Alyanna hield zich aan 1500 kcal per dag en viel 24 kilo af

[ad_1]

Alyanna vertelt hoe ze met 1500 kcal per dag afviel van bijna 90 kilo naar 66 kilo. Vol zelfvertrouwen straalt ze deze zomer in een korte broek!

“Ik heb altijd al problemen gehad met mijn darmen: ze werkten niet zo snel als bij de rest van de wereld. Hoewel ik hiervoor op mijn voeding moest letten, nam ik dit niet zo nauw tijdens het studentenleven. Ik was begin twintig en wist niks over voeding. En dan al die drankjes, etentjes en feestjes: het hielp niet mee. Ik wist niet hoe ik een balans kon vinden: dan at ik weer te weinig, dan weer veel te veel. Daarnaast sportte ik nooit. Het resultaat: ik werd veel te zwaar. Tussen mijn 15e en mijn 22e kwam ik meer dan 30 kilo aan.

Natuurlijk wist ik dat ik te zwaar was, maar ik negeerde de situatie: bang om de consequenties onder ogen te zien. Ik voelde me onzeker en was er altijd mee bezig hoe ik mijn lichaam in kleding kon verbloemen. Ik zag mijn kledingmaten groeien: van 40 naar 42 tot 44. Tot ik ook die broeken niet meer paste. Toen kwam voor mij het besef. Ik was er klaar mee, de maat was vol. Ik woog 90 kilo en was vastberaden iets te veranderen.

Grenzen verleggen

Ik besloot te gaan hardlopen. De eerste keer kwam ik nog geen 100 meter vooruit; dan was ik kapot en helemaal buiten adem. Maar ik gaf niet op en bouwde het langzaam uit. Ik hield vol en liep 10 maanden later de ‘4 mijl van Groningen’ (6,5 kilometer!). Toen ik over de finish kwam was ik ontzettend trots: wat een overwinning. Ik was inmiddels 12 kilo kwijt. De eerste keer kwam ik nog geen 100 meter vooruit, 10 maanden later liep ik 6,5 kilometer aan een stuk door.

Gezonde voeding

Ik begon me te verdiepen in gezonde voeding en kwam erachter hoe ik de problemen met mijn darmen kon beperken. Ik at veel vezels om mijn darmen te stimuleren en leerde dat ik niet goed tegen bepaalde voeding kon. Sindsdien kan ik daar makkelijk rekening mee houden. Ik ging meer fruit en groente eten en wilde naar de 75 kilo. Dat deed ik door op te letten en streng te zijn. Ik mocht weinig en ontzeg mezelf al het lekkers.

Zo’n periode van streng zijn hield ik nooit lang vol. Was ik weer terug op die magische 75 kilo, dan ging ik weer alles eten en drinken wat ik tijdens het lijnen van mezelf niet mocht. Zo bleef ik jojo’en tussen de 75 en de 80 kilo. Een paar maanden later kon ik weer opnieuw beginnen. Ik droomde er wel over om verder af te vallen, maar dacht dan: “slank worden lukt me toch niet, dat is niet voor mij weggelegd.”

voor- en na foto 24 kilo afvallen

Het Geheim

Na de zoveelste schommeling was ik weer 78 kilo en moest ik van mezelf weer aan de slag. Via VROUW ontdekte ik Skinnyminds, voorheen nog ‘Het Geheim van Slanke Mensen’. Ik las Mieke’s boek en er ging een wereld voor me open. Ik hoefde mezelf niet alles te ontzeggen en alleen maar streng te zijn! Ik leerde keuzes te maken en kon gewoon blijven genieten met 1500 kcal per dag. De drie kilo waar ik normaal keihard voor moest werken, ging er nu gemakkelijk af. Het koste geen moeite. Voorheen gooide ik mijn eetgedrag drastisch om door bijvoorbeeld helemaal geen suikers te eten. Nu nam ik gewoon van alles iets minder.

Eetdagboek 1500 kcal per dag

Ook met 75 kilo voelde ik me nog te zwaar. Omdat afvallen met Mieke’s methode me relatief makkelijk afging, besloot ik door te gaan. Het was altijd mijn droom om 67 kilo te wegen. Ik besloot ervoor te gaan. Als sport-instructrice trainde ik 4 tot 5 uur in de week intensief, maar hier viel ik niet van af. Frustrerend, maar ik zag de feiten onder ogen: voor mij zit het dus echt in de voeding.

Wat mij het meest geholpen heeft is het bijhouden wat ik eet in een app. Voor ik met het geheim van slanke mensen begon had ik geen idee hoeveel calorieën ik op een dag at. Ik kon nu doseren hoeveel ik at, en hield me aan 1500 calorieën per dag. Daarin was ook best ruimte voor iets lekkers. Had ik om 16 uur trek? Dan zei ik tegen mezelf: over anderhalf uur kun je eten. So be it!

Download gratis onze voorbeelden van dagmenu’s

Keuzes maken

Ik leerde kiezen. Wilde ik ’s avonds een wijntje, dan nam ik geen hapjes. En had ik zin in een stukje chocola, dan koos ik voor magerder broodbeleg. En ik kreeg door dat het niet erg is om honger te hebben. Had ik om 16 uur trek, dan zei ik tegen mezelf: “Over anderhalf uur kun je eten, nu nog even niet. So be it”.

Laatste kilo’s

Ik bleef regie houden op mijn eigen eetgedrag en verloor kilo na kilo. Rond de 70 kilo zeiden mensen tegen me dat het nu wel genoeg was, en dat het in mijn gezicht ging tekenen. Ergens had ik het gevoel dat deze mensen zelf eigenlijk ook wel een paar kilo kwijt wilden. Ik dacht dan: het is mijn doel, niet die van jou!

En zo bereikte ik mijn doel van 67 kilo en weeg ik nu zelfs 66 kilo. Ik moest mijn hele kledingkast opruimen en nieuwe kleding hebben voor de vakantie. Vroeger durfde ik nooit in korte broeken, en nu paste ik maatje 38 van de H&M! Toen ik dat merkte sprong ik echt een gat in de lucht: hier had ik het voor gedaan. Ik heb nu meer zelfvertrouwen en hoef me niet meer druk te maken om mijn lichaam. In gesprekken voel ik me zekerder over mezelf en ik kan me veel beter op andere dingen focussen.

Het goede voorbeeld

Mijn eetgedrag wil ik goed op orde hebben. Ik wil een goed voorbeeld zijn voor mijn dochter en zoon: zij zien nu dat ik goed met eten om kan gaan. Ik heb zelf zo’n onzekerheid gekend over mijn lichaam, ik wil niet dat mijn dochter dat ook meemaakt.

Slank blijven

Ik blijf slank door nog steeds keuzes te maken. Als ik een gezellig feestje heb, dan las ik daarna een paar basisdagen in (1500 kcal per dag). Daarnaast sport ik heel regelmatig. Dat is het verschil: ik blijf opletten. Pak de regie wanneer dat nodig is. En dat lukt me! Want ik wil niet meer terug. En ik weet bovenal: ik mag genieten!”

Download gratis onze voorbeelden van dagmenu’s als je benieuwd bent naar een voedingsschema waarmee je je eigen 1500 kcal dag kunt samenstellen.

 

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.

Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.

In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.

Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen[ad_2]

https://miekekosters.nl/alyanna-1500-kcal/