7 tips voor het bepalen van je doelen én deze te behalen!

[ad_1]

Wil jij deze tekst liever beluisteren in een podcast? Klik hier

———————————

Het juiste doel is essentieel om te veranderen

Hoe vaak ben jij begonnen aan een halve afslankpoging? Ik heel vaak. Dan heb ik me weer voorgenomen om vanaf morgen te beginnen met minder snoepen. Of ik heb bedacht dat ik vanaf nu iedere dag ga sporten. Maar m’n voornemens (ik mag het eigenlijk geen doelen noemen) zijn vaak of te vaag, of te rigoureus. Bovendien sta ik niet eens echt stil bij wat ik dan precies wil bereiken en waarom. De meeste van dit soort pogingen stranden dan ook voor ik goed en wel begonnen ben.

En jij? Hoe ga jij (tot nu toe) om met jouw doelen? Verdwijnt jouw afslankdoel als sneeuw voor de zon als het moeilijk wordt? Geef je ook snel op als het even tegenzit?
Of leef je je helemaal in, maak je jouw doelen prioriteit, droom je groot, ben je realistisch en gemotiveerd je dromen waar te maken?
Oftewel: ben jij in staat de juiste doelen te bepalen én je dromen waar te maken?

Stappen in verandering

Als je iets wilt veranderen of het nu gaat om je gewicht, je eetgedrag of ander gedrag, zijn de stappen in wezen altijd hetzelfde:

 1. Je bepaalt een doel (je wilt iets)
 2. Je bedenkt met welke acties je dat doel bereikt en
 3. Je leert omgaan met de belemmeringen, blokkades en ineffectieve patronen die je tegenkomt op weg naar dat doel.

De meeste van mijn blogs en tips, gaan over die laatste stap: je patronen, ineffectieve gedachten en dikke gewoontes aanpakken.
Dit keer wil ik het graag hebben over de eerste stap: het bepalen van je doel.
Want dat lijkt zo simpel, maar heel vaak gaat het afvallen hier al mis en dus eindig je inderdaad met heel veel halfslachtige pogingen.

Het zit namelijk zo. Een goede doelstelling, voldoet aan een aantal voorwaarden.
Als jouw doelen voortaan aan deze 7 voorwaarden voldoen is je kans van slagen vele malen groter!

7 voorwaarden voor een goede doelstelling

1. Het doel is urgent

Je wilt nu aan je doel werken. Niet volgend jaar pas. Als je ook best over een paar maanden kunt beginnen met afvallen, dan is de kans dat je nu je eetgedrag blijvend verandert, heel klein. De kans dat je doorzet na tegenslagen is minimaal. Waarom zou je die moeite doen? Het kan over een paar maanden ook nog wel….

2. Je doel is meetbaar

Je weet wanneer je je doel hebt behaald. Als je doel bijvoorbeeld is: ik ga iets minder snoepen, is dat heel vaag. Je acties worden dan vanzelf ook vaag. Je bent dan soms misschien wel aardig bezig, maar er zit geen focus op. Het blijft allemaal wel aardig of niet.

3. Het doel is haalbaar

Een doel moet uitdagend zijn, en haalbaar. Je hebt de meeste kans op succes als je vertrouwt dat jij het inderdaad kunt bereiken. Dat jij de vaardigheden beheerst of kunt ontwikkelen om je doel te behalen. En dat, als jij de juiste effort steekt in de juiste acties, je inderdaad bij je doel uitkomt. Een doel van 2 kilo per week afvallen is bijvoorbeeld niet haalbaar op de lange termijn. Het onmogelijk halen van je doel, frustreert waardoor de kans dat je opgeeft steeds groter wordt.

4. Jij bent eigenaar van je doel.

Jij wilt het zelf. Als je begint met afvallen omdat je partner dat zo graag wil, of omdat je  werkgever je aanspoort gezonder te worden, is de kans op succes gering. Het doel moet vanuit jezelf komen, jij moet de eigenaar zijn van het doel én het proces. Jij bent de baas!

5. Je ervaart voldoende lijdensdruk.

De meeste mensen veranderen pas als ze het helemaal zat zijn. Of als de dokter zegt dat ze wat moeten veranderen aan hun gewicht omdat de gezondheid in gevaar komt. Dat komt omdat de lijdensdruk dan groot genoeg is. Ze willen (of moeten) echt veranderen. Als je lijdensdruk niet zo groot is, bijvoorbeeld bij de laatste kilo’s, is veranderen vaak moeilijker. Dan gaat het erom je einddoel echt aantrekkelijk voor jezelf te maken (zie tip 7)

6. Een goed doel is niet alleen gericht op het resultaat, ook op het proces.

Een goede doelstelling is een combinatie van resultaat & actiedoelen, van lange & korte termijn. Je wilt bijvoorbeeld 20 kilo afvallen, dat is het uiteindelijke resultaat waar je voor gaat. Maar deze week is je doel: drie keer per week sporten, en elke dag bijhouden wat je eet. Binnen een maand wil je de eerste 3 kilo kwijt zijn. Je doel is dus ook actief. Per week of maand bepaal je opnieuw je korte termijn doelen in actie en resultaat. Haal je het een keer niet? Wat kun je de volgende periode anders doen zodat je het wel haalt. Wat kun je ervan leren zodat je je einddoel hoe dan ook gaat halen.

“Het gaat om de reis, niet om de bestemming”

7. Een goed doel blijft je motiveren.

Wat is jouw drive? Wat zet je in beweging? Waar heb je plezier in? Waar word je extreem blij van? Bij afvallen gaat dit vaak om de waarden achter een kilo doel. Je hogere doel achter die 20 kilo als het ware.
Stel ook jij wilt graag wat kilo’s kwijt, de vraag is waarom? Hoe loop je erbij als je je doel gehaald hebt? Wat zien anderen aan je? Hoe kijk je in de spiegel, hoe voel je je over zelf, wat levert het je op?
Vaak bevat je antwoord op deze vragen waarden als: ik wil fit ouder worden, of ik wil mezelf aantrekkelijk voelen, ik wil mezelf weer recht aankijken in de spiegel, ik wil gezond zijn, ik wil energiek leven, ik wil trots zijn op mezelf en m’n lichaam.
Deze waarden achter je concrete doel zijn immens belangrijk omdat ze je enorm motiveren om in actie te komen. Bovendien blijven ze richting geven in je leven ook als het concrete (kilo) doel op een gegeven moment behaald is. Waarden blijven altijd belangrijk, ze blijven motiveren. Bepaal daarom ook altijd de waarden achter je doel!

Zo haal jij je doel 100% – 10 tips

Goed, je weet nu aan welke voorwaarden een goede doelstelling voldoet. Voordat je zometeen je eigen doelen bepaalt, wil ik het hebben over hoe jij er dit keer voor zorgt dat jij jouw doelen ook echt gaat halen, 100%.

Zoals ik al zei, weet ik niet precies hoe vaak ik wel niet aan nieuwe afslankpoging begonnen ben in m’n leven. ‘Ik wil toch echt nog een kilo of 2 kwijt, zei ik dan. Of ik begon met: ‘nu ga ik echt gezonder eten’ of ‘ ik wil weer 3 keer per week hardlopen”. Met het roepen van zo’n doel, was de eerste stap in verandering afgerond, dacht ik.
Ik maakte er verder geen groot project van, heel soms maakte ik nog iets van een actieplan, maar echte focus zat er meestal niet op. Het gevolg: bij het eerste de beste koekje dat ik kreeg bij de koffie was ik m’n doel al weer vergeten. Het leefde niet echt voor me, ik gaf de poging geen prioriteit in m’n leven, er waren belangrijker dingen dan die paar kilo’s van mij.
Pas toen ik er helemaal voor ging, toen ik bereid was echt te doen wat nodig was. Toen ik een moodbaord maakte van mijn doelen en er dagelijks bij stil stond, behaalde ik uiteindelijk mijn doel. En nog steeds doe ik wat nodig is om slank te blijven.

Kortom: wil jij van ons gratis afslanksprintje of willekeurig welke andere training, een succes maken. Will jij je streefgewicht en afslankdoelen bereiken? Dan heb je meer te doen dan alleen wat roepen.
Hieronder vind je 10 tips waarmee jij werkelijk slank wordt en blijft. Dé tips waarmee jij je dromen waarmaakt.

10 tips om je doelen te behalen

1. Geef je doel totale prioriteit.

Een doel roepen kan iedereen, daar heb je uiteindelijk niet zoveel aan: het gaat erom dat jij helemaal 100% voor jouw doel gaat. Dat jij bereid bent te doen wat nodig is om je doel te behalen. En dat kan alleen als je het prioriteit geeft. Het punt is als je doel uit je gedachten verdwijnt, verdwijnt ook de wilskracht en vooral de overtuiging om jouw resultaat te behalen.
In de tijd dat ik 18 kilo afviel, was afvallen, of beter gezegd, de gedragsverandering die nodig was om blijvend af te vallen, inderdaad een prioriteit in mijn leven. Ik vond het interessant, werd er blij van en was er mee bezig. Als ik toch te veel at, onderzocht ik waardoor dat was gebeurd, ik ontdekte patronen in mezelf, waarvan ik me helemaal niet zo bewust was (bijv. ’s avonds eten omdat ik moe ben en eten uit frustratie) en ik ging aan de slag om nieuwe gewoontes voor dezelfde situaties te ontwikkelen.
Ik vond het leuk om aan mijn doel te werken. Mijn doel én het proces ernaartoe speelde een belangrijke rol in mijn leven.
Dat werkt!
Het er een beetje bij doen, werkt simpelweg niet. Denk maar aan topsporters. Om een droomdoel te bereiken moet je er helemaal voor gaan en dus ook dingen laten.

2. Houd het simpel!

Het is hard werken om je denken zo helder te krijgen dat dingen simpel worden. Maar het is het uiteindelijk waard, want als je er eenmaal bent, kun je bergen verzetten. – Steve Jobs.

Wil je afvallen, dan moet je minder eten en meer bewegen. Makkelijker kan ik het niet maken. Het probleem is dat mensen het zo moeilijk maken in hun hoofd. “Ja maar…. dit is uitzonderlijk…. Een halve kan wel… dan eet ik straks minder… dan beweeg ik morgen meer… etc.”
Niet doen! Je hebt een doel, je weet wat je met jezelf hebt afgesproken. Dat doe jij gewoon. Er is geen ruimte voor smoesjes of (moeilijk) gedoe. Keep it simple, houd je aan je plan. Neem de afspraken met jezelf bloedserieus.

3. Visualiseer.

Het liefst dagelijks. Zorg ervoor dat je doel blijft leven in je hoofd. Lees je doel heel regelmatig door. Als je elke dag start met het visualiseren van jezelf als jij je doel hebt bereikt, geeft dat focus, richting en motivatie. Hoe levendiger je jezelf voor je ziet, hoe waarschijnlijker dat je de juiste dingen doet én de juiste dingen aantrekt die jouw helpen je doel te bereiken.

“De mens die geen verbeelding heeft, heeft geen vleugels” Muhammed Ali

4. Blijf werken aan je doelen en pas ze aan waar nodig.

Je hogere, langere termijndoel en je waarden blijven als het goed is hetzelfde, de weg ernaar toe, je microdoelen of actiedoelen kunnen veranderen als de situatie daarom vraagt. Bijvoorbeeld: mijn actiedoel is 3 keer in de week voetballen. Maar wat doe ik als ik geblesseerd raak? Dan switch ik bijvoorbeeld van voetballen naar zwemmen. Of ik ga buikspieroefeningen doen, of (nog) minder eten. Blijf flexibel en pas je plan aan, maar houd het hogere doel voor ogen. Altijd.

5. Na iedere tegenslag ga je terug naar je doel.

Shit, baal dag. Maar oke, wat wilde je ook alweer bereiken, en waarom? Wat kun je nu doen om verder te komen richting jouw doel. Jouw einddoel is het enige waarvoor je gaat. Opgeven is geen optie. Jij bouwt verder.

6. Commit je ook aan de pijn.

“Ik haatte elke minuut van de training, maar ik zei: geef niet op. Lijd nu en leef de rest van je leven als een kampioen” Mohammed Ali

Er is geen succes, zonder pijn. Geen verandering zonder consequenties.

Als afvallen makkelijk was, was iedereen wel slank.

Het gaat dus echt niet altijd goed, je zit niet altijd in de flow, je staat ook wel eens stil of komt aan. Af en toe zal iedereen wat lekkers nemen en jij niet. Je zult het moeilijk hebben als je moe bent, als je je verveelt of rottig voelt. Je zult moeten opstaan na een tegenslag. Je baalt weleens van jezelf.
En toch ga je door.
Commit jezelf niet alleen aan je doel en het succes, ook aan de pijn die ervoor nodig is. Als je met jezelf afspreekt dat je deze consequenties best overleeft en aankan, is het makkelijker dat ook te doen. Jij kunt meer dan je denkt, jij kunt nee tegen te veel lekkers prima verdragen. Oftewel: Hoe moeilijk ook, jij gaat door op weg naar je doel.

7. Geen plan B

Neem afscheid van je plan b. Dat gaat namelijk ten kostte van je ultieme doel en droom. Daarmee saboteer je jezelf onbewust. En precies dat doen we niet meer. Zeg dus niet: ik wil eigenlijk 20 kilo afvallen, maar 15 is ook wel goed.
En ben je al wat afgevallen en heb je kleding die te groot is geworden? Weg ermee! Geef het weg, doe het het huis uit. Jij stopt met de verschillende stapeltjes (voor dunnere en dikkere periodes) in je kast. Jij doet plan b de deur uit. Jij kiest alleen je droomdoel.

8. Droom groot en communiceer je doelen naar anderen.

Het is essentieel dat je gaat staan voor je doel, staan voor je proces. Ik geef in mijn trainingen vaak de opdracht aan minimaal drie mensen in je omgeving te vertellen dat je bent begonnen met bewuster kiezen  / beter voor jezelf zorgen / afvallen. Dat is essentieel. Het is gedaan met ‘stiekem in je eentje aanmodderen’. Je droomt groot en pakt het groots aan. Dát leidt tot succes. Wees trots op je poging, het is fantastisch dat jij beter voor jezelf wilt zorgen, voor jezelf wilt kiezen en dromen nastreeft. Ongeacht het resultaat is dit alleen al iets om trots op je zijn. Schreeuw het van de daken!

“Als je iets wilt, spant het hele universum samen om je te helpen dat te bereiken” – Paulo Coelho

9. Realistische planning

Wees realistisch in je planning. Zeker bij afvallen en gedragsverandering willen mensen altijd snel, terwijl dat niet effectief en haalbaar is. Alleen tijdelijk (op korte termijn). Op lange termijn kost het tijd om nieuwe gewoontes te ontwikkelen. Gedrag blijvend veranderen vergt oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Bovendien is je lichaam geen machine. Soms loopt het gewoon anders. Je hebt nu eenmaal voedingsstoffen nodig en je lichaam verwerkt niet altijd alles op dezelfde manier. Dus neem de tijd die nodig is om je doel te halen. Wees realistisch, anders raak je alleen maar ontmoedigt, terwijl succes je vleugels geeft!

10. Succes motiveert.
En dat is gelijk de laatste tip: Vier je successen! Sta stil bij wat goed gaat. Vier je vorderingen, maak plezier en geniet van het proces zelf. In de tijd dat ik zoveel afviel vond ik elk nieuw inzicht wat ik verkreeg fantastisch, ik was trots op mijn acties (vooral na twijfel of op een moeilijk moment) en het gaf me een kick dat ik gewoon elke dag iets van chocola at en toch afviel.
Ik had mezelf bovendien na elke 5 kilo een cadeautje beloofd. Dat vond ik echt super leuk, het motiveerde.

Nu jij: Bepaal je doel met 3 technieken

Je weet nu de voorwaarden waar een goede doelstelling aan voldoet. En hoe jij jouw doel prioriteit maakt en deze 100% gaat halen.

Nu is het tijd jouw droomdoel te bepalen. Door doelen te stellen ontwikkel je je en verander je. Als je niet weet wat je wilt, kom je er nooit. Met een doel creëer je een toekomst, je werkt aan en met de beste versie van jezelf.

Er zijn verschillende technieken die je kunnen helpen bij het bepalen van een goed, realistisch en motiverend doel. Ik geef er hier drie. Deze technieken kun je heel goed in combinatie met elkaar gebruiken.

 1. Schrijf op wat je niet wilt & wat daar tegenover staat: maak het aantrekkelijk
  Mijn partner bijvoorbeeld zegt altijd dat hij niet ouder wil worden met een enorme bierbuik. Dat is een schrikbeeld voor hem. Zijn doel: een recht aangezicht vanaf de zijkant. Concreet betekent dat voor hem: onder de 97 kilo wegen.
  Ikzelf wil vooral niet ‘inkakken’. Ik voel me zoveel beter als ik fit ben, conditie heb en actief leef. Ik heb daarom tegenwoordig als doel vooral fit zijn. Concreet betekent dit 3 keer per week sporten en daarnaast nog thuis oefeningen doen. Ik wil altijd spontaan 7 km kunnen rennen.
  Daarnaast wil ik me aantrekkelijk voelen als ik kleding pas. Ik wil niet meer terug naar dat getrek aan m’n kleding, dat zoeken naar een kledingstuk dat me afkleedt. Ik wil dragen wat ik wil en leuk vindt. Concreet betekent dat voor mij maat 38.
 2. Visualiseer jezelf over 5 jaar: welke kant van jezelf wil je zien?
  Ook een goede techniek is jezelf te visualiseren over 5 jaar. Stel: je bent over 5 jaar je eigen ideaal. Je loopt rond op een mooie plek, bent blij, je hebt alles bereikt wat je wilde.
  Hoe loop je er bij? Wat zie je voor je? Beschrijf dat eens voor jezelf. Leef je in. Doe gewoon je ogen dicht en fantaseer erop los. Doelen stellen begint bij dromen. Hoe duidelijker het beeld, hoe meer het je motiveert. Maak het zo concreet mogelijk: hoeveel weeg je, welke kleding draag je, welke kleuren, hoe zit je haar, wat eet je zoal, hoe kijk je naar jezelf, wat zien anderen, hoe voel je je, waardoor komt dat, etc.
  Als je dit plaatje compleet voor je ziet, schrijf je het uit en verdeel je het vervolgens in concrete doelen.
 3. Van groot naar klein: dromen met een deadline
  De laatste techniek is vrij praktisch. Je begint bij je concrete doel. Wat komt erin je op als ik je vraag: wat jij wilt bereiken qua gewicht en eetgedrag. Vervolgens zoom je helemaal uit: wat is het hogere doel hierachter? Waarom wil je dat, wat brengt het jou als mens. Hoe kijk je hierop terug als je straks 80 bent in het bejaardentehuis? Daarna zoom je juist helemaal in: wat zijn dan de actiedoelen om het haalbaar te maken. Wat kun je nu doen, deze week. Welke vaardigheden heb je nog te leren, wat is je eerste concrete mini-doel?

Ik ben heel benieuwd wat jouw doelen en waarden zijn. Hopelijk word je er blij van en kun je niet wachten ermee aan de slag te gaan.

Wil je nog meer gemotiveerd worden om je dromen waar te maken? Dan willen we je graag verder helpen.

Op 13 september organiseren we voor iedereen die af wil van de extra (vakantie)kilo’s een afslanksprintje. Als je het deze ene week vol focus en prioriteit probeert, dan is niets te gek en komt jouw droomlichaam binnen handbereik.

Ben jij klaar voor de start?

Ik hoop dat je meedoet! Meld je hier aan

Ik zie je de 13e om 9.30 uur.
Liefs Mieke

Ps. Het motiverende afslanksprintje duurt een week en is helemaal gratis. Op 13 september houd ik het eerste live event online!
Aanmelden

E-book: Afvallen zonder dieet

Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.[ad_2]

https://skinnyminds.nl/7-tips-om-doelen-te-stellen/