5 tips om af te vallen tijdens of na een zwangerschap

[ad_1]

Hoe kan je het beste omgaan met afvallen tijdens of na een zwangerschap? Ik heb zelf 3 kinderen en bij mijn eerste zwangerschap kwam ik ruim 30 kg aan. Dat is helemaal niet nodig. In dit blog geef ik je tips om af te vallen tijdens of na jouw zwangerschap.

 

Aankomen tijdens je zwangerschap

Zoals ik al zei kwam ik bij mijn oudste dochter zo’n 30 kg aan. In principe zeggen ze dat als je een gezond gewicht heb, wat ik toen ook had, dat je dan tussen de 11 en 15 kg aankomt. Als je een hoger BMI hebt dan hoef je ook minder aan te komen. Maar ik kwam dus wel 30 kilo aan! En ik kan er natuurlijk wel van alles over zeggen, maar het is bij mij heel simpel.

Ik was al vanaf mijn 15e aan de lijn, dus ik had al heel wat jaren diëten erop zitten. Nou dan is een zwangerschap natuurlijk het ultieme excuus om lekker door te blijven eten, want je wordt toch wel dik. En tja … dat deed ik. Ik gebruikte ook excuses zoals: “Als ik misselijk ben, dan helpt het als ik even een cracker eet.” Nou ik at heel veel crackers in die tijd. En ook op feestjes mocht ik natuurlijk niet drinken, dus mocht ik van mezelf een extra hapje.

Daarnaast was ik ook gewoon moe en had ik weinig wilskracht in me zitten. Dan dacht ik: “Die chocolade maakt niet uit, komt allemaal wel goed. Ik word toch te zwaar.” Zo ging dat een beetje door.

“De kilo’s vliegen er vanzelf af”

Ik hield me toentertijd ook een beetje vast aan het idee dat als je borstvoeding gaat geven, de kilo’s eraf vliegen. Nou ik zal je vertellen: dat is een fabeltje. Het zal wellicht bij sommige mensen zo werken, maar voor mijn gevoel alleen bij die hele slanke typetjes. Bij mij werkt het heel anders.

Ik weet nog goed dat ik al 9 maanden bevallen was en dat ik dan ergens stond en dat mensen zeiden: “Goh wat leuk, ik hoorde al dat je zwanger was.” Nou ik zal je vertellen het is niet echt een pretje om dat te horen als je al baalt van je lichaam. De kilo’s gingen er bij mij dus helemaal niet vanzelf af. Ik moest daar echt wat voor doen en ik vond het ingewikkeld, want met zo’n kleintje thuis verandert alles. Je normale ritme, je structuur en ja ook het sporten. Bovendien was ik ook nog veel moe.

Het geheim van slanke mensen

Ergens wist ik heus wel dat ik minder moest gaan eten en meer wilde bewegen. Maar het lukte me echt niet. Ik werd na twee jaar weer zwanger en ja dikker werd ik dan toch wel weer. In de tweede zwangerschap kwam ik wederom zo’n 30 kilo aan. Die kwamen er na de eerste zwangerschap nog eens bovenop, want die kilo’s waren er nog niet allemaal weer af. Ik had een toppunt in mijn gewicht bereikt. Daar baalde ik van. Dat was ik echt zat.

Toen ben ik begonnen met ‘Het geheim van slanke mensen’. Toen was mijn zoontje een paar maanden oud en ik wilde echt gaan afvallen. Ik zat te bedenken welk dieet ik nu weer uit de kast zou trekken. Hoe ik het snelst kon afvallen. Ik had er gewoon geen zin meer in. Ik had al zoveel diëten gedaan en ik moest altijd afzien en opletten. Al die andere mensen verliezen zomaar die zwangerschapskilo’s en ik niet. Ik ging mijn slanke vriendinnen observeren en kwam tot de conclusie:

“Slanke mensen mogen alles eten van zichzelf, maar ze willen het niet.”

18 kilo eraf met chocola

Uiteindelijk ben ik na mijn tweede zwangerschap 18 kg afgevallen. Gewoon met lekker eten, dus ook met chocola en wijn. Ik maakte echt bewuste keuzes en ik veranderde mijn gedrag door mijn eetrelatie te veranderen. Door anders te denken over eten en mezelf door anders met mijn emoties om te gaan. Het hele verhaal van gedragsverandering wat ik in mijn boeken beschrijf.

Nou, zo’n 4 jaar later werd ik weer zwanger van mijn jongste dochter. Tijdens deze zwangerschap had ik een totaal andere mindset. Ik was al die tijd afgevallen en had mijn eetrelatie veranderd. In die zwangerschap kwam ik dan ook maar 15 kg aan. Ik wilde ook tijdens mijn zwangerschap regie houden en dat is ook de belangrijkste tip die ik aan mensen geef, die nu zwanger raken en bezig zijn met afvallen. De principes van regie pakken zijn precies hetzelfde. Je bent misschien iets relaxter, want je hoeft niet af te vallen, maar als jij streeft naar op gewicht blijven kom je alleen de kilo’s aan die normaal zijn. De kilo’s die moeten. Na de geboorte van mijn dochter was ik binnen 4 maanden ook weer op gewicht. Dat was voor mij echt wel het bewijs dat ik veranderd was. Dat ik één van die slanke geluksvogels geworden was.

Als jij zwanger wil worden of je bent net zwanger geweest, dan heb ik een aantal tips voor je. Om de regie te houden, ook als je zwanger bent.

Tip 1: Eet niet teveel

Geloof niet in de fabeltjes dat je als je zwanger bent voor twee mag eten, want uiteindelijk heb je maar een paar honderd calorieën extra nodig. Reken dus gewoon uit met welk aantal calorieën je ongeveer op gewicht blijft en volg dat. Ik zou zelf niet per se calorieën bijhouden tijdens je zwangerschap, dat is misschien ook wat too much. Maar ga gewoon eens kijken naar een aantal richtlijnen waar je je aan kan houden, waardoor je niet zoveel aankomt.

Na mijn zwangerschap eet ik niet al het lekkers, maar elke dag bewust één lekker ding. Een 8, 9 of 10. Dan zeg je veel makkelijker ‘nee’ tegen alle andere dingen die je heel lekker vindt. Dan kan je bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen: “Nee ik hoef geen koekje, want vanavond neem ik lekker chocola.”

Tip 2: Zeg ‘nee’

Mijn tweede tip is dat je sowieso één of twee keer per dag ‘nee’ zegt tegen iets waar je wel zin in hebt. Dan bewijs je aan jezelf dat je nog in de regie mindset zit. Als ik een dag bijna helemaal geen ‘nee’ zeg, maar gewoon alles eet waar ik zin in heb, dan ben ik de regie een beetje kwijt. Zeg ik zo’n twee of drie keer ‘nee’ dan heb ik het gevoel dat ik er lekker in zit. Ik ben er goed mee bezig en dat is ook een belangrijk gevoel tijdens je zwangerschap. Zeker als je niet meer bijhoudt wat je eet.

Gebruik regie woorden. Zeg niet dat je een beetje op moet letten, maar zeg duidelijk tegen jezelf dat je echt niet teveel wil aankomen tijdens je zwangerschap. Jij wil die regie houden! Dus in plaats van: “Ik mag geen chips”, zeg je: “Ik kies nu niet voor chips.” Let daarbij ook op je lichaamshouding. Sta rechtop en laat die buik gewoon zien. Weet waar je trots op bent. Je bent nieuw leven aan het creëren. Wees niet bang voor die buik, die buik is alleen maar fantastisch en is een goed teken. Dat hoort er gewoon bij, maar jij bent wel nog de baas over wat je in je mond stopt. Dus hoofd omhoog, schouders naar achter en sta rechtop.

Tip 3: Stil je cravings en misselijkheid, maar ga niet overeten

Wat ik al zei, je hoeft echt niet voor twee te eten, maar het kan wel zijn dat je toch wat meer last hebt van cravings en lekkere trek. Kies dan wat meer eiwitten, want die stillen de trek en die zijn ook nog gezond. Neem dagelijks bijvoorbeeld een extra bakje yoghurt of als je zin hebt in een lekker eitje neem dat gewoon.

Meer eten voor misselijkheid is onzin. Het is een smoesje en thee helpt vaak net zo goed. Je mag echt wel een cracker eten hoor, maar die misselijkheid hoort er ook gewoon een beetje bij. Ga zeker niet tegen die misselijkheid aan eten, want dan ben je uiteindelijk alleen maar verder van huis.

Door hormonen, stemmingswisselingen en moeheid zal je wat vaker lastige momenten hebben, maar overeten helpt echt niet. Ook niet tegen dit soort klachten. Zoek naar een andere oplossing. Ga bijvoorbeeld wat eerder naar bed of bel een vriendin. Laat je partner je een massage geven. En leer het ongemak verdragen. Het hoort erbij en wat je ook eet, het zal niet weg gaan.

Als honger niet je feitelijke probleem is, is eten niet de oplossing. Ook niet tijdens je zwangerschap.

Tip 4: Blijf in beweging

Een hele belangrijke tip vind ik zelf: Blijf in beweging. Ook als je zwanger bent, kan je prima blijven sporten. Ik zou het echt aanraden! Het kan eventueel op een iets lager pitje, maar in beweging blijven is echt een goed idee. Het is belangrijk voor je energieniveau, zodat je minder moe bent. Daarnaast houd je conditie en daar profiteer je van.

Ook na de geboorte is dat echt heel fijn als je dat hebt gedaan. Dat heb ik bij mijn derde zwangerschap wel gedaan en daar heb ik echt heel veel profijt van gehad. Bedenk maar eens hoe jij je voelt als je je hele zwangerschap op de bank hangt en veel te veel snoept versus als je actief bent en lekker gezond eet. Welke optie is dan een straf? Welke optie gun jij jezelf?

Tip 5: Drink meer

Als je het gevoel dat je trek hebt, dan helpt het echt heel goed om een lekker glas thee te drinken. Vaak heb je daarna echt niet zoveel trek meer. Vaak verwarren mensen dorst namelijk met honger. Dus mijn laatste tip is om elke keer als je trek hebt, eerst even een glas water of een kop thee te nemen en daarna te kijken of je nog steeds zin hebt in eten.

Wat ik nog wel wil zeggen is dat afvallen tijdens de zwangerschap echt niet aan te raden is. Het is niet goed voor de baby. Maar als je je focust om op gewicht te blijven, dan kom je alleen de normale kilo’s aan. Dat is gewoon die regie houden.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt en dat je enorm kan genieten van je zwangerschap! Geniet van je groeiende buik en geniet ook van je eigen keuzes.

EXTRA TIP: ik heb over dit onderwerp ook een gratis podcast opgenomen. Met nog veel meer voorbeelden én tips. Klik hier[ad_2]

https://miekekosters.nl/zwangerschap-afvallen-tips/