinere hapjes en ook toetjes. Ik kan er echt van genieten. Maar ik ken natuurlijk ook het overvolle gevoel van te veel te hebben gegeten. Niet leuk. Zoveel fijner om te stoppen met eten als je prettig vol zit: voldaan, maar niet overvol.

Ik heb eens gelezen dat het in sommige Aziatische landen zoals Japan gebruikelijk is om nooit zóveel te eten dat je echt vol zit. Stel, je neemt 100% als uitgangspunt van écht volgepropt, dan eten ze daar tot maximaal 60 – 70%. Je zou dit kunnen zien als intuïtief eten: luisteren naar je lichaam. Intuïtief eten op vakantie is enorm fijn; kcal tellen gaat dan immers niet zo makkelijk en voor mij waren bepaalde gerechten redelijk onbekend, waardoor ik niet goed kon inschatten of ik te veel had gegeten voor een normale maaltijd. Ik heb in Indonesië veel proberen te luisteren naar mijn lichaam om in te schatten of ik genoeg had gehad. Dat heeft gewerkt! Een tip bij luisteren naar je lichaam: eet langzaam, want signalen van verzadiging merk je pas later op.

Ga je binnenkort op vakantie?

Of houd je gewoon van lekker uit eten gaan? Blijf dan waakzaam voor het bekende alles of niets denken: die stukken stokbrood als voorafje betekenen niet dat je ook helemaal los hoeft te gaan met wijn en een toetje. En je gewicht is heus niet verpest als je een keer iets lekker ongezonds eet. Maak slimme keuzes maar vergeet niet te genieten. Dat betekent: stoppen voordat je overeet, luisteren naar je lichaam en vooral niet denken what the hell… ! Ook op vakantie kan je die balans vinden en regie pakken. Als het mij is gelukt tussen alle pindasausjes en gebakken lekkers, dan kan jij het ook!

Wat doe jij als kcal tellen geen optie is? Welke slimme keuzes maak je en hoe ziet jouw ideale (eet)vakantie eruit? Laat het weten in een reactie!

E-book: Afvallen zonder dieet

Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet. [ad_2]

https://miekekosters.nl/niet-aankomen-op-vakantie/