Bijna huilend stond ik op de mat bij pilates

[ad_1]

Mijn strijd met eten en diëten begon al vele jaren geleden. Ik had een jong gezin en een intensieve baan. Ik had gewoon geen tijd om met voeding bezig te zijn, dacht ik. Maar eigenlijk wílde ik dat vooral niet, want voor mij was eten onlosmakelijk verbonden met gezelligheid. Als de kinderen op bed lagen kwam voor mijn man en mij de beloning; op de bank met een filmpje en toastjes met Franse kaas. In het weekend stond mijn agenda vol met etentjes en feestjes van vrienden. Je raadt het al; uiteraard met hapjes en drankjes in overvloed. Zo kropen er ieder jaar een paar kilo bij.

In die tijd woog ik 112 kilo. Ik had er wel last van, maar hield vol dat gezelligheid en eten nu eenmaal bij elkaar hoorden. En die gezelligheid wilde ik niet laten schieten.

Het grote diëten

Maar in 2007 overleed mijn man, totaal onverwacht. Ik bleef achter met twee jonge kinderen. En hoewel ik alleen maar bezig was met overleven, werd ik me er wel van bewust dat er iets moest gebeuren. Ik moest heel goed voor mezelf gaan zorgen. Want stel je voor dat er met mij ook nog iets gebeurde? Vanaf dat moment moest ik het alleen doen. Ik heb me toen samen met mijn dochter aangemeld bij de sportschool. Door te diëten en te sporten viel ik 16 kilo af. Maar eigenlijk is het grote diëten daar pas begonnen.

Toen die kilo’s eraf waren begon ik weer met ‘normaal’ eten. Ik dacht dat ik gezond at, maar daar denk ik achteraf anders over. Ik kookte met pakjes en zakjes en koos alleen voor light-producten. Groente was verre van favoriet. We aten elke dag vlees en te weinig complexe koolhydraten. Ik sportte nog wel, maar spendeerde nog meer tijd aan smoesjes om er onderuit te komen. Zo kwam ik weer 10 kilo aan in 6 jaar tijd. Vanaf dat moment bleef ik gelijk. Door de week was ik streng voor mezelf, in het weekend liet ik alles los. Ik was altijd met eten bezig maar viel nooit af.

Te zwaar voor pilates

In april 2017 stond ik op het punt om het op te geven. Ik was eeuwig op dieet en altijd te zwaar. Ik was inmiddels boven de 50 en besloot dat ik dingen buiten mijn comfort-zone gewoon wilde doen. Zo wilde ik ook meedoen met een pilates les, ook al vond ik mezelf daarvoor te zwaar. Eenmaal daar stond ik bijna huilend op de mat; ik kon met niks meedoen. Alles zat in de weg, ik voelde me afschuwelijk.

Dat was voor mij het omkeerpunt. Het was hoog tijd écht te veranderen. Ik had het boek van Mieke al eens gelezen en wilde kijken of er een vervolg was. Toen zag ik dat Skinnyminds was gelanceerd. Een coachplan met 10 stappen gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. Ik twijfelde geen seconde en schreef me in. Ik had al zolang gedieet, ik wist dat er iets blijvend moest veranderen in mijn mindset. En daarbij had ik nu hulp.

voor- en na foto 20 kilo afvallen

Gestopt met diëten, gestart met afvallen

Ik begon met het maken van een moodboard met wensen en dromen. Bepaalde kledingstukken die ik graag wilde dragen, yogahoudingen die ik wilde kunnen. Ook wilde ik een Speedo wedstrijdbadpak, maar die zijn er niet in grote maten. In mijn moodboard visualiseerde ik dus wat ik wilde bereiken. Ik rekende uit wat mijn ideale kcal behoefte was en ging daar 500 kcal onderzitten. Door me te houden aan 1600 kcal per dag creeërde ik een negatieve energiebalans. Ik hield dagelijks bij wat ik at en deelde mijn doelen in de Skinnyminds-app en met anderen in mijn coachgroep.

Wat ik leerde bij Skinnyminds is dat alles valt of staat bij je mindset over eten. Het voelde zo goed! Ik was gestopt met diëten en gestart met afvallen. Naar mate ik verder kwam veranderde mijn dieet-modus stapsgewijs naar een slanke mindset. Ik mag alles wel, maar niet allemaal vandaag. Ik kreeg door dat mijn denken mijn eetgedag bepaalde, en kreeg er vrede mee om keuzes te maken.

Wil jij ook een slanke mindset ontwikkelen en weer met plezier afvallen?
Bekijk onze themacursus mindset

Helpende gedachten

Door het coachplan kreeg ik inzicht in patronen, gedachten, gevoelens en gedrag. De knop ging om! Ik leerde mijn patronen herkennen. Zo was eten in de avond mijn zwakke punt en at ik te veel van te mager voedsel. Er moest iets gebeuren om die trek in de avond onder controle te krijgen. Met hulp van mijn coach doorbrak ik deze patronen. Voortaan accepteerde ik de trek, maar deed ik er niks mee. Die gedachte heeft mij echt geholpen. Ik hoef niet meer een plakje kipfilet, likje dit en stukje dat. Door de power van mijn mindset kan ik een beetje trek prima verdragen.

Sporten om calorieën te verbranden

Door het hele jaar heen viel ik geleidelijk af. Ik heb me echt in de lessen gestort, ik vond ze leerzaam en leuk. Als er een mail binnenkwam wilde ik die meteen lezen. Ook pakte ik het sporten weer op. Ik begon met fitness en zwemmen, puur om calorieën te verbranden. Sporten deed ik altijd op karakter, niet omdat ik het leuk vond. Maar dat is voor mij veranderd. Op een gegeven moment voelde ik dat ik écht graag wilde sporten als ik het een paar dagen niet deed. Ik kreeg er lol in, voelde dat mijn lijf het nodig had. Inmiddels durf ik mezelf wel echt sportief te noemen. Dat had ik jaren geleden nooit gedacht.

Niet langer vermijden

Ook heb ik mijn patroon om te ‘vermijden’ doorbroken. Lange tijd wilde ik maar een of twee gezellige dingen afspreken per week. Want waar gezelligheid is, is altijd eten. Dat ging ik liever uit de weg toen ik aan het afvallen was. Ging ik op donderdag lunchen, dan wilde ik niet vrijdagavond vrienden op visite. In gesprek met mijn coach heb ik het vermijden definitief de deur uit gestuurd. Want waarom zou ik al die gezellige dingen missen? Mijn keuzes maak ik tenslotte zelf. Ik heb de regie!

20 kilo afgevallen

Aan het einde van mijn coachplan was ik 20 kilo lichter. Al mijn wensen en dromen van mijn eerste moodboard zijn uitgekomen. Ik kan weer kleding kopen in gewone winkels! Eerder had ik maat 50 en moest ik naar de miss Etam of grote maten winkels. Inmiddels kan ik met maat 42 bijna alle winkels in. Met yoga- en pilates lessen doe ik mee zonder problemen. Ik voel me trots en fit. Ik kan vroeg opstaan en tot ’s avonds laat doorgaan. De last die ik altijd had van mijn spieren en gewrichten is verdwenen. En ook mijn hoge bloedsuiker is weg.

Ik heb al veel stappen gezet, maar ik ben er nog niet. Voor mijn verjaardag op 20 december wil ik graag 80 kilo wegen. Dat betekent dat er nu nog 6 kilo af moet. En dat gaat me lukken! Dat weet ik zeker. Ik voel dat ik de regie heb. En ik kan je vertellen; dat geeft een fantastisch gevoel.

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen[ad_2]

https://skinnyminds.nl/rita-afvallen-pilates/