Afkomen van die strijd met gewicht en niet zoveel met afvallen bezig zijn

[ad_1]

Ervaar jij strijd met je gewicht? Wil je af van die levenslange strijd met afvallen? Wil je er niet altijd zoveel mee bezig zijn? Of ben je er oké mee? Accepteer je je keuzes?

Ik ben benieuwd naar jouw antwoord op deze twee vragen:

  1. Heb jij geaccepteerd dat ‘bezig zijn’ met je gewicht en eetgedrag bij jouw leven hoort?
  2. En vind je dat oké en leuk of juist frustrerend; wil je ervan af?

Ik geloof dat de crux van op gewicht blijven zonder strijd, ligt in de acceptatie van het feit dat je er (af en toe) mee bezig blijft.
En ik weet dat op gewicht blijven makkelijker (en effectiever) is, als je dat ‘bezig zijn’ zelfs leuk gaat vinden of tenminste waardevol.

Hoe kijk jij naar afvallen?

De vraag is dus welk label geef jij jouw pogingen minder te eten, jouw streven naar regie?

Negatief, zoals: strijd /gedoe /falen /machteloosheid /afzien /zwakte. Of
Positief, zoals: krachtig / de moeite waard / niet opgeven / doorzetten / genieten / doelen nastreven

Ik denk dat je het makkelijker positief labelt, als je kijkt naar het verschil tussen doelen en waarden.

Doelen en waarden in eetgedrag

Ik had vroeger vaak een afslankdoel; x kilo kwijt.
Als ik dat haalde was het project af. Klaar. En kon ik weer ‘normaal’ gaan doen. En dus kwam ik weer aan.

De kunst in blijvend afvallen is dat je minder eten / bewust kiezen / bewust genieten en nee zeggen ‘normaal’ gaat vinden.
Niet zozeer om een doel te bereiken, maar omdat je zo wilt zijn!

Omdat je vrijheid wilt ervaren in je eetkeuzes, omdat regie zo goed voelt, omdat energie hebben en fit zijn je leven leuker maakt, omdat voor jezelf kiezen krachtig is, omdat je gezondheid belangrijk is en omdat je je graag aantrekkelijk voelt.

Dát zijn voor mij waarden. Waarden die ik belangrijk vind in mijn leven. En die altijd belangrijk blijven.
Waarden geven je richting, ze zijn nooit af.

Levensstijl is altijd belangrijk, niet altijd makkelijk

Alleen…… dat iets belangrijk voor je is of ‘normaal’, betekent niet dat het ook altijd makkelijk is. Of altijd leuk.
Het opvoeden van je kinderen is ook belangrijk en normaal, maar zeker niet altijd leuk en makkelijk. Zelfde geldt voor relaties, vriendschappen, werk etc. Maar ik geloof ook dat de dingen die je waarde geven, aandacht en doorzetten verdienen.

Zo geldt dat bij mij dus ook voor leefstijl, gewicht en eetgedrag. Ik geloof dat het voor iedereen, altijd positief is om te leven naar je waarden. Of om tenminste te streven naar een leven volgens je eigen waarden. Niet altijd makkelijk en leuk, wel de moeite waard.
En als het dan weer even loopt of stroomt en als je lachend in die spiegel kijkt, weet je weer waarom je het doet.

Ik gun het mezelf hiermee bezig te zijn. Ik vind af en toe struggelen met eten daarom niet erg.
Er zijn veel ergere dingen.

Wat gun jij jezelf als je in de spiegel kijkt?

Sterker nog, de zoektocht naar wat er achter mijn eetdrang zit, leidt voor mij, ook op andere gebieden in mijn leven, tot hele waardevolle (en confronterende) inzichten.
Ik pak veel meer aan in mijn leven door m’n eetgedrag en eetdrang niet langer te veroordelen maar te zien als waarschuwing dat er weer wat moet gebeuren. Tuurlijk vlucht en duik ik dan ook eerst weer drie keer in de chocola of zo. Alleen denk ik na de derde keer: Hoe lang houd je je kop in het zand?
Erken wat er speelt, en ga het aan. Maak je leven leuker, pak de pijn (eat that frog) en kom in actie.

Omdat ik mezelf dat goede gevoel gun als ik in de spiegel kijk….
Dát is waardevol.

Hoe werkt dit bij jou?

Groet, Mieke

E-book: Voor altijd slank blijven

Download ons nieuwe gratis e-book en ontdek hoe je voor altijd slank blijft. Je stopt met denken en doen als iemand die te zwaar is of iemand die aan de lijn is. Je start met denken en doen als een slank persoon! Vraag het nu aan!

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen[ad_2]

https://miekekosters.nl/strijd-met-gewicht/