Deze gedachte is funest als jij nu wilt afvallen

[ad_1]

Je kunt deze tekst ook beluisteren in een podcast.

Meld je hieronder aan en wordt op de hoogte gehouden voor nieuwe afleveringen.

In dit artikel vind je de volgende onderwerpen:

Jouw mindset is cruciaal

Welke manieren van denken werken nou niet als jij wilt afvallen? Jouw manieren van denken zijn jouw kern overtuigingen. Als deze kern overtuigingen jou laten geloven dat het probleem wat je hebt met je gewicht en afvallen een oorzaak heeft wat permanent is, gaat afvallen heel moeilijk worden voor je. ‘Ik kan het toch niet’ of ‘Het zit er toch niet in voor mij’. Als je dit soort gedachtes hebt, waarom zou je dan inderdaad de volle 100% moeite erin steken?

Halve werk

Het gevolg van deze mindset is dat je er half voor gaat en het maar half doet. Je krijgt dus halve resultaten. Dan krijg je absoluut niet het resultaat wat jij wil en daarvan is het gevolg dat je weer denkt: ‘zie je nou wel, ik kan het toch niet’.
Je komt in een selffulfilling prophecy terecht dat start met jouw eigen gedachtes. Je maakt de oorzaak van jouw problemen en moeilijkheden permanent en daarmee geef je eigenlijk al op voordat je er mee begint. Denk aan gedachten die zeggen: ik ben te oud. Dit is onzin, ik ben zelf dit jaar echt weer heel veel kilo’s kwijtgeraakt. Een vrouw van 64 jaar die in mijn programma meedoet is 10 kg afgevallen. Ongeacht hoe oud je bent, of je net kinderen hebt gekregen of omdat het een kwestie is van “slechte genen” weet dat afvallen altijd kan. Het is zeker waar dat het ene persoon meer aanleg heeft om aan te komen dan de andere persoon, maar iedereen kan slank worden. Als je wat meer aanleg hebt dan betekent het dat je een stapje harder moet zetten of dat het net wat langer duurt voordat je slanker bent.

Patronen verleren en aanleren

Feitelijk ben je zwaar als gevolg uit jouw slechte eet en beweeg gewoontes. Het goede nieuws is dat deze gewoontes zijn aangeleerd en je het dus ook weer kan afleren. Daarvoor moet je wel weten wat jouw patronen zijn. Als je dit weet ga je ze doorbreken, jezelf wakker schudden en nieuwe patronen ontwikkelen. Stel je hebt behoefte aan rust en wat tijd voor jezelf na een drukke dag op werk. In plaats van het oude patronen namelijk een theetje op de bak met wat lekkers erbij, ontwikkel je een nieuw patroon bijvoorbeeld een wandeling maken of een podcast luisteren. In ieder geval een rust moment zonder overeten. Aangeleerd gedrag kan jij dus ook weer afleren. Het gevoel van zekerheid dat je zo niet langer wil doorgaan en wilt veranderen. Deze verandering is een proces, iets waar je niet direct razend enthousiast over wordt. Toen ik begon met hardlopen, vond ik het zeker niet leuk en ik kon me niet voorstellen dat ik het ooit leuk zou vinden. Ik weet nog dat ik dacht hoe kunnen mensen dit leuk vinden. Op een gegeven moment begon ik het wel leuk te vinden, ik werd fitter en voelde me stukken beter. Nu vind ik het zo leuk dat ik bijna dagelijks ga hardlopen. Zo werkt het met heel veel dingen, je moet actie ondernemen en erin komen. Het proces ga je op een geven moment zo leuk vinden, je merkt dat je gaat groeien. Dit versterkt dan ook de zekerheid dat jij wel degelijk je patronen kan veranderen en die permanente gedachtes kan laten verdwijnen.

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen



[ad_2]

https://miekekosters.nl/deze-gedachten-is-funest-als-jij-nu-wilt-afvallen/