Afvallen is iets anders dan gezond eten

[ad_1]

Je valt niet per se af als je gezond gaat eten. Sterker nog ik krijg best wel vaak berichten van mensen die zeggen: “Ik eet hartstikke gezond en val niks af.” Dat komt omdat afvallen iets anders is dan gezond eten. Afvallen gaat om hoeveel je eet en dus niet over wat of wanneer je eet. 

Gezond eten vs. afvallen

Wat nou als je de hele dag hartstikke gezond eet. Dus je start de dag bijvoorbeeld met bananenbrood, neemt tussendoor af en toe een handje noten, je luncht met avocado toast en in de avond eet je lekker vette vis. Super gezond toch? Maar het zijn wel allemaal voedingsmiddelen die veel energie bevatten. Als je niet oppast met de hoeveelheden krijg je al gauw teveel calorieën binnen. Ja en dan val je dus niet af, hoe gezond het ook is.

Je zou zelfs elke dag een zak chips kunnen eten en er twee biertjes bij kunnen drinken en dan gewoon afvallen. Maar ja, dat lijkt mij nou niet echt lekker en zeker niet gezond. Dat is ook geen aanrader, maar je kan er dus wel mee afvallen.

Bewust eten

Het is natuurlijk niet zo dat er helemaal geen positief verband zit tussen afvallen en gezond eten. Hoe het vaak werkt is dat mensen die bewust gaan eten ook gezonder gaan eten. Het kernwoord daarin is dat ze ‘bewust’ zijn. Meestal als jij bewust bezig bent met wat jij wel eet, dan zorg je er onbewust ook wel voor dat je niet teveel eet. Als je het dan hebt over dat je gezonder wil gaan eten, dan wil je vaak ook afvallen. En afvallen heeft natuurlijk ook weer gezondheidseffecten als je te zwaar bent. Dat kan ook al zo’n 5 kilo zijn. Volgens mij is dat de kern, het draait om het maken van bewuste keuzes. Kijk, ik weet niet wat bij jou past een hoe jij wilt eten, maar als jij wil afvallen dan moet jij dat eigenlijk voor jezelf gaan bepalen. “Bij welk eetpatroon voel ik me thuis en voel ik me zeker.” “Welk TYPE eten past bij mij, waar hou ik echt van?” Wil je bijvoorbeeld geen tussendoortjes, maar wel af en toe een wijntje drinken. Jouw voorkeuren en wensen moeten in lijn staan met je doel en met je energiebehoefte.

Afvallen is iets anders dan een dieet

Als jij nu bepaald eten gewend bent en je wil afvallen, dan zal je wel iets moeten veranderen. Anders val je natuurlijk niet af, tenminste ervanuit gaande dat je dat de afgelopen tijd ook niet deed. “Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”

Afvallen betekent wel degelijk keuzes maken en dus ook vaker nee zeggen. Ook tegen dingen waar je wel zin in hebt. Sterker nog, ik geef mensen die een eetdagboek bij willen houden vaak als richtlijn: “Zeg 3x per dag nee tegen iets waar je wel zin in hebt.” Want dat zet je ook in de regie modus. Daarmee ben je al bewust aan het kiezen. Dat is waar het om draait. Bewuste keuzes maken en weten wat je doet. Maar dus ook je eigen realiteit onder ogen zien. Beseffen dat niet alles kan, maar dat je dus wel degelijk keuzes te maken hebt.

Afvallen is niet afzien

Je moet je ook bedenken: “hoe erg is het nou?”. Je zorgt beter voor jezelf, je wordt gezonder, je wordt blijer, je hebt regie, je voelt je kracht, je voelt je trots en je voelt je aantrekkelijk. En dat is waar het om gaat. Je hoeft dus niet bang te zijn om te eten wat je wil. Je hoort zoveel extreme dingen over e-nummers, koolhydraten, vet en suiker. Dat niemand meer een zorgeloze frikandel snackt of kookt uit een pakje. Of een reep melkchocola soldaat maakt. Ja, dat is in mijn optiek zonde en totaal irrelevant. Vroeger dronk iedereen melk en nu drinken mensen bijna nooit meer melk, omdat het ineens vergif is.

Gezonde cake

En eerlijk ik gniffel altijd wel een beetje. Ik zie dan recepten voor gezonde cake of bananenbrood. Gezonde chocola, gezonde taarten etc. Allemaal prima, maar in je lichaam wordt suiker en honing op dezelfde manier verwerkt. Om maar eens wat te noemen. Uiteindelijk zitten er misschien wel gezonde ingrediënten in, maar als je alles bij elkaar optelt is het misschien heel snel teveel. En hoe gezond is dat?

Het gaat dus echt om die keuzes maken. Het punt is dat je je hele leven lang ook vanaf nu nog ongeveer 3 maaltijden per dag eet. En daarnaast waarschijnlijk ook nog van alles. Dus hoeveel invloed denk je dan dat een gewone cake of een gezonde cake heeft. Of bijvoorbeeld dat glas cola dat je wil. Of je nou gojibessen of blauwe bessen kiest. Een gezonde maaltijd maakt je niet slank of gezond. Net als dat als je één keer een Mac menu neemt, dan wordt je echt niet gelijk dik of ongezond.

Patronen

Slank zijn en gezond eten gaat om patronen. Eigenlijk draait alles om patronen. Als jij echt wil veranderen en blijvend wil afvallen is het dus niet zo dat je nooit meer suiker mag eten. Of nooit meer naar de McDonalds mag. Als dat je patroon is, dus als je elke dag een reep chocola eet, dan zal het afvallen niet opschieten. Als je iedere avond uit verveling naar de chips grijpt, dan zit daar de crux niet in dat je nooit meer chips mag eten.

Slimmere keuzes maken

Dus voor de meeste mensen geldt dat ze al best gezond eten en dat ze dus helemaal niet rigoureus alles om hoeven te gooien om af te vallen. Want dat werkt alleen maar tijdelijk. Hoe extremer je alles omgooit, hoe moeilijker het is om vol te houden. Je hebt niet voor niets een eetpatroon ontwikkeld. Dat past waarschijnlijk bij jou. Dus mijn advies is om het overeten aan te pakken. Wel het teveel eten aan te pakken en daarin ook slimmere keuzes te maken. Of eigenlijk überhaupt slimmere keuzes te maken. Vroeger, toen ik begon met afvallen dacht ik dat ik meer salades moest eten. Maar ja, als je daar dus allemaal feta, avocado en olijfolie overheen gooit en bijvoorbeeld nog noten. Ja, hoe effectief is het dan om salades te eten. Een slimmere keuze maken is bijvoorbeeld om voor of feta of noten te kiezen.

Eten is geen oplossing

Het overeten aanpakken gaat  om het eten op momenten dat je eigenlijk helemaal geen trek hebt. Dat de trek voortkomt uit andere dingen, dus bijvoorbeeld uit gezelligheid, verveling of verdriet. Dat zijn momenten waarop heel veel mensen naar eten grijpen.

“Als honger niet je probleem is, is eten nooit de oplossing”

Genieten van afvallen

Dan kan je echt nog wel hele lekkere dingen eten hoor. Ik geloof echt dat je mag genieten van eten. Ook als je afvalt. Of juist als je afvalt. Ik zeg altijd: “Als je dan toch minder gaat eten, zorg dan tenminste dat je geniet van wat je eet.” Afvallen gaat niet om alle dingen die je niet mag. Afvallen gaat om kiezen wat je wel eet en daar juist heel erg van genieten. Bewust genieten. Dat is wat mij betreft echt belangrijk.

Niet meer al het lekkers, maar het allerlekkerst

Gezond betekent in mijn visie je gezonde verstand gebruiken. En wat voor mij werkt hoeft voor jou niet te werken. Wat mij betreft ga je wel het allerlekkerst eten, maar niet meer al het lekkers. Die quote zeg ik ook vaak, maar dat is de kern van dit verhaal. Bewuste keuzes maken dat is de basis, maar hoe je dat doet is dus niet relevant. Waar het om gaat is dat jij het doet op een manier die echt bij jou past. Jij bepaalt je eigen basis eetpatroon. Jij bepaald wat goed is voor jou.

Zeg nooit, nooit…

Een paar standaardregels zijn bijvoorbeeld wel handig. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  1. Voldoende groente, fruit, vitamines
  2. Als je trek hebt kiezen voor eiwitten
  3. Vette vis is gezond, maar meer dan 2x per week hoeft dat niet

Als jij zegt: “Ik mag dit niet meer” of “ik wil dat nooit meer.” Dan gebeurt er iets in jezelf waardoor je er juist vaak meer behoefte aan hebt. Dat is mijn laatste tip. Hoe jij je basis eetpatroon ook invult. Zeg nooit nooit. Probeer maar eens niet aan een roze olifant te denken. Dan denk je juist aan een roze olifant. Dus zoek een relaxte manier. Zeg tegen jezelf: “Ik mag prima een koekje, alleen ik kies er nu niet voor. Misschien vanavond wel.” Daarmee breng je je geest een beetje tot rust. Dan gaat die obsessie er een beetje af. Dan kom je eigenlijk in een volwassen regie modus. Ik mag alles, maar ik kies zelf.

Ik mag alles, ik wil niet alles. Ik maak bewuste keuzes. Dat is waar het om draait. Succes!

 EXTRA TIP: ik heb over dit onderwerp ook een gratis podcast opgenomen. Met nog veel meer voorbeelden én tips. Klik hier

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen[ad_2]

https://skinnyminds.nl/afvallen-niet-gezond-eten/